Sağlık

Ağız Kuruluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağız Kuruluğu İçin Hangi Doktora Gidilmeli ?

Ağız kuruluğunun sebebinin farklı sebepleri olabilir. İlk olarak ağız ve diş sağlığıyla ilgili braşta görev yapan bir doktora görünülebilir. Eğer problem başka bir sebepten kaynaklıysa dahiliye bölümüne başvurulabilir.

Sağlıklı bir insanın ağızının içerisi sürekli ıslak durmaktadır, çünkü ağız sağlığı için tükürük salgılaması gerekmektedir. Bu tükürük kişinin tükettiği gıdaların parçalanmasına ve kolay yutulmasına yardımcı olabildiği gibi ağız içerisinin temiz durmasında büyük rol oynamaktadır.

Ağız kuruluğunun tıbbi ismi “kserostomi” olarak tabir edilir. Bu tükürük yeterli miktarda salgılanmadığı taktirde ağız kuruluğu oluşumuna sebep olmaktadır.

Ağız da meydana gelen kuruluk için hastalık denilemez fakat kullanılmakta olan bir ilaçtan dolayı meydana gelebildiği gibi hastalık belirtisi de olabilmektedir. Eğer sebep kullanılan ilaçsa doktor tavsiyesi ile değiştirilebilir.

Kişinin yediği veya içtiklerinden tat alamaması gibi durumlar görüldüğü gibi çiğneme, yutma ve konuşma gibi zorluklarda meydana getirebilir.

Ara sıra olan ağız kurulukları tüm herkesin başına gelebilen bir vakadır. Genelde soğuk alındığı zaman meydana gelir. Fakat sürekli olarak bu durumla karşı karşıya kalınıyorsa hekim muayenesine ihtiyaç duyulur.

Böylece ağız kuruluğunun sebebinin diş çürümeleri veya diş hastalıklarının sebep mi olduğu öğrenilebilir.

Ağız Kuruluğu Belirtileri

Anlık olarak karşılaşılan bir durumdur. Genelde insanlar uykudan uyandıkları zaman bu şikayeti farkederler. Kişilerin ağızları tabiri caizse yapış yapış bir hal almaktadır ve bu vaka kişinin konuşma ile yutkunmasını zorlaştırmaktadır.

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Susuz kalmak neden olabilir
Vücut susuz kaldığında bir çok vakaya yol açabildiğ igibi ağızda kuruluk olmasına da yol açmaktadır. Bir insanın gün içerisinde yeteri kadar sıvı tüketmesi oldukça önemlidir.

Vücudun susuz kalmasının nedeni kusma, ishal ya da terlemeye bağlıysa dikkate alınmalı ve kesinlikle önemsenmelidir.

Ağızdan nefes alışverişi

Burundan nefes alınması zorlaştığı durumlarda ağızdan yapılan nefes alışverişi özellikle de geceleri ağızları açık uyuyan kişilerin ağızları kuruma gösterebilmektedir.

Sigara kullanımı

İçerisinde yüzlerce kimyasal bulunduran sigara, özellikle fazla içildiğinde ağız kuruluğu ve ağız tatsızlığı meydana getirmektedir.

Kullanılan ilaçlar

Herhangi bir hastalık için kullanılmakta olan ilaçlar kişi de ağız kuruluğuna neden olabilmektedir. Özellikle alerji, tansiyon, kas gevşetici ve ağrı kesicilerin yan etkilerinde ağız kuruluğu bulunmaktadır.

Stres

Stres bir çok vakaya yol açabildiği gibi bu sorunla da karşı karşıya bırakabilmektedir.

Sinir hasarı

baş ve boyun bölgesinde sinir zedelenmesine sebebiyet veren bir problem, yaralanma ya da ameliyat sonrası ağız kuruluğu meydana gelebilmektedir.

Hastalıklar

Diyabet, alzheimer, sjögren sendromu, anemi, kistik fibrozis ağız kuruluğuna neden olabilecek rahatsızlıklardandır.

İlgili Makaleler