Sağlık

Ağız Kokusuna Hangi Doktor Bölüm Bakar?

Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Bu problemin teşhisi için ağız ve diş sağlığı bölümüne gidilmelidir. Eğer kokunun sebebi dişlerden kaynaklıysa diş doktorunuz gereken tedaviyi sağlayacaktır. Ancak farklı bir rahatsızlıktan ileri geliyorsa doğru bölüme yönlendirecektir.

Ağız kokusu toplumda oldukça yaygın görülen ve kişileri gerek sosyal yönden, gerekse psikolojik olarak oldukça olumsuz etkileyen bir sorundur. Çoğunlukla ağız içerisine yerleşen bakterilerin, tüketilen gıdaların kalıntılarıyla birleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Nefesimizde bulunan pek çok kimyasal madde akciğerlerden ağza gelir ve böylece kötü koku meydana gelir.

Özellikle sabahları pek çok kişi uykudan uyandığında ağzında kötü bir koku olduğunu hisseder. Bu gayet sıradan ve normal sayılan bir durumdur. Ancak gün içinde de aynı sorun devam ediyorsa, bu kişi için oldukça büyük bir problem yaratabilir. Özellikle sosyal ve iş hayatında devam etmesi kişiyi psikolojik olarak kötü etkiler. Kişi ağzını kapatarak gülme, konuşma gibi hareketler içine girerek utanma kaygısı ile kendini topluluk içinde soyutlayarak yalnızlığa iter.

Ağız Kokusu Çeşitleri

1- Gerçek Ağız Kokusu
a) Fizyolojik koku
Konumuzun başlarında herkesin sabah uyandığında ağız kokusu ile karşılaşabileceğinden ve bu durumun oldukça normal kabul edildiğinden bahsettik. Sabah saatlerinde görülen ya da gün içinde tüketilen sarımsaklı gıdalar doğrultusunda karşılaşılan ağız kokuları fizyolojik ağız kokusu olarak adlandırılır ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Bu gibi problemlerde diş ve dilin fırçalanması, ağız bakım suları ile gargara yapılması ve nane ya da turunçgil aromalı şekerlerin tüketilmesi büyük oranda sorunu ortadan kaldıracaktır.

b) Patolojik koku
Fizyolojik ağız kokusu alınan önlemler ile engellenmekteydi. Ancak patolojik ağız kokusu maalesef bu tarz yollarla önlenemez ve kalıcıdır.

Patolojik ağız kokusu da kendi içinde 2 farklı kategoriye ayrılabilir.

b-1) Ağızlarının koktuğunun farkında olup, rahatsız olurlar.
b-2) Ağızlarının koktuğunun farkında olmayıp, çevreleri tarafından uyarılan kişiler.

c) Psikolojik koku
Bazı insanlar aslında başkaları tarafından duyulmuyor olsa da kendi kendilerine ağzım kokuyor teşhisi koymaktadır. Bazı kişilerde bu his öyle yoğunlaşır ki psikolojinin bozulmasına kadar gidebilir. Bu tarz davranışlarda ortaya çıkan stresten dolayı ağız kuruluğu yaşanacağı için kişide daha önce olmayan ağız kokusu gerçekten meydana gelebilir.

2- Halitofobi
Ağız kokusu problemiyle karşılaşmış ve tedavi olmuş kişilerde hala ağız kokusu korkusu görülebilir. Bu duruma halitofobi ismi verilmektedir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Tedavi ve çözüm için öncelikle ağız kokusunun neden dolayı meydana geldiği araştırılarak, tespit edilmelidir.

– Eğer kokuya sebep bakteri ve gıda artıklarının birleşmesi ise şekersiz sakız çiğneyerek ağız içinde ki gıda kalıntılarının toplanmasını ve ağızın kuru kalmamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede koku giderilecektir.

– Diş taşı mevcutsa bu taşların temizlenmesi gerekmektedir. Taşlar giderildiğinde ağız kokusu da yok olacaaktır.

– Ağız bakım suyu ile gargara yapmak, dilin ve dişlerin fırçalanması ile diş ipi kullanımı büyük oranda fayda sağlayacaktır.

– Bol su ve su içeren sebze ve meyveler tüketilmesi oldukça yarar sağlar.

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Dişlerin yanı sıra dilinde fırçalanması oldukça etkilidir. Dilinizi fırçalamak için piyasada özel fırça ve kazıyıcılar temin edilebilmektedir. Bu özel fırça ve kazıyıcılar dilini fırçaladığı zaman bulantı hissi olan kişiler için kolaylık sağlamaktadır.

Dilinizi çıkarabildiğiniz kadar dışarı çıkarın ve dil kazıyıcısını en arkaya yerleştirerek kuvvetli bir şekilde öne doğru çekin.

Dişlerinizi fırçalarken ise dişlerinizin sadece önü değil arka ve üstünü tamamen fırçalayın. Minimum fırçalama süresi 2,5-3 dakika olmalıdır.

İlgili Makaleler