Bel Fıtığı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Bel Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Bel fıtığı problemi için aile hekimlerine başvurulduğunda, aile hekimi tarafından nöroloji, ortopedi ya da fizik tedavi bölümlerine sevk edilmektedirler.
[adinserter block=”3″]
Günümüzde bir çok insan evde veya iş hayatında gerçekleştirdiği ağır eylemler sonucunda bel ağrıları ile karşılaşabilir. Oturup kalkarken, uzanırken, çalışırken veya yürürken büyük zorluklara maruz bırakabilen beğ ağrılarının sebepleri bel fıtığı kaynaklıdır.
Bel fıtığı bir çok zaman kişinin şiddetli ağrılar hissetmesine neden olur. Seviyesine göre tedavisi de değişiklik göstermektedir. Bir kaç hafta sürecek tedavinin ardından herhangi bir operasyona ihtiyaç duyulmadan iyileşebilen hastalar olabildiği gibi operasyon olmadan iyileşmeyen hastalar da mevcuttur.
İnsan vücudunun omurgasını oluşturan 24 kemik üst üste olacak şekilde dizlidir. Bu kemikler yani omurlar omuriliğin korunması için bir kanal meydana getirecek şekilde birbirine bağlıdır. Belde ise yalnızca 5 tane bel omuru bulunur. Bu bölgenin tıp dilinde ki ismi “lomber omurga” olarak ifade edilir. Bel fıtığının sebebi de bu bölgede görülen problemlerden kaynaklanır.
Bel Fıtığı Nasıl Olur?
Herhangi bir yaralanma veya yıpranmaya bağlı olarak bel bölgesinde bulunan disk merkezindeki jelimsi yapı, diskin dış çeperini içeriden iter ve böylece fıtık başlangıcı söz konusu olur. Dış çeperin üzerinde meydana gelen bu baskı kişide bel ağrılarına sebep olabilir. Fakat disk aşırı yıpranmış ya da şiddetli bir şekilde hasar görmüşse az önce bahsettiğimiz jelimsi yapı dış çeperi aşarak dışarı çıkmaktadır. Jel dışarı çıktığında ise bel ağrısı geçebilir ancak jelimsi yapının sinirler üzerinde sebep olduğu iltihaptan dolayı bu sefer de bacak ağrıları artış gösterir.
[adinserter block=”1″]
Dışarıda ki jelimsi yapının omurgadaki sinirler üzerine yaptığı baskı sonucunda bacakların birin de ya da her ikisinde de ağrı, uyuşukluk ve zayıflık görülebilir. Yani bel fıtığının başlıca belirtilerinden biri de bacaklarda uyuşma, karıncalanma hissidir.
Bel Fıtığının Nedenleri
bir çok kişide ki bel fıtığı rahatsızlığı omurgada meydana gelen doğal yaşlanma sonucunda oluşur. Çocuk ve gençlerin bellerinde bulunan disklerin su oranı ise oldukça yüksektir. Yaş ilerledikçe disklerde kuruma ve zayıflama başlar. Bu bağlamda diskler küçülerek omurlar arasında ki boşluklar daralır. Bu normal olan yaşlanma sürecine ise ‘disk dejenerasyonu‘ ismi verilmektedir.
Yaşlanma ve yıpranma dışında bel fıtığı oluşumunda rol oynayan risk faktörleri şu şekildedir.
Cinsiyet: 30 ve 50 yaş aralığında ki erkeklerde bel fıtığı ratsızlığı daha sık görülmektedir.
Ağır yük kaldırma: Ağır yüklerin kaldırılması sırasında destek ve güç bacaklar yerine belden alınıyorsa bel fıtığı oluşabilir. Herhangi bir eşyanın yerden kaldırılması sırasında güç ve destek kesinlikle bacaklardan alınmalı bele yüklenilmemelidir.
Yaralanmalar: Herhangi bir yerden düşme, çarpma veya vurma gibi darbeler sonucunda oluşan yaralanmalarda omurgaya fazla güç uygulanır ve diskin yırtılmasına sebep olunabilir. Bu durum da bel fıtığı oluşuma yol açabilmektedir.
Kilo: Fazla kilolar bir çok sağlık sorununda olduğu gibi bel bölgesine de fazla yük binmesine yol açar. Dolayısıyla bel fıtığı sebeplerinden biri de fazla kilolar olabilir.
Omurgayı sürekli zorlayan hareketler: Bazı insanlar icra ettikleri meslek nedeniyle sürekli olarak ağır yük kaldırmak, taşımak veya çekmek zorunda kalabilmektedir. Sürekli eğilmek, dönmek gibi hareketlere maruz kalan kişilerin omurgaları zorlanabilir. Ev ya da iş yerinde bu tarz hareketlerde bulunan kişiler oldukça dikkatli olup, doğru eğilme, kaldırma veya hareket etme yöntemlerini öğrenmelidir.
[adinserter block=”2″]
Ters hareketler: Ağır yük kaldırmak, sürekli eğilmek ve kalkmak gibi davranışlarda olduğu gibi ani ve bel zorlayıcı hareketlerin yapılması da bel fıtığına yol açabilir.
Şoförlük: Çok uzun saatlerce aralıksız araba kullanmak ve bozuk yollar ile aracın meydana getirdiği titreşimler disklerde baskıyı artırabilir.
Hareketsizlik: Yanlış ve ters hareketlerin sorun çıkarabildiği gibi harektsiz kalmakta sorunlara yol açabilir. Bunu engellemek adına egzersiz ve yürüyüşler yapılmalıdır.
Sigara: Bir çok sağlık sorununda başrol oynayan sigara, bel bölgesinde ki disklere az oksijen taşınmasına sebep olduğundan yıpranma sürecini artırır.
Bel Fıtığı Belirtileri
Bel ağrısı, bel fıtığının tabi ki ana belirtisidir. Fakat her bel ağrısı da bel fıtığına bağlanmamalıdır. Bel fıtığından dolayı meydana gelen ağrılar bir kaç gün kendini göstererek, geçebilir. Ağrının yanı sıra bacaklarda uyuşukluk, zayıflık gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
– Bel ağrısı
– Bacak ve / veya ayak ağrısı
– Bu ağrıların gece artması
– Bacak ve / veya ayakta uyuşukluk, karıncalanma hissi
– Bacak ve / veya ayakta güçsüzlük
– Tek veya her iki bacakta refleks kaybı
– Gülerken, öksürürken ve hapşırırken ağrının kötüleşmesi
– Yürüme ve oturmada zorlanma
– Fıtık ilerlemişse idrarı veya büyük tuvaleti tutmakta (nadiren) zorlanma
– Fıtık ilerlemişse dengesizlik, yürüyememe, hemen yorulma
Bel Fıtığı Tekrarlar mı?
Bel fıtığı tedavisi olunsa bile %5 oranında tekrar ortaya çıkma olasılığı söz konusudur.