Sağlık

Kaşıntıya Hangi Doktor Bakar?

Kaşıntı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Kaşıntılar için öncelikle bir cildiye yani dermatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Dermatolog yönelteceği bir kaç soru ve kaşıntının meydana geldiği bölgeye göre farklı bölüm ve doktora sevk edebileceği gibi kendi ilgi alanını kapsadığı bölgeler için kendisi müdahalelerde bulunacaktır.

Kaşıntı, tıpta “prutitus” olarak tabir edilen bir sorundur. Tüm vücutta meydana gelebilecek bir vakadır. Bazen anlık, bazense rahatsızlık denilebilecek düzeyde inatçı şekilde meydana gelebilmektedir.

Şiddetli meydana gelen kaşınmaların yanı sıra kızarıklık, kabarma ve cilt döküntüleri de oluşabilir. Egzama gibi cilt hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, sinek ve böcek ısırmaları, mantar, bağırsak parazitleri ve hormonal değişimler sonucunda çeşitli kaşıntılar meydana gelebilmektedir. Bunların dışında bağışık sisteminde normal olmayan durumların meydana gelmesi, böbrek, karaciğer ve tiroid bezi hastalıkları da bu sorunun ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

Kaşıntı Sebepleri

İnsan cildinin bazı yiyecek, giyecek veya diğer faktörler ile temas etmesi ile meydana gelen farklı reaksiyonlar alerji olarak adlandırılabilir. Örneğin nikel takılar, dikenli bitkiler, kumaş boyası, lastik eldiven ile sabun, parfüm be benzeri kimyasal içerikli ürünler bireylerde alerjik egzama oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bağışıklık sistemi bu alerjenlere karşı saldırıya geçtiğinde ise kaşıntının yanında yanma hissi ortaya çıkmaktadır.

Astım, egzama ve saman nezlesi hastalıklarından muzdarip olan kişiler de alerjik temas egzaması çok daha rahat bir şekilde gelişmektedir. Kaşıntının tedavisi için öncelikle cildin hangi alerjenlere karşı tepki verdiğinin tespit edilmesi gerekir. Cildin nemli tutulması ve anti-alerjik ürünlerin kullanılması kişide oldukça rahatlama yaratabilmektedir.

Kuru Cilt
Döküntü veya benzeri sorunların görülmediği, yalnızca kaşıntıların oluştuğu durumlarda akıllara cildin kuruluğu gelmektedir. İlerleyen yaşlarda ki kişilerin ciltlerinde meydana gelen kuruluk normal olarak karşılanır. Ancak kaşıntı ortaya çıktıysa dış faktörlerde bu durumu tetikliyor olabilir. Nem oranının düşük olması, uzun süreli olarak klimalı yerde durmak, merkezi ısıtma sistemi, klorlu su veya aşırı sayıda duş almak gibi sebepler cildin kurumasına ve kaşıntının meydana gelmelsinde rol oynayabilir. Bu durumlarda bol şekilde nemlendirici kullanılması önerilmektedir.

Güneş Işınları
Geçmişten günümüze uzmanlar güneşin altında fazla kalınmamasını, kalındığı taktirde bir çok problemin ortaya çıkacağını belirtmektedir. Güneş altında çok fazla kalan kişilerin göğüs ve kollarında küçük kırmızı noktaların oluştuğu bununla birlike de kaşıntıların başladığı gözlemlenir. Bu kişinin güneşe alerjik reaksiyon gösterdiği anlamını taşır. Bir çok kişide görülen bir vakadır. Direk güneşe maruz kalmamak ve mümkünse çıkmamak çözüm olabilir. Çoğunlukla plajda güneşlenerek cildi soyulan kişilerde meydana gelen kaşıntılar görülmektedir.

Cilt Hastalıkları ve Enfeksiyonlar
Kepek, mantar, uyuz, egzama, sedef hastalığı, saç biti, kurdeşen, su çiçeği gibi cilt rahatsızlıklarının ortak belirtilerinden biri kaşıntıdır. cilt sorunlarından dolayı ortaya çıkan kaşınmalar belli bölgeyi etkisi altına almaktadır. Kaşınan bu alanlarda kızarıklık, tahriş, pullanma ve kabarmalar oluşabilmektedir.

Kurdeşen
Alerjen maddelere karşı vücudun ürettiği histamin isminde ki kimyasal madde, cilt hücreleri tarafından fazla derecede salgılandığı zaman kurdeşen yani urtiker meydana gelmektedir. Cilt üzerinde beyaz ve kırmızı renklerde 1cm boyutunda kabartılar meydana gelerek, kaşıntı oluşumuna sebebiyet vermektedir. bu sorun akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut geçici, kronik ise süreklilik gösteren kurdeşendir.

Akut kurdeşen; grip, soğuk algınlığı, böcek ısırıkları veya domates, ton balığı ve muz gibi bazı yiyeceklerin içinde ki kimyasalların kişiye dokunması yüzünden ortaya çıkabilmektedir.

Kronik kurdeşen; 6 hafta boyunca geçmeyen ve hala sürekliliğini devam ettiren kurdeşene denilmektedir. Bu durumda alkol, stres ve yüksek tansiyon durumu daha kötüye sürükleyebilmketedir.

Menopoz Dönemi
Kadınların belli bir süreçten sonra girdikleri menopoz döneminde karşılaştıkları sorunlar söz konusudur. Bunlardan biri de vücutta karıncalar dolaşıyormuş gibi hissedilmesi ve kaşıntıya yol açma durumudur.Bunun sebebi uzmanlara göre dalgalanmakta olan hormon düzeyinin, ciltte bulunan sinir uçlarını etkilediği şeklindedir.

Hamilelik Dönemi
bu dönemde de karın, göğüs, kol ve uyluklarda çeşitli kaşıntılar görülebilir. Doğum sonrasında ise kaşıntılar son bulmaktadır.

İlaçlar
Bazı sorun ve hastalıklar için kullanılmakta olan ilaçların içerisinde bulunan yabancı kimyasal maddeler alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir. Bu durumda doktorunuzla konuşarak alternatif bir ilaç reçete etmesini isteyebilirsiniz. Fakat kişinin kendi kendine ilacın kullanımını bırakması zararlı olabilmektedir.

Kaşıntı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli

Çok şiddetli kaşıntılarda.
Uzun süren, günlerce geçmek bilmeyen ya da tekrar eden kaşıntılar varsa.
Kaşıntının yanı sıra sarılık, nefes almakta zorlanma ya da ciltte iltihaplanma gibi başka belirtiler de görülüyorsa.

Nedeni anlaşılamayan bir şekilde bütün vücut kaşınıyorsa.

Kaşıntı için tamamen bitkisel kortizon içerikli, kesinlikle yan etkisi bulunmayan. Hair Pharma firması tarafından geliştirilmiş PRUZON krem satın alabilirsiniz.

İlgili Makaleler