Sağlık

Nasır İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Nasır İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Nasır probleminiz için kendi denediğiniz yöntemler herhangi bir sonuç vermediyse bir dermatolog (cildiye) veya genel cerrahi uzmanına başvurabilirsiniz. Doktorunuz vakıanın durumuna göre yapmanız gereken ek yöntemler tavsiye edebileceği gibi tedavi de önerebilir.

nasır için hangi doktora gidilir

Nasır, cildinizin baskıya ve sürtünmeye maruz kalmasından dolayı gelişen kalın ve sertleşmiş cilt katmanlarına verilen isimdir. Genellikle el, ayak ve parmaklarda gelişirler. Nasırların görüntüleri son derece çirkin olabileceği gibi yaşattığı yakınmalarda ciddi düzeyde olabilir.

Nasır sorununuz var ve bundan rahatsızsanız evde yapılabilecek tedavi yöntemlerini denediyseniz ve bir çözüm olmadıysa tıbbi yöntemlerle cerrahi bir tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz. Birçok insanın nasır sorunu sürtünme ve baskı ortadan kaldırıldığında kendi kendine geçebilir. Yani tercih ettiğiniz ayakkabı bol veya sıkı geliyorsa ve ayağınızda nasır söz konusu ise ayağınıza tam gelen ve rahat bir ayakkabı kullanırsanız nasır probleminiz kendiliğinden kaybolabilir.

Diyabetiniz veya kan dolaşımını kötü etkileyen farklı bir rahatsızlığınız söz konusu ise nasırdan kaynaklanan herhangi bir komplikasyondan dolayı risk altında olabilirsiniz. Bu yüzden ciddiye alarak doktora başvurmalı ve muayene olmalısınız.

Nasır Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Basınç ya da sürtünmeden dolayı aynı noktaya uygulanan darbe nasırların oluşumuna ve büyümesine sebebiyet vermektedir. Bu basınç ve sürtünmelerin ortaya çıkmasında ki sebepler çoğunlukla şunlardır;

1- Kötü ayakkabı tercihi: Sıkı veya yüksek topuklu ayakkabılar ayaklarınızın belli bölgelerinin sıkışmasına neden olabilir. Aynı şekilde ayakkabı ayaktan gevşek olduğunda ayağın belli bir bölgesi adım attıkça noktasal darbeye maruz kalacaktır. Bu noktasal darbeler vücuda burada bir şeylerin yanlış gittiğinin sinyalini verir ve vücut burada önlem almaya çalışırken sistemin yanlış çalışması ile cildin katmanlar halinde kalınlaşmasına ve nasırların ortaya çıkmasına neden olur.

2- Çorapsız ayakkabı giymek: Ayakkabı, terlik ve sandaletleri çorap olmadan giymek ayaklarda meydana gelebilecek sürtünmeleri artırabilir. Aynı şekilde düzgün giyilmeyen ve tam oturmayan çorapta sorun çıkarabilir.

3- El İşleri: El ile kullanılan enstrüman, kürek, balta ve benzeri aletlerin sürekli olarak baskı ve noktasal darbelere sebep olmasından elin çeşitli bölgelerinde nasırlar meydana gelmektedir.

Nasır Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

– Kalınlaşmış kaba ve çirkin görünen cilt
– Sertleşmiş ve kalınlaşmış bir kabarıklık
– Ciltte ki hassasiyet ve ağrı

