Sağlık

Saçkıran İlaçları Nelerdir?

Saçkıran, daha önce bir çok konuda da belirttiğimiz gibi vücudumuzun güvenlik görevlisi diyebileceğimiz bağışıklık sisteminin sebebi henüz netlik kazanmamış nedenlerden dolayı savunma yerine kendi kendine saldırıya geçmesi doğrultusunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Her ne kadar saçkıran olarak isimlendiriliyor olsa da sakal, bıyık, kaş ve kirpik gibi vücudun kıl bulunan her yerinde ortaya çıkabilir.

Uzmanlar hastaların ortak noktalarını incelediğinde stres, üzüntü, endişe, depresyon ve korku gibi psikolojinin olumsuz yönde etkilendiği faktörlerle karşılaşmıştır. Yani saçkıranın ortaya çıkmasında ki en önemli neden stres ve benzeri olumsuz davranışlardır. Peki saçkıran olan kişilerin kullanabileceği ilaçlar nelerdir?

saçkıran ilaçları nelerdir

Kortizon Enjeksiyonu ve Merhemi
Hastane ve diğer tedavi merkezlerinde bulunan cildiye doktorları yani dermatologlara gittiğinizde uygulanacak olan tedavi yöntemi çoğunlukla kortizon enjeksiyonu olmaktadır. Bu tedavi yöntemi mutlaka başarılı olacak anlamına gelmemekte, deneme olarak uygulanmaktadır. Genel anlamda %70 oranında etki gösterebilmektedir. İnce uçlu bir iğne kullanılarak, bu iğne ile saç köklerine kortizon enjekte edilmektedir. Aynı uygulama kremler ile de mümkün olabilmektedir. Fakat saçkıran hastalığı olan kişiler bu yöntemlerin kesin ve net bir şekilde tedavi edeceği düşüncesine asla kapılmamalıdır.

SADBE (Saçkıran İlacı)
SADBE, özellikle Avrupa’da saçkıran tedavisinde kullanılmakta olan bir maddedir. Geçmişte veya günümüzde bazı birikimli ve tecrübeli eczacılar tarafından bu madde kullanılarak ilaç yapılmaktadır. Aynı zaman da Hair Pharma firması bir girişimde bulunarak SADBE markası ile Roll-on şeklinde saçkıran ilacı geliştirmiştir. Bu ürünün içerisinde %1 oranında sadbe maddesi, saç köklerini besleyen procain bulunmaktadır. Procain saç köklerinde bulunan damarların genişlemesine imkan vererek kan akışını hızlandırmaktadır. Böylece saçkıran sebebiyle dökülen saçlar tekrar çıkabilmektedir. Ayrıca içerisinde bulunan capsaicin maddesi de saç köklerini tahriş ederek uyarıcı etki yaratmaktadır. SADBE’nin başarı oranı %98’dir. Kullanan her 100 kişiden 98’inde başarı gösterdiği görülmüştür. Ürün az önce de denildiği üzere roll-on şeklindedir ve dökülme meydana gelen bölgelere kolayca uygulanabilir. Çok hafif olsa da can yakıcı olan bu ürün, saçkıran hastaları için şifa olabilmektedir. Aynı can yakıcı durum sarımsak tedavisi için de mümkündür.

DPCP (Yan etkisi bulunan bir ilaçtır)
Dünyada saçkıran tedavisi için bilimsel anlamda iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri az önce anlattığımız SADBE diğeri ise şu an ki başlığımız olan DPCP’dir. SADBE’de olduğu gibi başarı oranı %98 olan bir yöntemdir. Ülkemizde maalesef temin edilemediği gibi doğurganlık döneminde olan insanlar için tehlike arz edebilmektedir. Bu sebeple uzmanlar tarafından önerilmemektedir.

İlgili Makaleler