Sağlık

Boyun Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Boyun Ağrısı İçin Hangi Doktora Bölüme Gidilir?

Boyun ağrısının neden kaynaklandığını öğrenmek için ortopedi, fizik tedavi ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilirsiniz.

Boyun fıtığı veya tutulması gibi sebeplerle meydana gelen boyun ağrısı kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Bu ağrı boyun bölgesinde ki hareketleri büyük oranda kısıtlar ve kişinin günlük aktivitelerini sağlıklı bir şekilde yapamamasını sağlar.

Bazen gelip geçici olabilen bu tutulma ya da ağrılar, bazen süreklilik halinde görülür. Tedavi edilmesi için ilk olarak neden kaynaklandığı bilinmelidir. Yaşam kalitesini düşüren şekilde süreklilik kazanan ağrılar için yapılması gereken ilk hamle muayene olmaktır.

Boyun Ağrısının En Yaygın Sebepleri
Yanlış duruş, oturuş bozuklukları, masa başında uzun süreli çalışmak, ev işleri ya da herhangi bir kazadan dolayı yaşanılan travmalardan dolayı meydana gelmektedir. Bunların dışında yanlış yastık tercihi ve stresli ortamlar da bu sorunun ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Boyun fıtığı ve kireçlenme de birer sebep olarak sayılabilir. Diğer seyrek görülen sebepler ise omurga iltihabı, tümör veya enfeksiyondur.

Meydana gelen ağrı beraberinde kollarda hissizlik, yürümede zorluk, şişlik ve genel olarak tüm vücutta halsizlik gibi belirtileri beraberinde getiriyorsa ve ağrı her geçen gün daha fazla artış gösteriyorsa nasılsa geçer, dinleneyim gider gibi düşünmeden doktora gidilmelidir. Boyun ağrınız var ise doktorunuzun önerdiği ilaçların yanı sıra, iyileşmeyi hızlandıracak hareket ve egzersizde yapmanız gerekebilir.

Masa başı çalışırken veya Televizyon İzlerken Oluşan Boyun Ağrısı
Bu sorun daha çok yanlış pozisyonlardan dolayı meydana gelmektedir. Özellikle işi gereği gün içerisinde sürekli bilgisayar kullanan, araba kullanan veya evde istirahat sırasında televizyon izlerken bir süre sonra boynunuzu ileri bir pozisyonda bulabilirsiniz. Başın ileri durmasının yanı sıra çene dışarı, omuzlar ise öne doğru sarkmış olabilir. Bunlar hatalı duruş şeklidir ve boyun ağrısının meydana gelmesinde rol oynayabilirler.

Bu şekilde ki hatalı duruşlar boynun önündeki ve kürek kemikleri üzerindeki kasları zayıflatmaktadır. Bu duruş aynı zamanda göğüs, omuz ve boyun bölgesinde gerginlik oluşmasını sağlamaktadır. Tüm bunların önüne geçmek ve boyun ağrısının geçmesini sağlamak için her nerede oturuyor olursanız olun doğru ve kontrollü bir şekilde oturmalısınız. Bunun için çenenizi geri alarak, gözleriniz düz bir şekilde bakacak ve omuzlarla sırt dengeli ve düz duracak şekilde oturmalısınız. Eğer epey zamandır hareket etmeden oturduğunuzu fark ettiyseniz boynunuzu sağa, sola, öne ve arkaya doğru esneterek egzersiz yapın. Bu hareketleri sert ve ani şekilde değil, yumuşak bir şekilde gerçekleştirin. Başınızı hangi yöne çeviriyorsanız o kısımda 30 saniye kadar kalmasını sağlayınız.

Dinlenme ve Rahatlama
Eğer boyun ağrınız mevcut ise, boynunuzu kesinlikle zorlamadan doğal br şekilde esneme hareketleri yapmalısınız. Bunun yanı sıra mümkünse 3-4 gün kadar dinlenmekte ağrıların kaybolmasına yardımcı olacaktır. Dinlenme süresi içinde kesinlikle ağır kaldırmamalı ve taşımamalısınız. Yine bu süre zarfı içerisinde uzun süreli araç kullanmamalı, bilgisayar başında oturmadan vakit geçirmelisiniz.

Bir çok sorunun sebebi olan stres, boyun ağrısı oluşumunu da tetikleyebilir. Böyle durumda stres içeren ortamlardan uzak durmak, sizi rahatlattığını düşündüğünüz aktiviteleri gerçekleştirmelisiniz.

Boynu Hareket Ettirmek
Boyun ağrısı çeken insanlar boynunu hareket ettirmekten korkarak sabit durmayı tercih ederler. Bu son derece doğal bir düşüncedir fakat hareketsiz kalmak boynun daha fazla sertleşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla boynunuzu hareket ettirmekten çekinmeden ve zorlamadan hareket ettirmelisiniz. Aşırı ağrılar meydana geldiği zamanlarda az önce belirttiğimiz gibi yavaş yavaş hareketlerle boynunuzu sağa, sola, arkaya ve öne doğru hareket ettirebilir. Her yönde 30 saniye kadar tutabilirsiniz.

Uykuda Boyun Ağrısı
Masa başı veya sabit olarak çalışan kişilerin dışında en sık boyun ağrısıyla karşılaşılan diğer bir sebep uyku sırasında ki yatış ve yastık şeklidir. Fakat yastığa baş yanlış bir şekilde konursa ağrılar baş gösterebilir.

Mesela 2-3 yastık kullanılması bir çok zaman boyun ağrılarının meydana gelmesine sebep olabilir.

Rüzgar Çarpması
Yaz aylarında terliyken veya kış günlerinde araba ya da evin camından içeri gelen yel, boynunuzu çarparak ağrımasına sebep olabilmektedir.

İlgili Makaleler