Kapat

Filler Nerede Yaşar, Ne Yer?

Anasayfa
Hayvanlar Alemi Filler Nerede Yaşar, Ne Yer?
Fillerin özellikleri, nerede yaşarlar ve ne yerler

Fil Ne Yer?
Mevsim aralıklarında su ve besin kaynaklarına daha kolay ulaşabilecekleri bölgelere göç eden ve neredeyse zamanlarının tümünü beslenerek geçiren filler günlük olarak 225 kg ot yiyebilecekleri gibi 200 litre kadar su içebilecek hayvanlardır.

Fillerin özellikleri, nerede yaşarlar ve ne yerler

Hortum biçiminde uzayan burunları, iri gövdeleri, kalın ve sütun şeklinde bacakları ve geniş kulakları vardır. Kafalarıda çok iri olan fillerin üst kesici dişleri vardır ve bu dişler sürekli uzama gösterirler. Fildişi ismi verilen bu dişler fillerin savunma dişleridir. Fakat Asya fili olarak adlandırılan türün dişilerinde bu dişler bulunmamaktadır. Hortumlarının ucunda bulunan parmak şeklinde ki uzantı küçük nesneleri tutmalarına yardımcı olmaktadır. Afrika fillerinde bu parmaksı uzantı iki taneyken, Asya fillerinde bir tanedir.

Filler Nasıl Su İçer?
Su içmek için suyu önce burunlarına yani hortumlarına çekerler ve daha sonra çektikleri suyu ağızlarına boşaltırlar. Erkeklerin testisleri korunma amaçlı gövde içindedir ve testis torbaları yoktur.

Fillerin Boyutları ve Özellikleri
Afrikada yaşayan filler kara hayvanlarının en irisi olarak bilinir ve ağırlıkları 7,5 tonu yani 7500 kiloyu bulabilir. Omuzlarının yükseklikleri ise 3-4 metredir.

Hindistanda yaşayan fillerin ağırlığı 5 ton yani 5000 kilodur. Omuzlarının yüksekliği 2,5-3 metre kadardır. Kulakları ise Afrika’da ki fillere nazaran daha küçüktür.

Azı dişleri aynı anda çıkmaz ve buna istinaden işlevsel olarak kullandıkları tek azı dişine sahiptirler. Bu diş deforme olduğunda yerine yenisi çıkar. Afrika fili 60 yaşına ulaştığında ise 6. ve son azı dişini de kaybeder.

Ortalama 60-80 yıl kadar yaşayan bu hayvanlar birbirleri ile iletişim kopukluğu yaşamamak için toplu halde bulunurlar. Ayaklarını yere vurarak ve sesler çıkararak ise ortalama 50hz frekansla iletişime geçebilirler.

Filler Nerede Yaşarlar?
Asya fillerinin asıl anayurdu Hindistan yarımadası ve Asya kıtasının güney doğusudur. Afrika filleri ise Sahra’nın güney bölgelerinde yaşarlar. Geçmişte cüce fil olarak isimlendirilen fillerin ise Afrika fillerinin yavruları olduğu anlaşılmıştır. Fillerin yaşam alanları çok yoğun bitki örtüleri olan bölgeler ve ormanlar olabileceği gibi çıplak savanlarda da bulunurlar. Yaşlı dişilerin öncülük ettiği bu hayvanlar beslenebilecekleri gıdaların olduğu alanlarda dolaşırlar. Erkek filler ise dişilerden ayrı bir şekilde sürü oluşturabilirler.

İlginizi Çekebilir  Tavşanlar Ne Yer, Nerede Yaşar?

Fillerde Gebelik Dönemi
Asya filleri 610 gün gebelik dönemi geçirirken Afrika fillerin de bu süre 2 ay daha uzundur. Fillerin çiftleşme tarzı da insanlar gibidir.

Filler geçmişten günümüze yük taşıma amacıyla kullanılmış hayvanlardır. Fakat 20 yaşından sonra yük taşıyabilecek potansiyele ulaştığından tam olarak evcilleştirilemez. Yasa dışı şekilde fil dişi avcılığı yapan kişiler tarafından sayıları oldukça azalmıştır.

Ayrıca filler zıplayamadığı için zıplayamayan tek memeli ünvanına sahiptir.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir