Sağlık

Anemi (Kansızlık) İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kansızlığa hangi bölüm bakar?

Anemi sorunu olan insanlar Hematoloji (Kan Hastalıkları), İç hastalıkları (Dahiliye) bölümlerine başvurmalıdır.

Tıp dilinde anemi olarak adlandırılan kansızlık kanın meydana gelmesinde rol oynayan elementlerden alyuvar olarak da isimlendirilen kırmızı kan hücrelerinin eksikliği anlamına gelmektedir. Kemik iliklerinde üretilen kırmızı kan hücreleri, hemoglobin proteini sayesinde tüm vücuda oksijen taşımaktadırlar.

Kansızlık şikayeti olan kişilerde öncelikle yorgunluk hissi ağır basacağı gibi çarpıntı, baş ağrısı, bulantı, soluk beniz, dikkatsizlik, soğuk el ve ayaklar kansızlığın belirtilerindendir.

Kansızlık probleminin tipleri mevcuttur. Geçici yada uzun dönem sürecek şekilde karşımıza çıkabilir. Türü her ne olursa olsun kansızlık şikayetiyle karşı karşıya kaldığınızda mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Önemli bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi ilaç tedavisi ile kolayca düzelecek düzeyde de olabilir.

Kansızlığın Yaygın Nedenleri Nelerdir?

1 – Demir Eksikliği
Kansızlığın en sık karşılaşılan nedeni demir eksikliğidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu seviyede demir olmadığında kan hücreleri içinde yeteri kadar hemoglobin üretilemez ve bu demir eksikliği anemisi olarak isimlendirilir. Demir eksikliğinden dolayı oluşan kansızlık aşağıda ki nedenlerden kaynaklanabilir.

– Regl Dönemi
Üreme zamanında adet dönemi olan kadınlarda, adet kanamaları yukarıda da bahsedilen demir eksikliği anemisinin nedenlerinden en sık karşılaşılanıdır. Adet dönemini ağır bir şekilde geçiren kadınlarda görülebilir.

– Hamilelik
Anne adaylarının gebelik dönemlerinde de demir eksikliği görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri alması adına vücut ekstra olarak demir ihtiyacı hisseder ve doktorlar anne adaylarına hamileliğin belli bir döneminden sonra demir takviyesi almalarını tavsiye eder.

Mide-Bağırsak Sisteminde Kan Kaybı
Sindirim sisteminin başlıca organları mide ve bağırsaklardır. Tüketilen gıdaların içerisinde bulunan yararlı besin maddelerini vücuda çeken sistemde yaşanan kan kaybı demir eksikliğine de sebep olabilir. Mide ve bağırsaklarda meydana gelen kanamanın sebebi romatizma ilaçları, aspirin ve Ibuprofen gibi iltihap önleyici ve bazı ağrı kesicilerin uzun zaman kullanımı sebebiyet verebilir. Meydana gelen kanamalar yalnızca demir eksikliğine yol açmadığı gibi organlarda farklı bozuklukların oluşmasına da neden olabilir. NSAID ilaçları bilinçli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Yiyecekleri sindirmek amacı ile salgılanmakta olan mide asidi, mide çeperinde yaralara sebep olursa bu duruma peptik ülser ismi verilir. Bu durum mide çeperinde kanamalara neden olarak sonucunda demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Fakat kanama hafifse hiç bir belirti gözlemlenmeyebilir.

Beslenme
Gebelik durumu söz konusu olmadığı sürece yalnızca tüketilen gıdalardan yeterince demir içeren besin almadınız diye demir eksikliği anemisi durumuyla karşılaşma olasılığı düşüktür. Araştırmalara göre hiç et tüketmeyen vejetaryen insanlarda demir eksikliği riski görülmemiştir. Çünkü bu insanlar demir ihtiyacını et yerine fasulye, kurutulmuş meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler aracılığıyla alabilmektedir.

Gebelik döneminde meydana gelebilecek demir eksikliğine karşı zengin demir içeren yiyecekler tüketilmelidir. Doktorunuz size takviye olarak ilaçta reçete edebilir.

Demir Eksikliğinin Diğer Nedenleri
– Crohn hastalığı
– İltihaplı bağırsak hastalıkları
– Kan bağışı
– Kaza ve burun kanamaları

2 – Vitamin Eksikliği
Vücudun sağlıklı şekilde kırmızı kan hücreleri üretmeleri için demir dışında ek olarak B-12 vitaminine ve folik aside ihtiyacı söz konusudur. Bu besin maddeleri gerektiği kadar alınmadığında kırmızı kan hücresi üretiminde azalma meydana gelir. Bazı insanlar gerektiği kadar B-12 vitamini alıyor olsa da vücut vitamini işleyemez ve yine de vitamin eksikliği anemisi olabilir.

3 – Kronik Hastalıklar
Kronik böbrek hastalarının çoğunda demir eksikliği anemisi ile karşılaşılır. Bu hastalara doktorlar damardan veya tablet olarak ek demir takviyesi vermektedir.

Kanser hastalıkları, kanser tedavisinde kullanılması gereken ilaçlar, AIDS, eklem iltihaplar ve hipertiroid te diğer kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatan hastalıklardır.

4 – Kemik iliği ve Hücre Sorunları
İnsanların doğuşunda ya da sonradan kemik iliği problemleri olabilir. Bu sebepten dolayı kırmızı kan hücresi üretilemiyor veya sağlıklı şekilde gelişemeyebilir.

Diğer bir anemi tipinde ise vücut kırmızı kan hücreleri aşırı hızlı bir şekilde yok ederken, yeni hücrelerin üretilme süresi kaybı karşılamayabilir.

İlgili Makaleler