Kapat

Panda Ne Yer ve Nerede Yaşar?

Anasayfa
Hayvanlar Alemi Panda Ne Yer ve Nerede Yaşar?

Ayıgiller ailesinden olan pandalar beyaz postu üzerine siyah benekli, iri ve nesli tehdit altında olan bir ayı türüdür. Bu sevimli hayvanlar dev panda ve küçük panda olarak ikiye ayrılır. Dev pandalar sadece bambu yediklerinden bunlara bambu ayısı da denilebilir. Ama günümüzde panda olarak bilinen panda türü de dev pandalardır. Nesilleri tükenme riski taşıyan bir hayvan türüdür.

Erişkin pandaların boyları yaklaşık 1,5 metre civarındadır. Erkekleri 115 KG ağırlığında olabildiği gibi dişileri en fazla 100 KG ağırlığındadır. Dişileri erkeklere nazaran daha küçük boyutlardadır. Bu tatlı ve sevimli görünüme sahip hayvanlar Sichuan, Gansu, Shaanxi ve Tibet gibi dağlık alanlarda yaşamlarını sürdürürler.

Çin Ejderhaları, Çin’e ait bir sembol olarak bilinir. Pandalar da 20. asırın ikinci yarısından bu yana Çin’in resmi olmasa da ulusal bir sembolüdür.

Pandaların ortalama 25 cm boyutunda kuyrukları vardır. Ayak tabanlarında beş parmak bulunur ve farklı bir pençeye sahiptir. Bu enteresan yapı bambuları rahatlıkla yemelerine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca bu hayvanlar eski Çin ve Japonya uygarlıklarına göre kutsal hayvanlardır.

Bir panda günde ortalama 12-14 saatini beslenmeye harcar ve 12-38 KG bambu filizi ile yaprağı yer. Normal şartlarda etçil sanılan bu hayvanlar aslında otçuldur.

Yüksek dağlık arazilerde yaşamını sürdüren bu hayvanların aslında yaşama alanları oldukça sınırlıdır. Aynı zaman da yaşadıkları ortamların sıcaklıkları da eskiye nazaran artış göstermiştir. Bambu hasatından kereste imal edilerek kazanç sağlanmaya başlanmasından sonra bambular azalarak pandaların yiyecekleri de maalesef yok olmaktadır.



İlginizi Çekebilir  Zürafa Nerede Yaşar, Ne Yer?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir