Sağlık

Sırt Ağrısına Hangi Doktor Bölüm Bakar?

Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Sırt ağrınız için öncelikle aile hekiminize başvurabilir, ağrının kaynaklandığı sebebe göre sizi doğru bölüme yönlendirmesini sağlayabilirsiniz.

Sırt ağrısı günümüzde yaygın olarak şikayet edilen rahatsızlıklardan biridir. Omurganın çevresinde bulunan kasların gerilmesi sonucu ortaya çıkan bu ağrılar, pek çok farklı nedenden gelişebilmektedir. Aslında c harfi şeklinde olan omurga, düzleşmekte bunun sonucunda sırtta ve omuzda giden sinirler daralmakta ve baskı altında kalarak bu ağrılara sebep olabilmektedir. İşte bu duruma sırt ağrısı adı verilmektedir. Ağır kaldırma, yorgunluk, klimaya çok fazla maruz kalmak ve buna benzer pek çok neden sırt ağrısına neden olabilmektedir. Aynı zamanda sırt ağrısı farklı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Pek çok kişi ise bilgisayar başında ya da işyerinde çalışırken kambur bir şekilde durduğundan dolayı sırt ağrısı şikayetleriyle hekimlere başvurmaktadır.

Sırt Ağrısı Nedenleri
Sırt ağrısının pek çok nedeni bulunmaktadır. Genellikle işyerinde masa başı çalışan kişilerde sıklıkla görülmekte ve bu rahatsızlığa miyofasiyal ağrı sendromu adı verilmektedir. Duruş bozukluğu da yine bu ağrılar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Safra kesesinden, akciğerinden ya da kalbinden rahatsız olan kişilerde sırt ağrısı görülebilmektedir. Hatta bu rahatsızlıklar nedeniyle omuzlara ve kaburgalara kadar da ağrı hissedilebilmektedir. Yine boyun fıtığı bu bölgeye yakın olması nedeniyle sırt ağrısına sebebiyet verebilmektedir.

Fibromiyalji adı verilen yumuşak doku romatizması da yine sırt ağrısı ile kendini gösteren hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu tür hastalıklara sahip olan kişiler yaygın sırt ağrısı şikayetiyle hekimlere başvurmaktadır. Osteoporoz hastalığı sık sık kadınlarda görülmekte ve sırt ağrısı ile ortaya çıkmaktadır. Hatta boy kısalması ve sırt kemiklerinde oluşan kırılmalarda yine bu hastalığa bağlı olarak gelişebilmektedir.

Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt ağrısı aslında kendiliğinden tedavi edilebilecek rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak uzun süreli sırt ağrıları için uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Kısa süreli sırt ağrıları ise farklı nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmesi ve ideal kilolarına erişmesi önerilmektedir. Aynı zamanda sırt kaslarının güçlendirilmesi ve düzenli egzersizler yapılması da yine kısa vadeli ve sırt ağrılarının giderilmesine olanak sağlamaktadır.

Kişiler otururken kambur kaldıklarından dolayı sırt ağrıları artmaktadır. Bu nedenle mutlaka dik oturmaya ve dik yürümeye özen gösterilmelidir. Kilosu diğer kişilere göre daha yüksek olan kişilerin mutlaka ortopedik yataklarda ve kiloları ile doğru orantılı sertlikte olan yataklarda uyumaları tavsiye edilmektedir. Büyük göğüsleri olan kadınlar ise dengeyi sağlayabilmek ve kambur yürümemek için destekli sütyenler kullanmalıdırlar. Kol çantaları ve sırt çantalarının yüksek ağırlıkta olması da sırt ağrılarına neden olmaktadır. Bu nedenle sürekli olarak ağır çantaların taşınmaması önerilmektedir. D vitamini ise sırt ağrıları konusunda en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. D vitamini yönünden zengin besinler ile beslenmek sırt ağrısını kısa sürede ortadan kaldırmaya olanak sağlayan faktörler arasında bulunmaktadır.

İlgili Makaleler