Sağlık

Kabızlık (Konstipasyon) İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kabızlığa Hangi Bölüm Bakar

Kabızlık az önce de dediğimiz gibi tam olarak bir hastalık olmasa da sürekli olarak yaşadığınız bir sıkıntı haline geldiyse dahiliye (iç hastalıklar) bölümüne başvurabilirsiniz.

Kabızlık toplumda çok sık görülen rahatsız edici bir durumdur. Tam olarak bir hastalık denilemez, ara ara oluşmakta olan bu rahatsızlık için bağırsakların eğitilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı bir insan günde en az 1 defa dışkılar. Bazen haftada 3-4 kere de olabilir. Bu kişilerin tamamen beslenmesi ve günlük olarak hareketliliğine göre değişir.

Kabız olan kişilerin dışkılaması ağrılı, şiddetli ve zor olabilmektedir. Kabızlık basur ve makat çatlağı hastalıklarının da bilinen en büyük sebebidir.

Kabızlığın Nedenleri

Kabızlık için bir çok sebep olabilir. Herhangi bir rahatsızlık için kullanılan ilaçlardan dolayı veya düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları ile az hareket etme sebeplerinden oluşabilir.

Bunların dışında az sıvı tüketimi, tuvalet ihtiyacı geldiğinde yoğunluktan veya üşengeçlikten erteleme, hava değişimi, seyahatler, dışarıda tuvalete gidememe, gebelik gibi etkenlerde kabızlığın oluşmasında başlıca nedenlerdendir.

Kabızlık Nasıl Geçer | Kabızlık İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Kabızlığın Belirtileri

Toplumda dışkılama için fazla tuvalete çıkmamak kabızlık olarak adlandırılsa da aslında tam olarak belirtisi bu değildir.

Eğer şişkinlik hissediyor, dışkınız geldiğinde yapamıyor veya sert ve zeytin gibi küçük şekilde yapıyorsanız kabızlık anlamına gelebilir. Ayrıca dışkılama esnasında zorlandığınızda acı ve yanma hissedebilirsiniz.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlığın giderilmesi için öncelikli olarak bağırsakların eğitilmesi gerekmektedir. Bunun için yapılması gerekenler kolaydır fakat süreklilik ister.

Düzenli olarak dikkat etmeniz gerekmektedir. Günlük 2 litre kadar su için, sebze, meyve, kepek ekmeği, kayısı ve incir kurusu gibi gıdalar tüketin, hazır yiyeceklerden uzak durun, bu yiyecekler yeterli olmadıysa kepeğin kendisini yiyin.

Günde bir bardak kepeği süt, yoğurt, çorba gibi gıdalarla karıştırarak yiyebilirsiniz. Duruma göre bu doz arttırılabilir.

Az önce de belirttiğimiz gibi bu şekilde düzenli olarak beslendiğiniz taktirde bağırsaklarınızı eğitmiş olur ve kabızlığın üstesinden gelebilirsiniz.

Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde ertelememek, günlük olarak sık hareket etmekte bu gıdalarla birlikte etkili olacaktır.

İlgili Makaleler