Sağlık

Boyun Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boyun fıtığı sorunu muayenesi ve tedavisi için beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır.

Boyunda ki omurlar arasında yer alan diskler amortisör görevi görmektedir ve bu diskler insan hayatı boyunca zedelenerek fıtıklaşır. Yapı bakımından sertleşen ve bulunduğu yerden kayabilen bu diskler sinirlere baskı uyguladığında sırt, boyun ve kol bölgelerinde çeşitli ağrılara neden olarak, güç kaybına da yol açabilir. Fakat boyunda meydana gelen her ağrı fıtık olduğu anlamını taşımamaktadır.

İnsanlar boyun fıtığı olduklarında operasyon geçirecekleri anlamına gelmez. Çünkü bazı boyun fıtığı vakıaları tıpkı bel fıtığı rahatsızlığında da olduğu gibi ameliyat gerektirmeyebilir. Eğer çok ilerlememişse ilaç ya da fizik tedavi ile iyileştirilebilmektedir. Bunun dışında eğer illa ki herhangi bir operasyon geçireceksiniz bu durumda korkmamalı teknoloji ile birlikte gelişen tedavi yöntemlerini araştırmalı ve tercih etmelisiniz.

Boyun Fıtığı Sebepleri

İlerleyen Yaş
İnsanlar sağlıkları için her ne kadar doğru adımlar atıp eskisine nazaran çok daha dikkatli yaşasalar da, yaşın ilerlemesi ile beraber vücut üzerinde mutlaka bazı yıpranma belirtileri çıkmaktadır. Omurların arasında ulunan diskler ilerleyen yaş ile beraber kurumaya başlar ve beraberinde boyutları küçülür.

Boyutlarının küçülmesiyle birlikte ise diskler yerlerinden kayarak dışarı çıkmaktadırlar. Bu vakıa yaşlı insanlarda son derece kabul edilebilen bir durumdur ve bu sebepten dolayı ortaya çıkan boyun fıtığı da yaşlılıkta belirti göstermeyebilir. Fakat fıtığın çevresinde yakın bulunan sinir, kas ve dokular baskıya maruz kalırsa boyun ve kollarda ağrı, güçsüzlük ve uyuşukluk görülebilir.

ihtiyarlıkta ortaya çıkabilecek bir çok sorunun sürecini kendimize dikkat ederek ve gerekli tedbirleri alarak öteleyebiliriz. Buna istinaden sigara ve alkol kullanımı, kötü beslenme alışkanlığı, hareketsizlik ve vücuda iyi bakmamak çeşitli sağlık sorunu ve hastalıkları kendimize çağırarak, erken yaşlanmamız anlamına gelmektedir.

Ailesel Yatkınlık (Genetik – İrsi)
Boyun fıtığı probleminin genetik yani irsi olup olmadığı hakkında henüz bilimsel ve net bir bilgi olmasa da uzmanlar hastalarından elde ettikleri tecrübeye göre boyun fıtığının genetik durumlardan dolayı ortaya çıkabileceği fikrini edinmişlerdir. Kişilerin kaslarının ve boyunlarında ki fiziksel yapı bozukluklarının doğuştan olabileceği ve boyun fıtığına eğilimli olduğu bilinmelidir. Eğer ailenizde bu problem ile karşılaşmış olan biri var ise siz de yatkın olduğunuzu ve risk altında olduğunuzu unutmamalısınız.

Kazalar, Darbeler ve Zorlanma
Herhangi bir kaza, yaralanma veya boynun hasar görmesine sebep olacak herhangi bir hareket veya durum fıtık oluşumuna yol açabilir. Yakın bir zamanda boynunuzun zorlanmasına sebep olan bir durumu hatırlamıyor olsanız dahi geçmişte meydana gelen herhangi bir zedelenme yıllar sonra karşınıza boyun fıtığı şeklinde çıkabilir. Boynun sürekli aynı şekilde hareket ettirilmesi, dikkatsiz davranılması, boynu hızlı bir şekilde çevirmek, boynu döndürmek ya da çıtlatmak boyun fıtığını davet eden kötü alışkanlıklardır.

Unutulmamalı ve bilinmelidir ki her hareket boyun fıtığı için doğrudan sebep olmasa da bir zaman içerisinde yapılan yanlış hareketlerin birikmesi doğrultusunda ortaya çıkabilir. Bunun dışında saçın yıkanmasından sonra saçın kurutulmaması ve ıslak saç ile dolaşılması da kötü sonuçlara neden olabilir.

Duruş Bozukluğu
Boyna fazla yük binmesi ve bununla birlikte başı öne doğru eğmek ilerleyen süreçte boyun fıtığı probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir. Masa başı çalışan ve şoförlük yapan kişilerin yorulması sonucunda başlarının öne düştüğü ve farkında olmadan bu şekilde uzun süre çalıştıkları görülmektedir. Bu yanlış davranışlar fıtığın öne çıkmasında önemli rol oynamaktadır.

Stres
Stres’in neredeyse tüm sağlık sorunları ile bir ilişkisi söz konusudur ve boyun fıtığı içinde rol oynamaktadır. Kişilerin günlük hayatlarında yaşadıkları stres ve endişe vücutlarına extra olarak yük bindirmektedir. Bu durum boyun düzleşmesi ve fıtık rahatsızlığında her ne kadar ana etken olmasa da ağrıların etkin bir şekilde hissedilmesine neden olmaktadır.

Osteoropoz
Osteoropoz, toplumda kemik erimesi olarak bilinen rahatsızlıktır. Burada ki erimek sözcüğü osteoropoz da kemiğin erimesi değil, yoğunluğunu kaybetmesi anlamını taşır. İlerleyen yaş ile birlikte tüm insanlarda osteoropoz süreci başlasa bile menopoz dönemiyle beraber kadınlarda daha hızlı yaşanır. Kemiklerde ki kırılganlık artar ve tüm vücudu etkilediği gibi boynuda etkiler. Böylece fıtık riski de başlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir