Sağlık

Apandisit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Apandisit, ciddi bir enfeksiyon hastalığı olup, kör bağırsağın üzerinde yer alan ve apandisin ismi verilen bölgenin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Apandisit patlaması son derece tehlikeli olup, hayati risk taşımaktadır. Bir bakteri iltihabı olan apandisit çoğunlukla 10-30 yaşları aralığında görülmektedir. Bu bölgede herhangi bir sorun hissedildiğinde muhakkak vakit kaybedilmemeli ve derhal hastaneye başvurulmalıdır.

Apandisit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Apandisite Hangi Bölüm ve Doktor Bakar?

Apandisit hastalığı için hastanelerin genel cerrahi bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Apandisit Belirtileri

Kusma, karın ağrısı, hafif ateş, iştahsızlık, kabızlık, ağrı bölgesinde şişlik bilinen en belirgin apandisit belirtilerindendir. İlk paragrafta da belirtildiği üzere apandisit patlaması çok tehlikeli olup, hayati risk taşımaktadır. Belirttiğimiz bu belirtiler söz konusuyla mutlaka zaman kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir.

Karın Ağrısı
En bilinen belirtilerden biri olan karın ağrısı adından da yaşanacağı üzere karın bölgesinde görülmektedir. Yayılan bu ağrılar donuk olduğu gibi sürekli devam etmektedir. Sağ karın bölgesinin altına doğru olduğunda ağrı şiddetlenerek “bıçak gibi” hissedilir.

Ağrının yanı sıra ateş, mide bulantısı, kusma, kabızlık ya da ishal, gaz sorunu ve sırt ağrısı gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Fakat ağrı dışında sıraladığımız belirtiler herkeste ortaya çıkacak diye bir kaide yoktur.

Kabızlık
Diğer sık karşılaşılan belirtilerden biri de apandist ağrısına eşlik eden kabızlıktır. Apandisit sorunu cereyan ettiyse büyük tuvalete çıkmaya engel olmaktadır.

İştahsızlık
Karın ağrısından önce ortaya çıkan bu şikayet apandisit hastalarının yaklaşık %95’inde görülmektedir.

Bulantı, kusma
Apandisit sorunu ile karşılaşan hastaların neredeyse %75’inde mide bulantısı söz konusudur fakat kusmalar çok şiddetli değildir. Kusma şikayeti ağrıdan sonra meydana gelir. Eğer ki ağrıdan önce kusma söz konusuysa farklı bir rahatsızlık olabilir.

Ateş
38 derecenin üstüne çıkmayan ateşler söz konusudur. Eğer bu dereceyi geçmiş bir ateş söz konusu ise muhtemelen ortada farklı bir hastalık ya da sorun söz konusudur.

Aşağıdaki belirtiler her hastada görülmemekle birlikte apandisit belirtileri arasında sayılmaktadır.
– İştah kaybı
– Mide bulantısı
– Ağrılar başladıktan hemen sonra kusma
– Karın bölgesinin şişmesi
– Gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal
– Gaz çıkarmakta zorlanma
– Ateş
– Rektum bölgesinde ağrı
– Ağrılı idrara çıkma

İlgili Makaleler