Sağlık

Kaş Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kaş Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Böyle bir soruna maruz kalan kişilerin ilk olarak cildiye yani dermatoloji bölümüne başvurması gerekir. Dermatolog bir kaç tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Kaş dökülmesi her 100 insandan birinde görülen bir problemdir. Tıpta madarozis olarak isimlendirilen bu problem bazı kişiler tarafından önemsenmezken, bakımınan ve güzelliğine dikkat eden kadınları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Kaş dökülmesi daha çok ergenlik döneminden sonra başlar, daha çok kişilerin kendi hata ve ihmalkarlıklarından dolayı meydana gelir. Bilinç bir şekilde yapılan kaş alma ve aldırma işlemleri sonrasında maalesef kaşlar küserek dökülmeye maruz kalabilir. Bu vakıanın meydana gelmesinde rol oynayan nedenleri aşağıda maddeler halinde sıralayarak açıklayalım.

Kaş Alma ve Kaş Aldırma
Kaş dökülmesinde rol oynayan en büyük neden bilinçsiz bir şekilde yapılan kaş alma ve aldırma işlemidir. Kişilerin kendi kendine yaptığı ya da güzellik ve bakım merkezlerinde yaptırdığı kaş alımları zaman içerisinde kaşların küsmesine yol açmaktadır. Kaşları dökülen kadınların çoğu maalesef bu durumdan dolayı muzdarip olmaktadır. Kaş küsmesi gerçekleştiğinde maalesef telafisi yoktur, yani kaşların tekrar çıkması mümkün değildir. Bu gibi durumda yapılması gereken en iyi hamle kaş ekimi yaptırmaktadır. Kaş ekimi dışında dövme yaptıranlarda mevcuttur fakat bu dövme olayı daha rahatsız edici olarak, kaş dökülmesinden daha dramatik ve üzücü bir hal alır.

Saçkıran (Kaşkıran)
Kaş dökülmesinin ikinci bir yaygın sebebi ise daha çok genç yaşta ki insanların karşılaştığı saçkıran sorunudur. İsmi her ne kadar saçkıran olsa da kaş (kaşkıran), sakal (sakalkıran), bıyık (bıyıkkıran) gibi diğer kıl bulunan bölgelerde de meydana gelebilmektedir. Saçkıran tıpta Alopecia Areata olarak isimlendirilir. Bu sorun kişinin bağışıklık sisteminin kendi kendine savaş açmasından dolayı kaynaklanır. Vaka ile karşılaşan kişilere bakıldığında ortak sebeplerin stres, üzündü, depresyon ve benzeri psikolojik durumlar olduğu görülmüştür. Tek bir yerin etkilenebileceği gibi, parça parça dağınık halde de meydana gelebilir. Meydana gelen bu dökülmeler madeni para büyüklüğündedir. Saçkıran, kaşkıran ya da sakalkıran gibi bir durumla karşılaşıldığında SADBE kullanılabilir. 3-6 ay kadar kullanıldığın da hiç bir gelişme söz konusu değil ise, ekim yaptırılarak sorun ortadan kaldırılabilir.

Kaş Çekme Sorunu (Trikomania)
Yolda, evde veya herhangi bir mekanda mutlaka can sıkıntısından farklı şeylerle uğraşan insanlarla karşılaşırsınız. Sıkıntıdan dolayı bazı kişiler tarafından yapılan faaliyetlerden biri de kaş çekmedir. Kişiler bir noktaya dalarak farkında olarak veya olmayarak kaşlarını çekerler. Bu kaş çekme durumu, kaş aldırma ile aynıdır. Belli bir zaman sonra kaş küsmesi meydana gelerek, tamamen dökülebilir. Ve dökülen bu kaşların yerine yenisi çıkmamaktadır. Eğer böyle bir takıntınız varsa mutlaka bırakmalı ve vazgeçmelisiniz. Eğer başaramıyorsanız mutlaka psikolojik destek almanız tavsiye edilir.

Kalıcı Makyaj ve Kontur (Dövme)
Dövmenin ne olduğunu bilmeyen çok azdır. Günümüzde neredeyse tüm ünlülerde, futbolcularda ya da sokakta ki çoğu kişide bu aksesuar bulunmaktadır. Sadece süs ve aksesuar amacıyla değil kaş dökülmesi meydana gelen kişilere kaş yapmak için de kullanılmaktadır. Fakat bu hiç sağlıklı olmayan bir yöntem olduğu gibi deri altına enjekte edildiğinden diğer sağlam olan kaş köklerine de zarar vermektedir.

Kıl Kökü İltihabı (Mantar)
Çoğunlukla insanların cildinde ayak ve el gibi çeşitli bölgelerde meydana gelen mantar sorunu kadınlarda vajinal bölgede de meydana gelebilmektedir. Yalnızca cilt üzerinde ortaya çıkmayıp, saçlı deri üzerinde de ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun en büyük belirtisi kaşıntı ve kepektir. Çözüm için mantar öldürme etkisi bulunan şampuanlar tercih edilebilir. Duşa girdiğinizde saçınızı bu şampuan ile köpürterek 4-5 dakika bekletmelisiniz. Tabi kaş dökülmesi problemi yaşıyorsanız, kaşlarınız için de aynı işlemi gerçekleştirmelisiniz. Mantar öldürücü etkisi olan şampuanlar iki gruba ayrılırlar. Şimdi bu iki grubu tanıyalım.

1. Ketokonazol içerenler : Bu grupta ki ürünler uygun fiyattadır. Ancak bu tarz şampuanlar günlük kullanıma uygun değildir, 10-15 gnde bir kullanılmalıdır. Eğer bu tarz bir şampuan kullanmayı istiyorsanız konazol, ketoral, nizoral gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.

2. Climbazol içerenler : Günlük kullanıma uygun ürünlerdir. Climbazolun maliyeti fazla olduğundan dolayı çok çeşidi yoktur. Ülkemizde climbazol içeren ve mantar öldürücü etkisi bulunan ürünlerden en yaygın olanları Seboderm ve system 4 markalardır. Benzerleri gibi herhangi bir yan etkileri yoktur.

Yaşın İlerlemesi
Kadınlarda ve erkeklerde meydana gelen kıl kökü kayıpları birbirlerinden farklıdır. Özellikle kadınlarda menopoz dönemi ile birlikte östrojen hormonunda meydana gelen düşüş kaş ve saç dökülmelerine sebep olabilmektedir. Çözüm için bir süre östrojen seviyesini artırmak için menopecia tablet kullanılabilir

Kanser Hastalığı (Kemoterapi Tedavisi)
Özellikle Türkiye’de insanların maruz kaldığı 20’den fazla kanser çeşidi ve yüzbinlerce kanser hastası mevcuttur. Bu rahatsızlığın tedavisi için kemoterapi ilaçları kullanılmaktadır. Bu ilaçların etkilerinden dolayı hastaların %99’unda saç, kaş ve diğer vücut kıllarının dökülmesi gibi sorunlar meydana gelmektedir. Fakat bu dökülme geçicidir, tedavi sonunda dökülen tüm kıl ve tüyler tekrar çıkmaktadır.

Dökülen kaşlar tedavi denendiği halde 1 yıl boyunca hiç bir gelişme göstermiyor ve çıkmıyorsa daha fazla vakit kaybedilmemelidir. Böyle bir durumda yapılması gereken en doğru hareket kaş ekimi olmaktadır.

İlgili Makaleler