Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Bölüme Gidilir?
Bel de meydana gelen tüm sorunlar ve bel ağrısı için fizik tedavi bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Bel ağrısı insanların hareketlerini zorlaştıran, yürümekte, ayakta durmakta ve hatta oturmakta güçlük yaratan zorlu ve bir çok kişinin başına gelebilen bir vakadır.
Bel ağrısı yakınmaları olan kişilerin akıllarına ilk olarak bel fıtığı sorunu gelse de, bu şikayetin ortaya çıkmasında bir çok sebep olabilmektedir. Kişiden kişiye farklılık gösteren ağrı derecesini ölçmek mümkün olmadığından dolayı yalnızca ağrıyı gözlemleyerek hangi sorundan kaynalandığını bulmak zordur. Uzman bir doktor hastaya doğru soruları yönelterek ağrıların kaynağının stresten mi yoksa herhangi bir duruş bozukluğundan mı ya da kireçlenmeden mi kaynaklandığını çözebilir.
Ağrılar Kas Kökenli Olabilir
Meydana gelen bel ağrıları çoğunlukla kas kökenlidir. Vücudun alışık olmadığı nitelikte ağır aktiviteler yapıldığında bel bölgesinde bulunan kaslar gerilmeye maruz kalabilir. Eşya, bavul ya da benzeri şekilde ağır yükleri kaldırmak, uzun süreli yolculuk yapmak gibi faaliyetlerin ardından bireylerin bel bölgesinde ağrılar meydana gelir ve bir süre dinlendikten sonra geçer. Bunun dışında mevsim değişikliği, rüzgara maruz kalmak, uzun süre fazla soğuk şekilde çalışan klimaya maruz kalmakta kasların tutulmasına yol açarak bel ağrısına sebebiyet verebilmektedir.
Bunların dışında bel ağrılarının ortaya çıkmasında zayıf karın kasları da etken olabilmektedir. Bu kasların zayıf olması, onların tembelliğini örtmek için belde ki kasları devreye sokmaktadır. Fakat bu sefer bele fazladan yük binmektedir. Doğru duruş şekl ive düzenli egzersizle karın kaslarında ki kuvvet artırılabilmektedir. Karın kaslarının güçlenmesi bel rahatlığı bakımından oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu sayede bel kolay kolay incinmemektedir.
Alakasız Gibi Duruyor Olsa da, Stres Bel Ağrısı Yapabilmektedir
İnsan hayatında stres büyük rol oynayan bir problemdir ve stresin bir çok sorunda baş rol oynadığı bilinmektedir. Stres hormonu yüzünden gerilmeye maruz kalan bel kasları, bel ağrısına da sebebiyet verebilmektedir. Çoğunlukla iş hayatında yaşanılan stres sonucunda gerilmeye maruz kalan vücut bel ağrısına neden olarak imdat çağrısı yapabilmektedir. Özellikle işini sevmeyen, akşam olsa eve gitsem ya da başka bir yerde olmak isteyenler sıkça bel ağrısı şikayeti yaşayabilirler.
Kötü Bir Pozisyonda Oturmak Ya da Ayakta Durmak
İş hayatı nedeniyle sürekli olarak oturan veya ayakta duran kişilerde bazı sağlık sorunları çıkmaktadır, aynı şey bel ağrısı için de geçerlidir. Bir çok bel ağrısı bu sebeplerden dolayı görülmektedir. Hatta bireylerin arka ceplerinde cüzdan ya da telefon gibi araçların olması ve uzun süre bu şekilde oturulması dahi bel ağrılarına yol açabilmektedir. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi ve bir çok işin bilgisayar başında yapılması ile sürekli olarak oturmak zorunda kalan insanlar hareketsiz kalmanın dışında yorgunluklarının azalması için farketmeden kambur olarak oturabilirler, bu bağlamda insanlar için bel sorunu daha karmaşık bir hal almaktadır. Çünkü oturuş bozukluğu yüzünden omurların yıpranması hızlanarak, disklerin kaymalarına yol açmaktadır.
Bel Fıtığı
Yazımızın başında bel bölgesinde meydana gelen ağrıların kişiler tarafından bel fıtığı ile ilişkilendirildiğinden bahsettik. Ağır yüklerin kaldırılması veya beli zorlayacak hareketlerin yapılması ya da yaşanılan bir darbe, kaza gibi vakıalarda omurlar arasında ki diskler hasar görür ve bu doğrultuda omurlar arasında mevcut bulunan kıkırdak dışarı çıkar. Bel fıtığı bu şekilde meydana gelir. Fıtık, bölgede sinirlerin sıkışmasına ve bel ağrısına sebebiyet verir. Bu ağrılar geçen zaman içerisinde topuğa kadar hissedilir.
Çeşitli bel fıtığı türleri vardır ve her bel fıtığı ameliyat gerektirmez. Fıtık ameliyatı olunduğunda ise fıtıklaşmaya maruz kalan diskler boşaltılır. Ameliyat sonrasında gereken tedbir ve önlem alınmaz, ihmal edilirse fıtık nüksedebilir. Sigara kullanımı bırakılmalı, fazla kilolar verilmeli ve kilo alınmamalıdır. Bunun dışında ağır yük kaldırılmaması da oldukça önem arz eden bir durumdur.
Fazla Kilolar
Sağlık konusunda bir çok soruna sebep olan fazla kilolar, bel ağrısı için de etken bir sebeptir.
Bel Kayması
Omur denilen ve omurgayı meydana getiren kemikler ardışık bir şekilde sıralanmaktadır. Herhangi bir zorlama, düşme veya kaza nedeniyle bu ardışıklık ve düz çizgi hasar görerek birbirlerinin üzerine doğru kayabilmektedir. Bu duruma bel kayması ismi verilmektedir. Bu kayma çoğu zaman bel fıtığı ile karıştırılmaktadır.
Bel Ağrısına İlişkin Risk Grubu:
– 30 yaş üstü kişiler
– Genetik yatkınlık, ailesinde bel ağrısı şikayeti olanlar
– Hamileler ve yeni anne olmuş kadınlar
– Romatizma ya da kemik erimesi şikayeti olanlar
– Menopoz dönemindeki kadınlar
– Sigara tiryakileri
– Yeni ameliyat olmuş kişiler
– Enfeksiyon hastalıkları
– Güreş, halter, kürek, futbol, tenis ve jimnastik sporlarıyla ilgilenenler
– Meslek icabı sürekli ağır kaldıranlar, uzun süre oturanlar
– Sürekli stres altında olanlar
– Şeker ve tansiyon hastaları
– Kanser hastaları