Sağlık

Gut Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Gut hastalığı hipokrat döneminden günümüze görülmekte olan rahatsızlıklardan biridir. Her ne kadar bir çok kişi gut hastalığı adını duyduysa bile nasıl bir rahatsızlık olduğunu tam olarak bilmemektedir.

Eklemde aniden gelişen gut hastalığı, ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyetle karakterize, mikrobik olmayan bir eklem iltihabıdır. Ancak, diz, ayak bileği, dirsek, el parmağı eklemleri de etkilenebilir. ‘Kralların hastalığı’, ‘zengin hastalığı’, ‘damla hastalığı’ gibi adlarla da anılır.

Kanda ürik asit birikmesi ve eklemlerde kristalleşmesi sonucu, ağrı ve şişlik şikayetlerinin ortaya çıkmasına sebep olan bir rahatsızlıktır. Alkol, ailesel yatkınlık, beslenme ve çeşitli rahatsızlıklar bu hastalığa yakalanma ihtimalinin artışında rol oynamaktadır.

Gut hastalığı çoğunlukla fazla sinyal vermeden birden bire ortaya çıkmaktadır. İlk önce ayak başparmağının ekleminden başlayarak, ayak ve el bileklerini olumsuz etkilemektedir. Ürik asit kristalleri insan vücudunun soğuk olan bölgelerine yerleşerek bu bölgelerde toplanmaya yatkındırlar. Bilindiği üzere ayak ve ayak parmakları gibi bölgeler vücut ısısının en düşük olduğu yerlerdir. Dolayısıyla gut hastalığı bulunan kişilerin ilk olarak bu bölgeleri olumsuz yönde etkilenir. Burası dışında farklı alanlarda etkilenebilir. Olumsuz etkilenen eklemler şişer, katılaşır ve şiddetli ağrıya maruz kalır.

Gut rahatsızlığının yaşattığı belirti ve şikayetler özellikle geceleri ortaya çıkar ve birden bire kendini gösterir. Şişen ve katılaşan eklemlerin hareket yeteneği azalır ve bu eklem çevresinde ki cilt kızararak mor bir renkte alabilir.

Gut Hastalığı İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Gut hastalığı olanlar ya da bu hastalıktan şüphelenen kişiler hastanelerin İç Hastalıkları ve Romatoloji bölümlerine başvurmaları gerekmektedir.

Belirtilere göre gut hastalığının 4 seviyesi vardır.

1. seviye – asemptomatik hiperürisemi : Kanda ki ürik seviyesi artış gösterir fakat kişi tarafından herhangi bir şikayet hissedilmez.

2. seviye – akut gut artriti : İlk atağın görüldüğü ve belirtilerin meydana gelmeye başladığı seviyedir.

3. seviye – interkritik gut : Ataklar arasında bulunan belirtisiz dönemdir.

4. seviye – kronik gut : Atakların sıklaştığı, rahatsızlığın en ciddi dönemidir. Ürik asit kristalleri deri altında toplanmaya başlar.

Gut Hastalığı Nedenleri ve Risk Faktörleri

Vücudunuz ihtiyacınız olan ürik asit’ten çok daha fazlasını üretiyor veya ürik asit böbreklerden yeteri kadarıyla elenemiyor olabilir. Ürik asit fazla olduğunda bir eklemde kristalleşerek eklem romatizması oluşumuna yol açabilir. Ürik asitin artış göstermesine neden olan unsurlar aşağıda ki gibidir.

Alkol : Bira öncelikli olmak üzere alkol tüketimi gut rahatsızlığını tetiklemektedir. Öncelikle bira diyoruz çünkü bira ürik asit oluşumunda ve artış göstermesinde rol oynayan pürin maddesini oldukça fazla içermektedir.

Cinsiyet
Erkeklerde çok daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Çünkü kadınlara göre erkeklerin ürik asit üretimleri daha yüksektir. Kadınlarda çoğunlukla menopoz döneminden sonra ortaya çıkmaktadır.

– Hormonal değişimler
– Pürin bakımından zengin gıdalar
– Bazı İlaçlar
– Böbreklerin İşlevinde Zayıflama

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir