Sağlık

Astıma Hangi Bölüm Bakar?

İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için nefes alış verişine ihtiyaç duyarlar ve havayı soludukları zaman havanın akciğere taşınmasını sağlayan yapılara bronş ismi verilir. Bronşlar çeşitli sebeplerden dolayı daralır, kasılır veya tıkanırsa kişi nefes alıp vermekte zorluk çeker. Dolayısıyla bu duruma da astım ismi verilir.

Kronik bir rahatsızlık olan astım bronşun daralması veya kasılmasının yanı sıra hava yollarında balgam ve sümük gibi yapışmaya meyilli olan maddelerin çok fazla salgılanması ile de tıkanmaya neden olabilir. Bu durum da astımın ortaya çıkmasında rol oynar. Astımı olan kişiler bazı maddelere karşı oldukça duyarlıdır. Bu maddelerin kokuları alındığında veya temas edildiğinde nefes alışverişinde hırıltı veya öksürük gibi sorunlar ortaya çıkar.

Astıma Hangi Bölüm Bakar?

Çoğunlukla doğuştan gelen bir rahatsızlık olan astım çocukların %10’unu , erişkinlerin ise %5’ini etkilemektedir.

Astım Nedir?

Astım, akciğerlerdeki hava yollarını olumsuz etkileyen kronik (uzun süreli) bir durumdur. Hava yolları, ciğerlerimizin içine ve dışına hava taşıyan tüplerdir. Astımı olan bir insanın hava yolları iltihaplanabileceği gibi zaman zamanda daralabilir. Bu durum nefes verdiğinizde havanın solunum yollarınızdan dışarı çıkmasını zorlaştırır.

Hastalık kontrol ve önlem merkezlerinin yaptığı araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 13 kişiden 1’inde astım rahatsızlığı vardır. Her yaştan insanı olumsuz etkileyebilir ve genellikle çocuk yaşlarda başlar. Polen, egzersiz, viral enfeksiyonlar veya soğuk hava gibi bazı durumlar astımı tetikleyebileceği gibi kötüleşebilir. Bunlara astım tetikliyecileri ismi verilir. Belirtiler kötüleşip şiddetli bir hal aldığında ise buna astım krizi ismi verilmektedir.

Astımın tedavisi yoktur, ancak tedavi ve astım eylem planı astımı yönetmenize yardımcı olabilir. Plan, izlemeyi, tetikleyicilerden kaçınmayı ve ilaç kullanmayı içerebilir.

Astıma Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Astım genetik bir rahatsızlıktır ailesinde astım olan kişiler bu rahatsızlığa diğer insanlardan daha yatkındır. Astım nedenlerinden en sık karşılaşılanı alerjik faktörlerdir. Bazı maddelere karşı duyarlılığı olan kişilerde sıkça görülür. maddelere örnek olarak çiçek, ev tozu, kedi tüyü ve evlerde yaşayan bazı böcekler verilebilir.

Rutubetli ortamlarda astımı tetikleyen durumlardandır. Mevsim geçişleri ve özellikle soğuk havalar astım ataklarının ortaya çıkmasında rol oynarlar. Kömür, tebeşir tozu, sigara, parfüm, kirli hava veya diğer kozmetik kokular astımın tetikleyicileridir.

Astım İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Bu rahatsızlığın muayenesi, teşhisi ve tedavisi için alerji ve göğüs hastalıkları bölümlerine gidebilirsiniz.

İlgili Makaleler