Sağlık

Horlama İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Horlama İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Horlama konusunda muayene ve tedavi olmak için KBB yani kulak burun boğaz bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Pek çok kişi yanında yatan kişinin yüksek sesle horlamasından dolayı şikayetçidir. Hatta uykuya yeni dalan bazı kişiler kendi horlama seslerinden irkilerek uykularının bölündüğüne şahit olmaktadır. Hafif sesli ya da çok gürültülü olmak suretiyle horlama çeşitleri vardır ve bu herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanabileceği gibi hiç bir sorunun da belirtisi olmayabilir.

İnsanların soludukları hava burun ya da boğazdan rahat geçmediğinde horlama sesi ortaya çıkmaktadır. Uyku esnasında gevşeme gösteren ve yumuşayan damak, dil ve boğazda ki dokular solunum yollarının daralmasına neden olarak hava geçişi sırasında gürültü çıkmasına ve titreşim olmasına sebep olurlar. Buradan uyuyan kişinin nefes alışverişinde zorlandığı anlaşılır.

Uyurken yan yatmak, fazla kiloları vermek, uyku öncesi alkol almamak gibi durumlar ile horlama sorununun önüne geçilebilir.

Horlamanın Sıklıkla Karşılaşılan Nedenleri

Fazla kilo
Fazla kilolar bir çok sağlık sorununun ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Horlama sorununun ortaya çıkmasında ki başlıca nedenlerden biri de fazla kilolardır. Boyunda mevcut olan yağ fazlalıkları solunum yollarında daralmaya sebep olduğundan horlama problemi ile karşı karşıya kalınabilir.

Uyku Pozisyonu:
Uyku sırasında aldığınız pozisyon horlamanıza neden olabilir. Sırt üstü pozisyonda yattığınızda boğaz kaslarınız gevşeyerek solunum yollarında daralmaya neden olabilir. Bundan dolayı sağ veya sol tarafınıza yan yatarak horlamanın önüne geçebilirsiniz.

Alkol
Uyku öncesi alkol alınması ve sonra uykuya geçilmesi yukarıda da bahsettiğimiz üzere solunum yolunun daralmasına neden olmakta ve böylece horlama problemi ortaya çıkmaktadır.

– Anatomi
– Saman nezlesi
– Sinüzit
– Uyku apnesi gibi rahatsızlıklarda horlama sorununun başlıca sebeplerindendir.

İlgili Makaleler