Sağlık

Deride Kaşıntı Neden Olur?

Derinin bulunduğu tüm vücudumuzda oluşan kaşıntılara çeşitli dermatolojik sorunlar sebep olmaktadır. Egzama, sedef, uyuz, bit, su çiçeği, kurdeşen gibi rahatsızlıkların yanı sıra kızarıklık, morarma ve herhangi bir nedenden dolayı ortaya çıkmış olan deri tahrişleri, sulanmaları ve döküntülerine de rastlanılmaktadır.

Deri kaşıntısının başlıca nedenleri

İç hastalıklar; Karaciğer hastalıkları, çölyak hastalığı, böbrek yetmezliği, demir eksikliği, tiroid sorunları, lösemi ve lenfoma tarzında ki kanser tipleri de kaşıntılara yol açmaktadır. Bu tip hastalıkların sebebiyet verdiği deri kaşıntıları çoğunlukla lokal bölgeleri etkilediği gibi bazen ara ara olabildiği gibi bazen devamlılık gösterebilir.

Sinir hastalıkları; Sinir sıkışması, diyavet, zona gibi sinir sisteminde etki yaratan sebepler de deri kaşıntısı yapabilmektedir.

Alerjik reaksiyonlar ve tahriş; Yün, sabun ve benzeri temizlik maddeleri ile kozmetik ürünler ya da alerjiye sebebiyet verebilen diğer bitkiler.

İlaçlar; Bazı farklı hastalıklar için kullanılmakta olan ilaçlar deri kaşıntılarına yol açabilmektedir.

Hamilelik; Hamile kadınların hormonlarında meydana gelen değişimler ve süratli vücut gelişimleri ile dengesiz beslenme kaşıntılara yol açabilirler. Bu tipte ki kaşıntılar kol ve karın bölgelerinde çok fazla görülmektedir.

Deri kaşıntısının tedavisi

Kaşıntıların tam olarak nedeninin tespit edilmesi ve doğru müdahalenin edilmesi gerektiğinden mutlaka bir dermatologa görünülmesi gerekmektdir. Deride kaşıntının meydana gelmesinde ki sebepler tespit edildikten sonra önerilecek yöntemlerle kaşıntı tedavi edilebilmektedir.

İlgili Makaleler