Basur Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?
Hemoroid (basur) özünde çok ağrı yapan bir hastalık değildir. Ancak ileriki seviyelerde çeşitli nedenlerle oldukça fazla şişen basur memesi ağrılara neden olmaktadır. Ağrının şiddeti de şişliğin boyutuna göre değişiklik göstermektedir.
Minimal boyutlardaki şişlikler çoğu zaman ağrıya sebep olmaz yada çok hafif düzeyde seyreden ağrılara sebep olabilir. Ancak büyük boyuttaki şişlikler sadece otururken değil aynı zamanda ayakta dururken, yürürken ve yatarken bile oldukça şiddetli derecede ağrıya sebep olabilmektedir.
Hemoroid (Basur) Neden Şişer?
Basurun şişme durumu tıpta tromboze hemoroid olarak isimlendirilir. Tromboze pıhtı anlamına gelmektedir. Yani memeyi dolduran pıhtı miktarı ne kadar olursa hem şişliğin hem de ağrının miktarı o düzeyde olur.
Basur memesi dışkılama sırasında kendi kendine dışarı çıkar ve bitiminde içeri girer ancak 4. evre olarak adlandırılan basur memesi içeri ittirilse dahi dışarı çıkar. Basur hastasının kabız kalması, şiddetli ishal olması, ağır yük kaldırması sonucunda da basur memesi dışarı çıkabilir. Meme dışarıdayken dışkılama sırasında ıkınmaya devam edilirse memenin içerisinde yer alan küçük ve ince damarlar patlayarak memenin içi kan dolar. Böylece deri altına sızan kan memenin daha fazla büyümesine sebebiyet verir. Normal şartlarla parmak yardımıyla içeri sokulabilen meme artık hiç girmeyebilir.
Basur Ağrısına Ne İyi Gelir?
Basur ağrısı için evde yapılabilecek en kolay ve etkili uygulama sıcak su oturma banyosudur. Buradaki ılık sudan kasıt çok kaynar değil içine oturabilecek sıcaklıkta yakmayacak derecededir. Genellikle 15-20 dakika kadar oturmak kişide ciddi rahatlama sağlar ve bu rahatlama hissiyatı ağrının şiddetine göre değişiklik gösterse de ortalama 30-120 dakika kadar devam eder.
Yazar: Op. Dr. Atilla KAYA / Genel Cerrahi Uzmanı
Kaynak: https://www.ideatip.net/basur-agrisina-ne-iyi-gelir