Sağlık

Kurdeşen Nedir, Neden Olur?

Toplumda kurdeşen olarak bilinmekte olan rahatsızlığın tıbbi ismi ürtikerdir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan kurdeşen ciltte meydana gelen kaşıntılı, kızarık kabarıklara sebep olmaktadır. Vücudun her yerinde görülebilir. Döküntüleri bir iğne ucu kadar olabildiği gibi, çapı 30-40 cm’e kadar dahi çıkabilir.

Oluşan kabarıklar çoğunlukla bir günde kaybolma gösterir, fakat eskilerin yerine yenileri oluşabilir. Kurdeşenin iyileşmesi bir kaç gün de gerçekleşebilirken, daha uzun da sürebilir. 6 hafta içerisinde iyileşen rahatsızlık normal olarak tanımlanırken, 6 haftadan uzun süren durumlarda kronik kurdeşen adı verilir. Çoğu geçici rahatsızlıklarda da bu şekildedir.

Ciltte kırmızı veya pembe kabarıklıklar meydana gelir. Döküntüler tek olarak oluşabildiği gibi gruplar halinde de meydana gelebilir. hatta gruplar birleşerek az önce yukarıda tabir ettiğimiz gibi 30-40 cm’lik şekilde bile söz konusu olabilmektedir. Aşırı kaşıntı, yanma ve ağrı şikayetlerine sebep olur. Bir çok rahatsızlıkta olduğu gibi geceleri daha fazla şikayet oluşmasına maruz bırakabilir.

Kısa süreli gerçekleşen tipine akut kurdeşen ismi verilir. Oluşum sebebi muhtemelen alerjik faktörlerdir. Fakat tetikleyen farklı unsurlarda olabilir.

Kurdeşen Kimlerde Görülür?

Kurdeşen bir cilt hastalığıdır. her yaştan, her insanda görülebilir. Herhangi bir yaşı, çağı, cinsiyeti yoktur. Orta yaşta ki kadınlarda, bebeklerde ve çocuklarda meydana gelmesinde ki sebepler benzer olabilir.

Kurdeşen Nedenleri

Alerjiye neden olabilecek faktörler şöyle sıralanabilir.

Alerji aşıları
Böcek ısırıkları
Hayvanlar
İlaçlar
Kozmetik ürünleri
Alerji yapan bir şeye dokunmak
Polenler
Yiyecekler

Alerji dışında kurdeşen oluşmasına sebep olabilecek diğer faktörler.

Aile geçmişinde kurdeşene rastlanması
Bağırsak parazitleri
Bazı bitkiler
Cildi sertçe kaşımak
Cildin baskıya maruz kaldığı durumlar: örneğin uzun süre oturmak, yürümek (ayak tabanları etkilenir) sırtta ağır bir çanta taşımak veya çok dar giysiler giymek nedeniyle olabilir
Çok sıcağa ya da çok soğuğa maruz kalmak
Doğum sonrası
Enfeksiyonlar: viral hepatit, soğuk algınlığı, bakteri, parazit ya da mantar nedeniyle oluşan enfeksiyonlar da dahildir
Egzersiz
Güneşe maruz kalmak
Kimyasallarla temas etmek
Lupus ya da tiroid hastalıkları gibi bazı hastalıklar
Stres
Suyla temas: deniz, duş, havuz, ter vb. aracılığıyla suyun cilde temas etmesi kurdeşene yol açabilir ve suyun sıcaklığının bir önemi yoktur

Kurdeşen Nasıl Teşhis Edilir?

Bu tip rahatsızlıklarda insanların kendi kendine değilde, bir cilt uzmanına görünerek hastalığında ki teşhisin konması önem arz etmektedir. Ciltte çıkan problemler oldukça önemli ve risk taşıyan sorunlar olabilir. Kurdeşen teşhisi kolay bir rahatsızlık olsada, kurdeşene neyin sebep olduğunu teşhis edebilmek daha güç bir durumdur. Hastanın yaşadıkları, dile getirdikleri ile ilgili olarak bir yol izlenerek etkenler bulunabilir.

Yukarıda akut ve kronik kurdeşenden söz etmiştik. Bu rahatsızlık genel olarak akut olarak yaşanır, kronikleşmiş şekilde çok az sayıda görülür. Sağlığı derinden etkileyecek bir sorun değildir. Fakat kaşıntı, yanma ve kozmetik olarak görüntü bozuklukları şikayetleri meydana gelebilir.

Kurdeşen Tedavisi

İlk olarak rahatsızlığın kurdeşen olduğu konusunda emin olmak gerekir. Bunun için mutlaka bir cilt uzmanına (dermatolojist) görünülmelidir. Sonrasında alerjik mi yoksa farklı bir sebepten mi ortaya çıktığı bir netliğe kavuşturularak reçete edilen ilaçların kullanılmasıyla tedavi edilebilir.

İlgili Makaleler