Sağlık

Ortopedi Hangi Hastalıklara Bakar?

Bilindiği gibi insan vücudunda bir çok sorun ve hastalık olabilmektedir. Bu sorun ve hastalıkların meydana geldiği bölge ya da konuma göre de çeşitli branşlarda görev yapan doktorlar bulunur.

Ortopedi bölümünde hizmet vermekte olan doktorlarda aşağıda ki sorun ya da hastalıklarla ilgilenirler.

Siyatik: Bacakta bulunan iki sinir ve bu sinirlerin ağrılı hastalığına siyatik hastalığı ismi verilmektedir.

Topuk dikeni: Genellikle uzun süre ayakta duran ve ayağı rahatsız eden sert tabanlı ayakkabı giyen insanlar topuk dikeni vak’ası ile karşı karşıyadır. Sabahları uyandıktan sonra attığınız ilk adımlarda topuklarınızda ağrı meydana geliyorsa ve adımlarınızı atarken zorluk çekiyorsanız topuk dikeni için önemli bir belirti olabilir.

Bağ kopmaları: Çoğunlukla yapılan sportif faaliyetler sırasında meydana gelen zorlamalar doğrultusunda ortaya çıkan kopmalardır. Daha çok ön çapraz bağlarda meydana geldiği duyulur.

Lif kopmaları: Kas hücrelerinin birleşerek meydana getirdiği kesintisiz yapıya kas lifi ismi verilir. Herhangi bir nedenden dolayı bu liflerin kopması ve kas uçlarının birbirinden uzak duracak şekilde ayrılmasına lif kopması ismi verilir. Lif kopması çoğunlukla baldır, ön kol, arka kol, omuz ve göğüsü omuzlara bağlayan kaslarda meydan gelmektedir.

Kas ağrıları: Kas ağrıları tıp dilinde miyalji olarak isimlendirilmektedir. Toplumda hemen hemen herkes şu an ya da gelecekte ağrılara sebep olacak kaslara sahip olabilir. Kas ağrıları boyun, sırt, bacak ve elleriniz dahil neredeyse tüm vücudunuzda meydana gelebilecek bir problemdir.

Kas Kemik Kırıklar: Herhangi bir darbe, düşme ya da kaza sonucunda bacak veya kollarda meydana gelen yarasız kırılmalardır. Bu kırılmalar biliniği üzere çekilecek röntgen sonrasında kırığın durumuna göre alçılanarak tedavi edilmektedir

Bütün eklem ağrıları: Eklem ağrıları daha çok yaşlı kişilerde görülen bir sorun olarak bilinmektedir. Fakat bu çok doğru bir düşünce değildir. Çoğu zaman genç kişilerde de meydana gelebilen bir problemdir. Fazla kilolar, spor aktiviteleri, kaza veya çeşitli darbeler nedeniyle görülen eklem ağrıları bazı hastalıklarında ortaya çıkardığı şikayetlerden biri olabilir. Bunların dışında tamamen psikolojik nedenlerle eklem ağrılarıyla karşılaşan insanlar bulunmaktadır.

Omurga Omuz Romatizma: Bel, boyun ve omuz bölgelerinde ağrılara sebep olan hastalıklardır.

Ayak bileği burkulmaları: İnsanlar bazen düzensiz zemin ya da yanlış ayakkabı tercihleri sonucunda hızlıca yürürken düzgün adım atamayarak ayaklarının burkulmalarına yol açabilirler. Bu gibi sorunlarda ağrılar baş göstererek kişinin yürümelerini zorlaştırabilmektedir.

Vücudun eklem yerlerindeki ağrılar: Kilo, spor, kaza ve diğer çeşitli sebeplerle eklemlerde ağrılar gözlemlenebilir.

Bacak Bel Boyun Fıtık Kalça ağrıları: İnsanların büyük çoğunluğu hayatının bir döneminde bacak, bel, boyun ve kalça ağrıları ile karşılaşabilir. Bu ağrılar bazen geçici olabilse de, bazen kronikleşerek kişileri büyük derecede rahatsız etmektedir.

Düşmelere bağlı kol ve bacak ağrıları: Herhangi bir nedenden dolayı kişiler düştüğünde ortaya kol ve bacak ağrıları meydana gelebilmektedir.

Nemli havalarda hissedilen eklem ağrıları: Nemli havalarda meydana gelen eklem ağrıları insanlar tarafından çoğunlukla romatizmaya bağlansa da daha farklı sebeplerle de meydana gelebilmektedir.

İlgili Makaleler