Nasır çeşitli boyutlarda ve sert bir merkeze sahip olabilir. Ayaklarınızın üstünde, yanlarında ve hatta ayak parmaklarında gelişme gösterirler. Ağırlık taşıyan ya da taşımayan bölgelerde söz konusu olan nasır problemi baskı altında kaldığında ve sıkıştığında acı verici olmaktadır.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Çok ağrılı bir durum söz konusu olursa ve vakıa iltihaplanırsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Şeker hastalığınız varsa veya kan dolaşımınız zayıfsa kendi kendinize bitkisel ya da benzeri bir tedavi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir. Çünkü şeker hastalarının veya benzer rahatsızlığı olan kişilerin vücutlarında meydana gelebilecek en ufak bir yaralanma enfeksiyona sebep olarak daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Nasır Tedavisi İçin Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Oluşumuna karşı alınacak tedbirler doğrultusunda sorun ortadan kalkarsa bir çoğu kendi kendine gerileme göstererek ortadan kaybolabilir. Bunları ayağınıza uygun ayakkabı tercih ederek, koruyucu pedler kullanarak ve benzer birçok bakım önlemlerini alarak sorunu çözmeye yardımcı olabilirsiniz. Kişisel bakım çalışmalarınız doğrultusunda düzelmiyor veya herhangi bir değişim söz konusu olmuyorsa tıbbi tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

1- Nasır Ameliyatı:

Nasır tedavisi esnasında nasır kökünün çıkarılması esastır. Buna istinaden doktorunuz uygulayacağı kesi ile kökü çıkarabilir ve kabarık olan kısımları normal düzeye getirebilir. Kesi, dikiş, pansuman ve hatta istirahat ya da yürüme de zorluk sorunu doğurabileceğinden ameliyat ile tedavi fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

2- Radyo Frekans İle Tedavi:

Isı enerjisi kullanarak cildinizde meydana gelen kalınlık nasır kökü ile birlikte çıkarılır. Herhangi bir kesi, dikiş ya da pansumana ihtiyaç duyulmaz. Ameliyata göre çok daha pratik ve avantajlı bir tedavi yöntemidir. Aşağıda ki video da nasıl yapıldığını görebilir ve tedavisi hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.

Nasır Evde Nasıl Geçer?

– Ilık su hazırlayarak içerisine 3 yemek kaşığı karbonat atın ve karıştırın. Bu hazırladığınız karışımın içerisinde ayaklarınızı 25-30 dakika kadar bekletin ve ölü derinin bu şekilde çıkmasını sağlayın.

– Bir demlik kadar demlenen papatya çayının içerisinde aynı karbonat tedavisinde olduğu gibi 30 dakika kadar ayağınızı bekletebilirsiniz. Papatya tedavisinin ardından ayaklarda kalacak lekelerin yok edilmesi için ayaklarınızı sabun ile ovarak yıkayabilirsiniz.

– Bir dilim ekmeği elma sirkesinin içine koyarak 10 saat kalmasını sağlayın. 10 saat sonra ekmek macun kıvamını alacak ve bu meydana gelen macunu nasırın bulunduğu bölgenin üzerine uygulayın. Çevresini bandaj, bez ya da benzeri bir sargı beziyle sarak gece boyunca bekletin. Sabah uyandığınızda ayağınızı bol ılık suyla güzelce yıkayın.

– Ilık suyun içerisine ingiliz tuzu karıştırın ve bu karışımda ayaklarınızı 30 dakika kadar bekletin. Bu hazırlanan karışım ayaklarınızda ki nasırları yumuşatacağı gibi, toksinlerin de uzaklaşmasına olanak tanıyacaktır. Bu bölgede ki nasırları tuz ile ovalarsanız, nasırların düşmesine yardımcı olabilirsiniz.

– Duş yaptığınız esnada aktarlarda ya da benzeri yerlerde satılan sünger taşlarını kullanabilirsiniz. Sünger taşı ya da ayak filesi gibi malzemelerle ayaklar pembeleşinceye kadar ovulabilir. Pembeleştikten sonra devam edilmesi ayakların tahriş ve yara olmasına olanak tanıdığından kesinlikle zamanında bırakılmalıdır.

– Ayaklarınızı yıkadıktan ya da duş aldıktan sonra kesinlikle çok iyi bir şekilde kurutulması gerekmektedir. Aynı zamanda ayaklarınız terlediğinde de kesinlikle terli durmamalı. Gerekirse hem çorap değiştirilmeli, hem de ayaklar kurutulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir