Sağlık

Ben Aldırma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ben Tedavisi (Aldırma) İçin Hangi Doktora ve Bölüme Gidilir?

Ben aldırma işlemi için cildiye veya genel cerrahi bölümlerine gidilebilir. Günümüz teknolojisinde ben tedavisi ameliyatsız olarak buharlaştırma yöntemi ile mümkün olmaktadır.

Hemen hemen herkesin vücutlarının çeşitli yerlerinde bir adet dahi olsa çeşitli boyutlarda ben bulunur. Öyle ki bazıları o kadar yer edinmiştir ki kişi artık varlığının farkında bile değildir. Özellikle dudak ya da burun kenarında ki bazı benler kişiye karakteristik bir özellik dahi katarak sempatik görünebilir.

İnsanların vücudunda ki benler 40 adete kadar normal sayılırlar. Benlerin meydana geliş ve ne gibi özellikleri olduğuna dair herhangi net bir bilgi bulunmamaktadır.

Cildin rengini aldığı melanin maddesi, melanosit ismi verilen hücreler tarafından üretilmektedir. Melanosit hücreleri cilde eşit olarak dağılarak cilt rengini vermektedir. Fakat, bazı zamanlarda sebebi bilinmeyen şekilde bir alana toplanır ve bu şekilde renkleri koyu olan benler oluşur. Vücudun tüm her yerinde çeşitli boy ve tipte benler meydana gelebilir.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan benler olduğu gibi ilerleyen yaşlarda da meydana gelebilir. Benler zaman geçtikçe küçülebilir, kaybolabilir ya da tam tersine büyüyerek rahatsız edici bir hal alabilirler.

Benlerde kısa bir süre içerisinde normal olmayan davranışlar (kanama, renk değişimi, şekil bozukluğu ya da acı) gözlemlendiğinde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Bazı bilim adamlarının düşüncesi ise güneş ışınlarına fazla maruz kalındığında cilt zarar görerek benlerin oluştuğu yönündedir. Hatta benlerin güneş ışınlarına fazlaca maruz kalındığında renklerinin koyulaştığı gözlemlenmiştir.

Ailesel Yatkınlık
Bazı benlerin ailesel yatkınlıktan yani genetik sebeplerden dolayı ortaya çıktığı söylenmektedir. MC1R ismi verilen genin, bazı insanlarda kanser olan benler görülmesine sebep olduğu belirtilir.

Doğuştan teni beyaz ve saçı kızıl renk olan kişiler kötü huylu benlere sahip olma açısından daha fazla risk altındadırlar. Bu kişilerin güneş ışınlarına çok daha fazla dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

Benler Neden Şekil veya Renk Değiştirirler?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi benlerde şekil ya da renk değişiklikleri görülebilir. Çoğu ben çocukluk döneminde oluşurken, bir çok ben de ilerleyen yaşlarda söz konusu olmaktadır. Ya da çocuklukta beliren benler ilerleyen yaşlarda tamamen kaybolabilir.

Ani olarak çok kısa bir zaman içinde mevcut bulunan ben şekil, renk ya da boyut değişikliği yaşadıysa ya da acı, kaşıntı veya kanama hissediliyor ve görülüyorsa çok fazla geç kalmadan ben tedavisi konusunda uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Benler Kanserleşir mi?
Cilde rengini vermekte olan melanosit hücrelerinden dolayı bazı benlerde kanserleşme söz konusu olabilir. Tıpta bu kanser tipi melanoma ya da melanom olarak adlandırılmaktadır. Bu tipte ki kanser, diğer cilt kanseri türlerine göre daha fazla tehlike içermektedir.

Ben Aldırmak Kanser Yapar mı?
Toplumda ben aldırmanın kanser hastalığı sebebi olduğuna inanılmaktadır. Fakat ben aldırmanın kanser yaptığı yönünde herhangi bir bilimsel açıklama yoktur. Yalnız benlerin kanserleşme riski az önce de belirttiğimiz gibi vardır. Fakat ben aldırmanın tehlikeli olduğuna yönelik düşünceleri olan kişiler korktuklarından dolayı benlerini aldırmada gecikerek kanserleşmeye de sebebiyet verebilir.

Ben Tedavisi Yapan Doktorlar Ve Hastaneler
Cildiye ve genel cerrahi uzmanlarına gidilmesi gerektiği hakkında yazımızın başında da bilgi vermiştik. Günümüz teknolojisinde benlerin tedavisi ameliyatsız şekilde, buharlaştırma yöntemi ile yapılabilmektedir. Radyo frekans ismi verilen aletin kullanılmasıyla yapılan tedavi bir ben için yalnızca 3 dakika kadar kısa sürede yapılmaktadır. Fakat cilt üzerinde herhangi bir çukurlaşma olmaması adına uzman eller tarafından yapılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir