Sağlık

Migren İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Migren ağrıları için Nöroloji bölümüne gidilmelidir.

Migren Nedir?

Bir atak halinde devam eden ve tekrarlanan baş ağrılarına migren adı verilir. Migren’in sinir sıkışmaları ile meydana gelmesinden dolayı sindirim, damar yolları ve dolaşım geçici olarak aksar.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Birey sıklıkla baş ağrıları yaşıyorsa ve baş ağrıları ile birlikte kusma, ışığa hassasiyet meydana geliyorsa migrenden söz etmek doğru olacaktır. Bununla birlikte migraine belirtileri olarak;

  • Çarpıntı
  • Tansiyon yükselmesi
  • Tansiyon düşmesi
  • Koku hassasiyeti
  • Baş dönmesi
  • Kusma
  • Işık hassasiyeti
  • Huzursuzluk
  • Gerginlik
  • Uyuşma
  • Güçsüzlük
  • Tek taraflı ağrı
  • Başta, ensede veya alında ağrı migren belirtileri arasında yer alır.

Migren belirtileri arasında da gruplara ayrılır.  Huzursuzluk ve gerginlik ruhsal bulgular grubunda, güçsüzlük, baş dönmesi, uyuşma gibi belirtiler nörolojik bulgular grubunda, kalan belirtiler ise genel bulgular arasında yer alır. Doktor hastanın şikayetlerini dinlediğinde, hangi bulguların daha çok görüldüğünü bilecek ve ona göre bir tedavi yöntemi geliştirecektir.

Migrenin Ağrıları Her İnsanda Aynı Mı?
Migraine hastalarının şikayetleri değişkenlik gösterdiğinden, bireylerin ağrılarının şiddetleri de değişmektedir. Bireylerin hastalıklarına ne zaman migren teşhisi konulduğunu bilmesi bu yönde çok önem arz etmektedir. Çoğu birey standart bir baş ağrısını migren ile karıştırmakta ve önemsememektedir. Bazı migren hastalığı olan bireyler, hastalıklarını bilmediğinden ağrı kesici içmekte ancak bu ağrı kesiciler bireye fayda sağlamamaktadır. Çünkü migren klasik ağrı kesicilerle hafifletilemeyecek güçte olabilir. Bu da bize her insanın migren ağrılarını aynı şiddetle çekmediğini kanıtı olduğunu gösterir.

Bireyler migren hastalığını,

  1. Başlangıç
  2. Orta
  3. Yüksek seviyede yaşarlar.

Bu noktada eğer ağrılarınızın şiddeti çok oluyorsa, sık sık ağrı çekiyor ve migren belirtilerinden bir veya bir kaçını kendinizde gözlemliyorsanız en yakın sağlık kuruluşunun nöroloji bölümüne başvurmalısınız.

Migren Evreleri Nelerdir?

Migren Evreleri 5 şekilde gerçekleşir.

1.Öncü Başlangıç
Başlangıç evresinde birey genel olarak belirtileri hissetmeye başlar. Adeta ağrının geleceğini bazen 1 saat öncesinden bazen ise 2 gün öncesinden anlar.

2. Aura
Aura evresinde birey konuşma zorluğu çeker, vücudunda uyuşma veya karıncalana yaşar. Bununla birlikte siyah noktalar görme ve hafif görme bozuklukları ile ani görme kaybı oluşabilir.

3. Baş Ağrısı
Baş ağrısı evresinde tek tarafta yani başın herhangi bir bölümünde huzursuz edici, sıkıştırıcı, zonklayıcı bir ağrı ile karşı karşıya kalınır. Bu evre de artık orta seviye ile başlayan ağrı yüksek seviyeye adım adım ulaşır.

4. Çözülme
Çözülme evresinde ağrı hafiflemeye başlar ancak birey oldukça bitkin duruma gelir. Çözülme evresinde ağrı, hafif bir şekilde devam eder. Ancak bu evredeki ağrı  baş ağrısı evresinde ki ağrı ile aynı düzeyde değildir.

5. Düzelme
Düzelme evresinde artık ağrı sona ermiştir. Uyku sonrası yorgun ve bitkin olan birey, güçsüz düştüğünden oldukça hassastır.

Migren Ne Kadar Sürer?

Migren şiddeti kişilerde değişkenlik gösterdiği gibi süresi de değişkenlik göstermektedir. Genel olarak 2-72 saat arasında sürebilen bir ataktır. Bu zamanlarda dikkatli olmak ve şiddeti arttırmamak için doktor tavsiyelerine uymak gerekir.

Migren Tedavisi Var Mıdır?

Migren için kesin bir tedavi olmamakla birlikte tetikleyici faktörleri birey azaltabilir. Bu da ağrı şiddetini düşürerek bireyi daha az yorar.

Migreni Önleyici Yollar Var Mıdır?

Aç olan kişilerin baş ağrısı yaşadığı bir gerçektir. Bu sebeple ne olursa olsun birey yeterince beslenmeli asla kendini aç bırakmamalıdır.

Fazla parlak ışıklar ve gürültülü ortamlardan uzak durmalıdır.

Birey kendine iyi gelen yiyecekleri tüketmelidir. Kişi beslenme alışkanlıklarını takip etmeli, ve kendine göre bir liste oluşturmalıdır.

Fazla gergin ortamlardan uzak durmalıdır.

Hormonâl değişikliğe yol açan ilaçlar içilmemelidir.

İlgili Makaleler