Dünya üzerinde neredeyse 50 farklı türü olan geyikler geviş getiren otçul memelilerdir. Antarktika ve Avustralya kıtaları dışında ki kıtalarda oldukça dağınık şekilde karşılaşılabilir. Afrika kıtasının kuzeyinde, Tunus ve Cezayir’de Atlas dağlarında kızıl geyikler bulunmaktadır. Geyikler Tundradan tropikal yağmur ormanlarına kadar çeşitli bölgelerde ve ortamlarda hayatlarını sürdürmektedir. Türlerine göre geyikler ormanlar, çalılıklar, kırlık ve savanlar arasında ki geçiş bölgelerinde hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.
Geyikler yine türlerine göre genellikle engebeli arazilere uygun uzun bacaklara sahiptir. Bacakları uzun olduğu gibi aynı zamanda da güçlüdür. Gövdeleri ise kıvrak olduğu gibi küçüktür. Her ne kadar ormanlık, çalılık ve kırlık alanlarda karşılaşılsa da bu hayvanların yüzücülük becerileri oldukça iyidir.
Geyik Ne Yer?
Beslenmelerinde oldukça seçici ve özenli olan geyiklerin sindirimi kolay olan tomurcuk, genç yapraklar, taze çimen, yumuşak ince dalları, meyve ve mantarlar tercihidir.
Geyiklerin Boynuzlarının Özellikleri
Geviş getiren diğer çift toynaklılara göre boynuzları çok farklıdır. Bazen 2m aralıklı olabildiği gibi 25kg ağırlığında olanda vardır. Boynuzları özellikle yaz mevsiminde olmak üzere güçlenir ve kemiksi bir yapıya sahiptir. Boynuzlar genellikle erkek geyiklerde oluşmaktadır.
Çiftleşme dönemleri geldiğinde dişi geyikleri çekebilmek için erkekler kıyasıya bir mücadeleye girer ve boynuz boynuza dövüşürler.
Dişi geyik en fazla iki yavru doğurmaktadır. Nadiren üçüz geyik doğumu gözlemlenir. Yavrularını karınlarında 10 ay kadar taşırlar ve doğururlar. Yavruları ilk doğduğunda anneleri onların kokusunun uzaklaşması için diliyle temizler. Bunun sebebi avcı yeteneği olan hayvanların geyik kokusunu alarak saldırı düzenlememesi içindir. Yavru geyik yaklaşık olarak 1 yıl annesiyle yaşar ve erkek yavru bir daha annesini asla görmez fakat dişi olan yavru yavruları olduğunda nadirende olsa annesinin yanına gelerek sürü oluşturur. Yavrular genellikle kürklerinde ki beyaz beneklerle dünyaya gelir ve yaşları ilerledikçe bu benekler kaybolur. Yalnızca Alageyik familyasında olan geyik türlerinde bu benekler yaşam boyunca mevcut durur.