Kafada Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Saç, insanların estetik ve kozmetik açıdan bakımlı görünmeleri için en çok ilgi gösterdikleri bir bölge olsa da saç derisini güneş ışınlarına karşıda koruma görevinde de bulunmaktadır. Küçük sağlık sorunlarını büyüyüp başımıza iş açana kadar neredeyse önemsemez ve hafife alırız. Fakat bazı problemler küçük gibi görünse de ilerleyip içinden çıkılmaz bir hal aldığında geri dönüşü imkansızlaşır ve tedavi edilmeyecek bir hal alır.
Bunlardan biri de konumuz olan kafada kaşınmadır. Her ne kadar küçük bir sorun olarak baksak da ilerleyen zamanlarda dönüşü olmayan saç dökülmelerine sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla saç kaybı yaşamak istemiyorsanız kafada kaşıntı problemi görüldüğünde derhal sebebini ve çözümünü araştırmanız gerekmektedir.
Kafa Kaşıntısı Neden Olur?
Kafada kaşınma sebepleri oldukça fazladır. Çoğunlukla kullanılan sabun, şampuan gibi kozmetik ürünlerden kaynaklı olabileceği gibi yağlı egzama, kepek gibi sebeplerden de meydana gelebilir. Kafa kaşıntısı probleminiz varsa aşağıda ki sıraladığımız maddeleri gözden geçirerek kendi sorununuzu tespit edebilirsiniz.
– Saç temizliğinde özen göstermiyor ve nadiren yıkıyorsanız saçlı deriniz kirlendiğinde kaşıntılar söz konusu olabilir.
– Saçınızın temizliği esnasında kullandığınız sabun ve şampuan gibi kozmetik ürünlerin iyice durulanması gerekir. Saçınızda ya da saçlı deride kaldığı surette kaşıntı meydana gelebilir. Aynı şekilde bu ürünlere karşı herhangi bir alerjik reaksiyondan dolayı da olabilir.
– Doğal ürünlerde güvenilir sandığımız saç temizleme ürünleri saçlı deride kuruluğa neden olabilir ve bu da kaşınma şikayetini ortaya çıkarır.
– Sıcak ve nemli havalarda veya kafaya takılan şapka, bere gibi aksesuarlardan kaynaklı terlemeyle beraber kaşıntılar görülebilir.
– Stres, sıkıntı, duygusal ve ruhsal sorunlar saçlı derinin kaşınmasına yol açabilir.
– Herhangi bir sorundan dolayı kullanmakta olduğunuz ilaç bu şekilde bir yan etki gösterebilir. Dolayısıyla herhangi bir ilaç kullanıyorsanız bu şekilde bir yan etkisi olup olmadığını araştırabilir veya doktorunuza danışabilirsiniz.
– Tüketilen herhangi bir gıdadan kaynaklı şekilde saçınızda ya da kafanızda kaşıntılara rastlayabilirsiniz.
– Kızamık, su çiçeği ya da kızıl gibi hastalıklar vücudunuzun bir çok yerinde olduğu gibi kafa derinizi de olumsuz etkileyebilir.
– Kepeklenen saçınız kaşıntı oluşumunu ortaya çıkarabilir.
– Saçınızın dökülmesi veya beyazlaması gibi durumlar kaşıntı şikayetini meydana getirebilir.
– Aşırı yağlanma, saç diplerinde iltihap oluşturan seboreik dermatit, sivilce gibi durumlar kaşıntı yapabilir.
– Seyrek yıkanmasında kaşıntı görülebildiği gibi çok sık yıkanması da aynı duruma sebebiyet verebilir.
– Sedef hastalığınız varsa bu durumdan dolayı olabilir.
– Vücudun bir çok yerinde meydana gelebilen mantar problemi saçlı deride de ortaya çıkabilir.
– Saç diplerinde ortaya çıkan iltihaplardan kaynaklı meydana gelen çıbanlar bu duruma neden olabilir.
– Saç biti problemi ciddi kaşıntılara yol açabilir.
Kafada Kaşıntı Nasıl Geçer
Yukarıda saydığımız sebepler kafada meydana gelen kaşıntı sebepleridir. Bu kaşıntıların son bulması için kafamızda meydana gelen problem veya hastalığımız tespit edilmelidir. Öncelikle uygulamanız gereken durumlar şu şekilde olabilir.
Kafada kaşıntı sorunu ile karşılaştığınız zaman hijyen konusunu oldukça önemsemeniz gerekmektedir. Saçınızı ne çok sık ne de çok seyrek değil saçınızın özelliklerine göre uygun sıklıkta yıkamanız ve kullandığınız sabun ya da şampuanı saçınıza uyguladığınızda iyice durulamanız gerekmektedir. Kullandığınız sabun ve şampuanın kaliteli bir ürün olması ise dikkat etmeniz gereken diğer bir kuraldır.
Yıkanma suyunuz çok sıcak ya da çok soğuk değil ideal bir ısıda olmalıdır. Çok aşırı sıcak su saçlı derinizin kurumasına ve yıpranmasına neden olur. Eğer sabun tercih ediyorsanız mutlaka terk etmeli ve saçınıza uygun bir şampuan kullanmalısınız. Unutmayın ki sabunu durulamak çok daha zordur.
Şampuanınızı satın alırken içeriğinde SLS, boya, parfüm ve paraben gibi kimyasalları içermemesine özen gösterin.
Mantar ya da benzeri herhangi bir cilt probleminden kaynaklı ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Kaşıntının sebebi saç biti kaynaklı ise bit temizliği seti kullanarak bitlere son vermelisiniz.
Kafa derisinde mantar, seboreik dermatit gibi sorunlar söz konusuysa TTO, meyan kökü özütü gibi maddeler içeren solüsyonlar kullanmanız gerekir. Bu bağlamda bizim tavsiyemiz DermoTTO isminde ki bitkisel ürünü kullanmanıza yöneliktir.