Saç Dökülmesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Saç dökülmesi ve diğer tüm saç problemleri için dermatoloji (cildiye) bölümünde uzman bir dermatoloğa başvurulması gerekmektedir.
Saç dökülmesi probleminin toplumda daha çok erkeklerde meydana geldiği düşünülür fakat aslında kadınlar için de önemli bir sorundur. Bu sorunla karşı karşıya kalan kadınlar eşarp, bone veya benzeri aksesuarlarla kamufle etmeye çalışırlar.
Kadınlarda meydana gelen saç dökülmesi problemi, erkeklere göre biraz daha farklıdır çünkü bir çok nedenle ilişkilidir. Bu sebepler androgenetik, kansızlık, guatr, bilinçsiz şekilde yapılan diyetler ve biotin eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
Yazımıza erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda saç dökülme nedenlerini açıklayarak sırasıyla devam edeceğiz.
Erkeklerde Saç Dökülmesi Nedenleri
Erkeklerde meydana gelen saç dökülmelerinin sebebi %95 genetiktir. Birinci derece yakın akrabalarda bu sorunla karşılaşmış kişilerin olması sizin de risk altında olduğunuz anlamını taşır.
Hatta bu tarz bir sorunun annenizde olması riski iki kat artırmaktadır. Çünkü doğum esnasında kan ile geçiş olmaktadır. Erkeklerde ki dökülmeler tepeden veya şakak bölgesinden başlar.
Bazen ise aynı anda iki bölgeden de başlayabilir.
Erkeklerde dökülme meydana gelmesinin temel sebebi erkeklik hormonudur.
Ancak tabi ki bu sorun yalnız değildir, aynı zamanda testosteron ile 5 alfa reduktaz enzimi bir arada toplanarak DHT (dihidrotestosteron) ismi verilen haline dönüşmektedir.
DHT’nin amacı kıl köklerine zarar vermektir. Köklere zarar verdiğinde, saçın kalitesi düşer, ömrü kısalır.
Devamında ise kıl üretimi durur. Kıl üretimi durduğunda ise kellik problemi ortaya çıkmaktadır.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?
Kadınlarda meyda gelen dökülmenin sebepleri, erkeklere göre farklı ve fazladır. Herhangi bir müdahalede bulunmak için öncelikle dökülmeye sebep olan nedeni tespit etmek gerekir.
Bu sebep tespit edilmeden yapılacak olan tedavi hiç bir işe yaramayacaktır.
Kadınlarda saç dökülmelerine sebep olan faktörleri şimdi sırasıyla açıklamaya çalışalım.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi (Androgenetik)
Saçta dökülme sorununun toplumda en yaygın şekilde görülen hali erkek tipi saç dökülmesidir. %35-50 oranında insan bu dökülmeden etkilenmektedir.
Zamanında farkedilerek, önlem alındığı taktirde tedavisi en kolay olan saç dökülmesi tipi denilebilir. Bunun için saç kökleri ölmeden müdahale edilmesi gerekmektedir.
Saçta Kalite Kaybı Yaşanır
Saçta dökülmeler meydana gelmeden önce kalite kaybı farkedilir. Saçlar cansızlaşır, matlaşır, zayılar ve uzama hızı oldukça yavaşlar.
Örnek vermek gerekirse bir erkek 2 ayda bir gittiği kuaföre 3-4 ayda bir gitme gereği duyar.
Kansızlık (Demir Eksikliğine Bağlı)
İnsanlar kansızlık denildiğinde, kanlarının normalden daha az olduğunu düşünmektedir. Aslında doğrudur fakat aslında kansızlık tam olarak bu anlamı taşımamaktadır.
Kan vücudu dolaşırken dokulara oksijen, mineral, biotin ve demir gibi enzimleri taşır fakat bu enzimlerin biri yeteri kadar olmadığında dokular hasar görür.
Bu hasar gören kısımlardan biri de saç kökleridir. Kadınlarda çok sık ortaya çıkan bir sorundur.
