Ayak Tabanı Yanmasına Hangi Doktor Bakar?
Çok sıkıntılı olan bu hastalık çoğu insanı geceleri uyutmaz bile. Ayak tabanı yanması problemleriniz için nöroloji veya Endokrinoloji (metabolizma hastalıkları uzmanı) bölümüne başvurmanız gerekmektedir.
insanın başına gelmeden böyle bir rahatsızlığın olduğunun farkında bile olmaz. Fakat fazla sayıda insanın yaşadığı bir sorundur. Ayak yanmasının bir çok farklı sebebi olabildiği gibi, bir çok insanda yaşam kalitesini düşürecek kadar aşırı bile olabilir.
Çoğu zaman ayak tabanında oluşan yanma hissi bazı kişilerde bilek ve baldırlara kadar çıkabilir. Toplumda çoğunlukla kadınlarda görünmekte olan rahatsızlık, genel olarak 50 yaşından fazla kişilerde olmaktadır. Fakat 25-50 arasında ki insanlarında başına gelebilmektedir. Yanma hissiyle birlikte ağrı, kızarıklık ve sızlama gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir.
Ayak Tabanı Neden Yanar?
Bu sıkıntının bir çok sebebi olabilir, başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Travmalar
Ayakların daha önce kazalar dolayısıyla hasar görmesi, kırık oluşması gibi nedenlerden dolayı yanması söz konusu olabilir. Fazla kilolar, ayaklara aşırı yüklenme, şiddetli burkulma ve rahat olmayan ayakkabılarla uzun yürüyüşler yapma yanmaların sebebi olabilmektedir.
Sinir Sıkışması
Genel olarak ayakta üçüncü ve dördüncü parmak arasında ki bölgede bulunan sinirlerin doku büyümesidir. Gerçekleşen bu doku büyümesi ile sinirler rahatsız olduğundan yanmalar başlar.
Ayak Mantarı
Ayaklarda yaşanılan mantar rahatsızlığından dolayı yaşanabilir. ılık ve nemli ciltte oluşur. Ayakkabıyla uzun süre kalmak zorunda olan ve fazlaca terleyen insanlarda sık olarak görülür. Sürekli sporla uğraşan insanlar bu probleme daha yakındırlar. Ciltte yanmanın yanı sıra kuruma, pullanma, kaşıntı ve sızlama şikayetleri de görülür.
Alerjik sebepler
Alerjik nedenlerden dolayı yanmalar oluşabilir. Çorap, ayakkabı, deterjan ve sabunlara karşı alerjisi olan kişilerde yanmalar yaşanabilir. Tespit edildiği taktirde ürünü kullanmadığınızda yanmalarınız son bulabilir.
Diyabetik Nöropati
Şeker rahatsızlığı olan kişilerde görülür. Ayak ve bacak sinirlerinin hasar görmesi sonucu kişinin kanında bulunan glikoz seviyesinin yükselme göstermesiyle meydana gelir. Geceleri aşırı derecede uyutmayacak şekilde yanmalar söz konusu olur. Yanmanın yanı sıra uyuşma ve karıncalanma şikayetleri de görülmektedir.
B5 Vitamini
B5 vitamini yani pantotenik asit eksikliği insan vücudunda çok nadir görülen bir sorundur. Oluşum nedeni ise bağırsaklarda ki gıdaların emiliminin bozulmasıdır. Bu vitaminin eksikliğinde depresyon, kişilik değişimleri, kalp hastalığı, sık enfeksiyon, yorgunluk, karın ağrısı, uyku bozuklukları, uyuşma, karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve kramplar görülebilir. Özellikle de ayaklarda yanma problemine sebep olmaktadır.
B12 Vitamini
B12 vitamini eksikliği ayaklarda yanma problemini doğurabilir. Günlük alınması gereken B12 ihtiyacı ise 2.4mikrogram’dır. B12 vitamini kırmızı et, tavuk, hindi ve balık eti yanı sıra az oranda da olsa süt ve yoğurttan temin edilebilir. Bitkilerde veya mayada B12 vitamini bulunmamaktadır. Bir bardak pastörize süt içerisinde 0.9 mikrogram B12 bulunmaktadır.
Şeker Hastalığı
Şeker hastalarının sinirlerinin olumsuz etkilenmesi sonucunda ayaklarda yanma söz konusu olabilir. Bunun tıp dilindeki ismi diyabetik nöropatidir. Bazı zamanlarda şeker hastalığının başlangıcında ki belirti de ayak altlarında görülen yanmalar şeklindedir. Gizli şeker rahatsızlığında da ayak yanması söz konusu olabilir. Bunların teşhisi için ENDOKRİN UZMANINA başvurulması gerekir.
Diğer Sebepler
B12 vitamini eksikliği, sigara ve alkol kullanımı ve obezite gibi sorunlarda ayakta yanma oluşumlarına sebep olabilmektedir.
Ayak Tabanı Yanması Nasıl Geçer?
Bu problemin tedavisi için mutlaka ilgili bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Önemsemediğiniz ufak yanmalar zaman geçtikçe artış göstererek, geceleri kabus olabilmektedir.