Grip İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Grip, influenza ismi verilen virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Solunum yolu hastalığı olan grip, bulaşıcı olduğu gibi her yıl neredeyse herkesin en az bir sefer karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Çoğunlukla kış aylarında veya mevsim değişikliklerinde ortaya çıkan rahatsızlık her yaş grubundan insanı tehdit etmektedir. Soğuk algınlığı ile grip farklı rahatsızlıklar olup genellikle birbiriyle karıştırılmaktadır.
Grip Nasıl ve Nereden Bulaşır?
Üst solunum yollarına influenza isminde ki virüsün bulaşması ile ortaya çıkan grip öksürük ve hapşırık gibi bulguların ortaya çıkmasında rol oynar. Virüs çoğunlukla iş yeri, otobüs, metro veya benzeri kalabalık ortamlarda kişiden kişiye bulaşır. Bu sebeple çok dikkatli olmamız gerektiği gibi grip rahatsızlığı olduğunu bildiğimiz kişilerle temastan ve yakınlaşmaktan kaçınmamız gerekmektedir.
Gribin ilk ilacı bol istirahat etmekten geçmektedir. Aynı zamanda toplumdan uzak durulması gerekmektedir. Çünkü çok çabuk yayılmaya eğilimli olan bu virüs salgın oluşumuna yol açabilmektedir. Grip olan kişilerle aynı eşyaları kullanmamak gerektiği de unutulmamalıdır.
Gribe Hangi Doktor / Bölüm Bakar?
Grip için aile hekimi, dahiliye ve kbb bölümlerinde görev yapan doktorlara başvurulabilir.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip virüsünün vücuda girmesinin ardından iki gün kadar sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlamaktadır. İlk olarak hapşırma ve öksürük şikayetleri söz konusu olabilir. Hapşırık ve öksürük ile de kolayca diğer kişilere bulaşma eğilimi vardır.
Virüsün bulaşması için sadece temas edilmemesi önlem değildir. Çünkü grip olan birinin hapşırması ile o havaya karışan virüs aynı ortamda bulunan kişileri kolayca etkileyebilir. Öksürük ve hapşırığın yanı sıra yüksek ateş, soğuk terleme, titreme, baş ağrısı, burun akıntısı, eklem ve kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik, mide bulantısı ve kusma, ishal gibi şikayetlerde gribin belirtilerindendir.