Sağlık

Sedef Hastalığına Hangi Doktor Bakar?

Sedef İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Bir deri hastalığı olan sedef için cildiye (dermatoloji) bölümüne başvurulmalıdır. Sedef farklı hastalıklarında cereyan etmesine sebep olabildiği için doktorunuz aynı zamanda farklı bölümlere de yönlendirebilir.

Sedef günümüzde neredeyse 100 kişiden 2’sinde bulunan bir deri hastalığıdır. Alevlenmeler ile seyreden bu rahatsızlık erkek, kadın veya yaş aralığı ayırt etmeksizin herkeste ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla 20’li yaşlarda karşılaşılır. Genetik sebeplerle olabileceği gibi ailenin her ferdinde olmaz. Genellikle beyaz-gri pullanmalara neden olan sedef, keskin sınırlı pembe-kırmızı plaklar ile de farkedilebilir.

Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Henüz oluşumuna rol oynayan sebep ya da faktörler bilinmese olsa da genetik yatkınlık söz konusu olduğu ve bu kişilerin çevresel faktörün de etkisiyle bağışık sistemlerinde sıra dışı bir şekilde epitel hücreleri olumsuz etkilenerek orta çıktığı düşünülmektedir. Bunun yanı geçirilmiş olan herhangi bir mikrobik hastalık, ilaç kullanımı, stres, mekanik tahriş, güneş yanığı gibi durumlarda sedefin artış göstermesinde rol oynamaktadır.

Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
– Diz ve dirsek gibi darbe gören bölgeler başta olmak üzere keskin sınırları olan, canlı kırmızı ve sedef rengi kabuklu lezyonlar görülür. Ayrıca bu lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde olabileceği gibi tırnak, saçlı deri (kafa) ve genital bölgelerde de oluşabilmektedir. Tedavi edilmediği taktirde büyüyüp, kalınlaşarak el ve ayak hareketlerini kısıtlayabilir. Saçın komple dökülerek kelleşmesine neden olmaz ancak şiddetlendiğinde saç dökülmelerine sebep olabilir.

Sedef yalnızca cildi değil bunun dışında eklem, kalp-damar sistemini de tutabilir. Şeker hastalığı ve obezite problemlerine de yol açtığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Sedef hastası doktoruna başvurduğunda sedefe eşlik edebilecek diğer hastalıkları da inceleyerek teşhis etmeli ve tedavisine başlamalıdır. Nadiren de olsa eklemleri tutabilen bu rahatsızlık eklemlerde şişlik ve ağrı şikayetlerine yol açar.

Sedef Kimlerde Olur?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sedef dünya nüfusunun %2’sinde karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Ebeveynlerden birinde olduğu taktirde çocukta görülme olasılığı %14 ebeveynlerin her ikisinde de olduğunda ise görülme olasılığı %41’dir

Çocuklarda 10 yaş öncesinde %10, 2 yaş öncesinde ise %2 ihtimalle görülür. Özellikle 20’li yaşlarda ki insanlarda daha sık karşılaşılır. Diz, dirsek, yüz, saçlı deri ve kıvrım bölgelerine yerleşir.

Sedef Bulaşıcı mıdır?
Asla bulaşıcı değildir. Hastanın herhangi bir yerinde bulunan sedef bir başkasına yada kendinde başka bir bölgeye temas ya da ortak kullanılan herhangi bir eşya ile bulaşmaz.

İlgili Makaleler