Sağlık

Ülser İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ülsere Hangi Doktor / Bölüm Bakar?
Ülser rahatsızlığı olan kişiler hastanelerin Gastroentoloji bölümlerine başvurmalıdırlar. Eğer başvurulan hastanede veya yerleşim yerinde bu bölüm mevcut değilse iç hastalıkları (dahiliye) bölümünü tercih edebilirler.

Ülser, vücudun bir çok yerinde meydana gelebilen yaralara verilen isimdir. Fakat insanlar ülserin yalnızca midelerinde olduğunu düşünürler. Oysaki ülser açık yara anlamına gelmektedir. Sindirim sistemi, onikiparmak bağırsağı, yemek borusu ve bacaklarda meydana gelen varislerde görülebilir.

Sıraladığımız organlar bakteri, sigara veya herhangi bir hastalıktan dolayı kullanılan ilaçlardan dolayı mide asidinin artış göstermesi ile savunmasız kalabilirler. Bu gibi durumlarda mide asidi sindirim sıvıları çeşitli yaraların meydana gelmesine yol açabilir.

Ülser genellikle midenin boş olduğu sıralarda veya gecenin ilerleyen saatlerinde ağrı oluşumuna yol açabilir. Ciddiye alınması ve son derece önemsenmesi gereken bir sorundur. Bu rahatsızlığın tedavisi mide asidi ilaçları ve antibiyotik kullanımı ile mümkündür. Seyrek olarak mide delinmesi ve kanama gibi sorunların ortaya çıkması ameliyat gerektirebilmektedir.

Toplumda süt veya mide için geliştirilmiş olan ilaçların iyi geldiğine yönelik düşünceler vardır. Fakat bu maalesef yanlıştır. Süt veya mide ilaçları ülseri tedavi edebilecek üstünlüğe sahip değildir. Ancak şikayetleri azaltarak, kişinin rahatlamasına olanak tanıyabilir. Sigara ve alkol kullanımını bırakmak ise iyileşmek adına büyük bir hamledir.

Önemsenmeyen ve ciddiye alınmayan ülser vakaları iç kanama, enfeksiyon ve organların zarar görmesi gibi durumlara yol açabilmektedir. Bu rahatsızlık daha çok 50-70 yaşları arasında ki insanları olumsuz olarak etkilemektedir. Hastalığın doğru tanısının koyulabilmesi için kan, dışkı testi, röntgen ve endoskopi gibi yöntemlerin uygulanması gerekmektedir.

Tavsiye Yazı: Mide Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ülserin Nedenleri

Geçmişte ülser rahatsızlığının tüketilen bazı gıdalar ya da stresli bir yaşam doğrultusunda meydana geldiği söylenirdi. Bunun yanı sıra ülserin hiç iyileşmeyecek bir rahatsızlık olduğu düşünülürdü. Fakat günümüzde bu sebeplerin ülserin meydana gelmesi için yetersiz olduğu düşünülmekte ve üstelik tedavisi kısa sürede başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalar, ülserin meydana gelmesinde iki sebebin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunlar: NSAİ grubu ilaçlar ve H.pylori (Helikobakter Pilori) bakterisidir.

NSAİ İLAÇLAR;

Steroid yapıda olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler, aspirin ve ibuprofen bu sınıftaki ilaçlardır. Yaşlı ve eklem ağrısı sebebiyle bu grupta bulunan ilaçları kullanan kişiler daha fazla risk altındadır. Bu ilaçların hafta ya da ay gibi uzun süre kullanılması ile sindirim yolunun zarar görmesine ve ülserin meydana gelmesine yol açabilir.

H. PYLORİ BAKTERİSİ (Helikobakter Pilori);

Helikobakter, yani kısaca h. pylori olarak isimlendirilen bakterinin sebep olduğu enfeksiyon ülser oluşumuna yol açan sebeplerden biridir.

Bir çok kişide bulunan bu bakteri, herkeste ülser oluşumuna yol açmamaktadır. Bu bakteri mideyi korumakla görevli olan tabakanın zayıflamasına yönelik maddeler üretir ve böylece sindirim asitleri ülser oluşumuna sebebiyet verir. Hem mide, hem de onikiparmak bağırsağı ülserlerinin çoğu bu bakteriden dolayı oluşmaktadır.

Bu bakteri genel olarak gerek sıvı gerekse katı gıdaların tüketilmesi ya da çatal ve bıçak gibi araçlar aracılığıyla ağızdan vücuda girmektedir.

Ayrıca bakteri herhangi bir belirti göstermeden, kişi farkına varmadan bir enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Hazımsızlık, gastrit ve ülser ile direk olarak ilişiği vardır. Antibiyotik kullanımı ile tedavisi mümkün olabilmektedir.

Diğer Sebepleri

– Aşırı sigara ve alkol kullanımı.
– Kafein içeren veya içermeyen fazla kahve tüketilmesi.
– Aşırı Stres
– Büyük bir ameliyat geçirmek
– Fazla baharatlı gıda tüketilmesi

Ülserin Belirtileri

– Karın bölgesinde rahatsızlık, ağrı ve bulantı.
– Mide de kazınma, yanma, açlık hissi.

Belirtiler ve şikayetler bir kaç dakika kadar kısa sürebildiği gibi, saatlerce de devam edebilmektedir. Aynı zamanda ara ara kaybolarak, sonra tekrar günlerce ve haftalarca devam edebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir