Bebek

Bebek Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin hızla büyüdüğü bu dönemde artık büyük ihtimal yarı yaşındasınız ve ek gıdaya geçiş vaktiniz geldi. İlk altı ay anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeğiniz artık öğünlerinde ek gıdalara yer vererek daha fazla büyümeye hazır.

Ek gıdaya geçişte bebeğinizde denemeniz gereken ilk şey yoğurt. Eminim anneler bebeklerine bir şeyler hazırlamaktan asla sıkılmazlar o yüzden yorgun da olsanız bitkin de olsanız olabildiğince bebeklerinize yoğurdu siz hazırlayın. Bunun için farklı tarifler olsa da günlük süt tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.

Öncelikle 6 ay boyunca sadece sizden beslenmiş olan bebeğinizi bu dönemde sık boğaz etmeyin. Onlar sizin sütünüzden veya formül mamadan başka bir şey yemediklerinden dolayı elbette normal bir bebek gibi hiç bir ek gıdaya hemen alışamaz. Öncelikle tadımlık olarak hazırlamalısınız. Bebeğim sevmedi diyerek kendinizi üzmeyin veya bebeğinizin sevmediğini düşünerek bu güzel yiyeceklerden mahrum bırakmayın. Sabırla bekleyin, sevecektir.

  • Günlük olarak aldığınız sütü kaynatıp, oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumasını bekleyin.
  • Yoğurdu yapacağınız kabın cam olması bebekleriniz için daha iyi olacaktır.
  • Küçük kavanozlara 1 tatlı kaşığı kadar aldığınız mayayı koyarak kaynatıp oda sıcaklığına getirdiğiniz süt ile açın.
  • Kavanozlara elinizi 5-6 saniye tutabildiğiniz sütü boşaltın.
  • Kavanoz içerisinde birleştirdiğiniz maya ve sütü 1-2 defa karıştırıp ağzını kapatın. Burada önemli olan nokta çok fazla karıştırmamak.
  • Ardından yoğurdunuzu mayalanması için battaniye veya havlu içerisine koyup 5-8 saat arasında bekletmelisiniz. Yine burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yoğurdun havlu içerisine sarılırken fazla çalkalanmamasıdır.. Tavsiyem yoğurdu yapmadan önce, kavanozları havlunun üzerine koyarak yoğurt yapma işlemine geçmenizdir. Bu işlem sallanma olasılığını minimuma indirecektir.
  • Mayalanması için beklettiğiniz yoğurdunuzu bir gece buzdolabında bekleterek bebeğinize verebilirsiniz.

Bebek Yoğurdu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Bebekler anne sütü veya formül mama ile beslendikleri için ek gıdaya geçiş serüveninde oldukça nazik olacaklardır. Bu yüzden günlük süt bu noktada oldukça önemli. UHT yani uzun ömürlü süt ile yoğurt yapmamanız bebeğiniz için daha sağlıklı olacaktır.
  2. Cam kavanozların sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz bu yüzden bebeğiniz içinde cam kavanoz tercih etmelisiniz.
  3. Yoğurt ile mayayı buluştuğun kavanozu çok karıştırmamalısınız. 1-2 defa karıştırmanız birbiri içerisinde özdeşleşmesi için yeterli.
  4. Kapağını kapattıktan sonra havlu içerisinde sıcak durması ve çok sallanmaması da yoğurdun kıvamlı olması için çok önemli.

Bebekler Ne Kadar Yoğurt Yemeli?

Bebeğiniz eğer ek gıdaya yeni geçtiyse ondan harika sonuçlar beklememelisiniz. Unutmayın ki onun damak tadı ek gıdalara alışkın değil. Bu yüzden ek gıdaları tadarken yüzünde gülücükler olmayabilir. Ama zamanla tadını aldığı yiyecekleri isteyecek ve sizde çok mutlu olacaksınız.

Yoğurdu ilk defa deniyorsa sadece tadını alıp bırakabilir veya bir kaç kaşık yiyebilir. Eğer istemediğine inanıyorsanız o an ona yoğurdu yedirmek için zorlamayın. Bir sonraki gün tekrar deneyin, sonra tekrar, tekrar…

Alışması zamanda alabilir hemen sevebilir de. Bu tamamen bebek ile ilgili. Bizim bile değişik bulduğumuz şeyler varken onun nasıl olmasın?

Bebek Yoğurdunu Ne Zaman Vermeliyim?

Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa 6 aylık olmasını beklemelisiniz ama bu konuda en iyi fikri bebeğinizi takip eden doktorunuz söyleyecektir. Formül mama ile beslenen bebeklerde bazı doktorlar 4 aylık bebeklere ek gıdaya geçişi onaylayabiliyor. Bazı doktorlar ise 6 aylık olmasını bekliyor. Daha öncede söylediğimiz gibi bu konuda en iyi fikri bebeğinizi takip eden doktorunuz söyleyecektir. Lütfen sizde doktorunuza güvenin ve onun takibi ile kararlar alın.

Pekala bebeğiniz yoğurda doktorunun tavsiyesi ile başlamışsa günün hangi zaman diliminde vereceksiniz? Bunun içinde en yaygın bilinen ikindi zamanında vermenin daha doğru olduğu. Bunun sebebi ise yoğurdun bebeğe gaz yapabilme ihtimalinin olmasıdır. Bebeğini bu noktada takip etmen ve gözlemen sizin yararınıza olacaktır. Eğer gaz sıkıntısı yaşıyorsa gece vermemeniz onun için daha iyi olacaktır. Çünkü gaz sıkışması sonrası rahatsız hissedebilir ve uykusu bölünebilir. Tekrar uykuya dönmekte zorlanabilir.

İlgili Makaleler