Sağlık

Genital Siğil (Kondilom) İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat Siğili (Kondilom) İçin Hangi Doktor ve Bölüme Gidilir?

Makat siğili vakıasıyla karşı karşıya kalan kişilerin muayene ve tedavi için genel cerrahi uzmanlarına başvurması gerekmektedir.

Makat siğili denildiğinde insanlar ellerde ve ayaklarda çıkan siğiller ile karıştırmakta ve herhangi bir tehlikesinin olmadığını düşünmektedir. Fakat makat siğili yani tıptaki ismiyle kondilom (condylome) son derece riskli bir vakıadır. Çünkü genital bölgede HPV virüsünün sebep olduğu bu hastalık son derece bulaşıcıdır.

Makat Siğili Neden Olur?
Cinsel ilişki: HPV virüsü yani makat siğili olan biriyle cinsel ilişkiye girilmesi sonucunda bulaşan bir hastalıktır. En yaygın görülen sebebi budur.

Makat bölgesinde kondilom bulunan biriyle ters ilişkiye girilmesi sonucunda penis bölgesine, buradan da başka ilişkiye girilen birinin genital bölgesine bulaşmaktadır.

Kondilom bu şekilde kişiden kişiye kolay bir şekilde yayılabilmektedir.

Ortak Kullanım Alanları : Ortak kullanım alanları denilince akıla gelen ilk yer tabi ki tuvalet olmalıdır. AVM’ler, iş yerleri ya da benzeri yerlerde ortak olarak kullanılan tuvaletlerin kullanılması risk içermektedir.

Daha önce bu tuvaletleri makat siğili olan birinin kullanması, ardından kullanan kişiye bulaşma riski taşımaktadır. Klozet olan tuvaletlerde son derece dikkatli olarak, gerekirse klozet ile temas etmeyecek şekilde önlemler alınmalıdır. Bunun için klozetin üzerini tuvalet kağıtlarıyla örtebilir ve temastan kaçınabilirsiniz.

Genital Siğili / Kondilom Nasıl Anlaşılır?

HPV virüsü kişiye bulaştığında sorun birden bire meydana gelmeyip, bazı belirtiler ile kendini belli etmektedir. Bu belirtilerden en sık görüleni kaşıntı sorunudur. Genital siğil tam olarak ortaya çıkmadan önce makat bölgesinde oldukça ciddiye alınacak kaşıntılar meydana gelmektedir.

Fakat burada bilinmesi gereken ve önem arz eden asıl konu her makat kaşınmasının da makat siğili anlamını taşımıyor olmasıdır. Kaşıntılardan sonra ise makat bölgesinde siğiller ortaya çıkmaktadır.

Sadece Makatta Olmaz
İsmine her ne kadar makat siğili denilse de bu yalnızca makatta görüleceği anlamına gelmez. Vajina, penis veya ağız gibi bölgelere cinsel ilişki sonucunda bulaşır.

İlgili Makaleler