Sağlık

Mantar Hastalığı Neden Olur?

Mantarlar bir çok insanda görünmekte olan ve büyük sıkıntılar yaratabilen ciltte ve tırnakların altında oluşan, çoğalabilen mikroskop ile görülebilecek kadar küçük organizmalardır.

Toplumun ortak olarak kullanmakta olduğu alanlar çok sayıda mantar barındırmaktadır. Havlu, bahçe, ev, duş, jimnastik salonları, yüzme havuslarının merdiven ve basamakları, otel ve cami halıları gibi mekan ve alanlar örnek verilebilir.

Bunun dışında kişisel olarak kullanılmakta olan ayakkabı ve terliklerde de görülebilir. Bu rahatsızlık oldukça kolay yayılabilen, bulaşıcı bir hastalıktır. Mantar tedavi edilmesi gereken bir organizmadır çünkü ayak veya tırnaklarınıza bulaşan bu problem artarak tüm vücudunuza yayılabildiği gibi olumsuz enfeksiyonlara da sebep olabilmektedir.

Mantar Nasıl ve Nereden Bulaşır?

Mantarlar sıcak ve nemli ortamları severler, sıcak mevsim ve yerler olmazsa olmazlarıdır. Az önce bahsettiğimiz havuzlar, plajlar, spor salonları, yatılı okullar, camiler ve oteller gibi ortak kullanılan alanlar ve bununla beraber ortak olarak kullanılan terlik, ayakkabı, havlu ve benzeri eşyalar çoğalmaları ve yayılmaları için çok uygun araçlardır.

Mantar rahatsızlığı, üzerinde fazla kıl bulunmayan cildin üzerinde oluşma eğilimi gösterirler. Çocuklarda yetişkinlere göre çok fazla yayılma gösterdikleri gibi kişilerde kasıklarıda etkileyebilir. Kasık bölgesinde meydana çıkan mantar, spor yapan gençlerde daha fazla görülmektedir.

Mantar nasıl oluşur?

Bu rahatsızlık genel olarak kırmızı ve pul pul noktalar şeklinde oluşur. Bu oluşan nokta zaman içerisinde büyüyerek dışa doğru yayılmaktadır. Oluşan bu döküntüler oldukça kaşıntı yapmaktadır.

Kasık bölgesinde oluşan mantar, daha farklı belirtiler gösterir. Halka’ya benzer döküntüler değilde, kişinin baldırlarının en üstünde ki kıvrımlanan bölgenin etrafında geniş bir bölgenin kızarmasına neden olmaktadır.

Mantar çeşitleri nelerdir ?

Tinea pedis (Ayak mantarı)

Ayak bölgesinde çoğunlukla parmaklarda meydana gelen rahatsızlıktır. Beyazlaşma, soyulma ve kaşıntı şikayetleri meydana getirmektedir. İlerleme gösteren mantar rahatsızlıklarında enfeksiyon oluşabilmektedir. Ayak mantarlarına dermatofit ya da candida adı verilen maya mantarları sebep olmaktadır. Bu tip mantarlar kişiden kişiye aynı terlik, çorap ve ayakkabı kullanılmasının yanı sıra hamam, havuz gibi ortak kullanılan yerlerde bulaşabilir. Ayrıca askerlik görevini yapan erkeklerin uzun süre botlarla kalması da bu mantarın oluşmasında etkendir.

Tinea karporis

Vücudun tüm her yerinde görülebilen mantar hastalığına denilmektedir.

Tinea kapitis (Saçkıran)

Kafa derisi ve saçta oluşan mantar enfeksiyonuna verilen isimdir. Genellikle çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de oluşabilmektedir. Kişiden kişiye yayılma gösterebilir. Bu tip problemlerde mantar olan kısımlarda saç dökülmesi oluştuğu gibi bu alanlarda hafif kızarıklık ve pullanma görülmektedir. Hayvanlardan insanlara bulaşan mantarlarda ise iltihaplanma meydana geldiği gibi oluşan kızarıklar çok belirgin olmaktadır.

Onikomikoz

Tırnaklarda oluşan mantar tipine verilen isimdir. Özellikle ayak bölgesinde ki tırnakların birine ya da hepsine bulaştığında tırnak altında kalınlaşma, renk değişimi ve tırnakta çürümüş ağaç şeklinde kopmalar meydana gelebilir.

Tine barbae

Sakallarda meydana gelen bir mantar tipidir.

Pamukçuk

Yeni doğan bebeklerin ağız bölgelerinde oluşmaktadır. Bu rahatsızlık ılık su ile karıştırılmış karbonatı pamuk ile pamukçuğun üzerine uygulayarak tedavi edilebilir. Fakat herhangi bir etkisi olmadıysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Mantar kimlerde nasıl oluşur ?

  • Aşırı terleyen insanlarda.
  • Duş, yüzme veya absdest aldıktan sonra ayakların nemli kalması.
  • Çeşitli nedenlerle ellerin sürekli ıslak kalması.
  • Terlik, ayakkabı ve çorapların ortak kullanılması.
  • AIDS başta olmak üzere bazı enfeksiyon hastalıklarında.
  • Topikal ve sistemik bazı ilaçların uzun süre kullanımında
  • Ergenlik öncesi çocuklarda, çoğunlukla saçlı deride.
  • Gebelikte.
  • Diabetlilerde.
  • Kanser hastalarının ileri dönemlerinde.
  • Vücut direnci kırılmış olan hastalarda.

İlgili Makaleler