Kansızlığa Bağlı Saç Dökülmesinin Tedavisi
Tedavi için öncelikle tecrübeli bir dermatoloğa (cildiye) başvurulması gerekmektedir. Doktorunuz yaptığı muayene sonucunda dökülmenin kansızlıktan dolayı meydana geldiğine kanaat getirdiği taktirde sizi hematoloji bölüme sevk edecektir.
Hematoloji bölümünde görev yapmakta olan hekim kan değerlerinizi kontrol ederek, herhangi bir anormallik teşhis ettiğinde minimum 6 ay kadar sürecek bir tedaviye başlayacaktır.
Demir eksikliğinden dolayı oluşan kansızlıklar da ağızdan alınan ilaçlar tedavi edici olabilmektedir. Kansızlığın bayılmalara yol açtığı derecelerde ise vücudunuza yeterli miktarda kan enjekte edilmesi gerekir.
Yani anlaşılacağı üzere sizin sorununuz aslında sağlığınızla ilgili olup, sadece saç dökülmesi değildir.
Fakat bir çok kişi sorununun sadece saç olduğunu düşünüp, saçları döküldüğünde paniğe kapılarak gerek çevrelerinden, gerekse internet ortamından edindiği bilgilerle bir yol izlemektedir.
Dolayısıyla bu geçen sürede yapılan yanlış müdahaleler ile elde edilen bir sonuç olmayıp, kaybedilen sadece zamandır. Bu zaman içerisinde ise maalesef dökülmeler devam edecektir.
Menopoz Döneminde Saç Dökülmesi
Kadınların saç dökülmesine maruz kaldığı dönemlerden biri de kesinlikle doğurganlığın ve adet döneminin sona erdiği menopoz dönemidir.
Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması meydana gelmektedir. Östrojen hormonu vücutta saç kalitesini artırmak ve parlaklık vermek içinde rol oynamadığı gibi saç dökülmelerini önleme etkisi de bulunur.
Bir çok kadın saçlarında hiç bir problem yaşamadan 40-45 yaşlarına kadar hayatını sürdürmektedir.
Fakat menopoz sürecine girdikten sonra östrojen hormonunun da azalma göstermesiyle maalesef sorunlar ortaya çıkmaktadır.
İlk olarak saçın kalitesinde düşüş ve parlaklık kaybı oluşurken önlem alınmadığı taktirde dökülmeler ortaya çıkacaktır.
Guatr Hastalığından Dolayı Saç Dökülmesi
Guatr, erkeklerde de meydana gelen bir rahatsızlık olsa da, yaygın olarak kadınlarda görülmektedir.
İki grup şeklinde meydana gelebilen hastalık genellikle boyunda ortaya çıkan şişlik şeklinde gözlemlenmektedir.
Bu sorunun oluşumunda rol oynayan sebep ise tiroid hormonlarının normalden daha az veya fazla olmasından kaynaklanır.
Az olmasına hipotiroidi, fazla olmasına ise hiper tiroidi ismi verilmektedir. Hiper tiroidine zehirli guatr ismide verilmektedir.
Az veya çok farketmeksizin her iki türde de saç dökülmesi sorunu yaşanmaktadır. Bu sebeple dökülen saçlar için ilk olarak yapılması gereken guatr tedavisi görmektedir.
Guatr ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabilecek bir sorundur ve kontrolü sağlandığında saç sorunu da ortadan kalkacaktır.
Sivilce ilaçları saç döker mi?
Sivilceleri olan ve bunların tedavisi için içerisinde isotretinoin ismi verilen maddenin bulunduğu sivilce ilaçları saç dökülmesine yol açabilmektedir.
Bu konunun doğruluğu bilimsel çalışmalar doğrultusunda da kanıtlanmıştır.
Saçkıran Sebebiyle Saç Dökülmesi
Daha çok çocuk ve gençlerin maruz kaldığı sorunlardan biridir. Tıpta Alopecia Areata, halk arasında ise saçkıran olarak bilinen sorunun sebebi henüz netlik kazanmamıştır.
Fakat bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğu bilinmektedir. Saçkıran sorunundan müzdarip olan kişilerin saçlarında bozuk para büyüklüğünde dökülmeler gözlemlenmektedir.
Maruz kalan kişilerin ortak noktaları stres, üzüntü ve psikolojinin olumsuz yönde etkilenmesidir.