Sağlık

Saçkıran Neden Olur?

Saçkıran saç, kaş, sakal, bıyık ve kirpik gibi saçlı deri üzerinde bir ya da daha fazla sayıda genellikle bozuk para büyüklüğünde ya da daha büyük boyutlarda bölgesel veya nadirde olsa komple dökülmelere sebep olan bir problemdir. Tıp dilinde “Alopesi Areata” olarak tabir edilmektedir.

Saçkıran hastalığı çocuk ve genç yaşta ki insanlarda yaygın olarak görülmektedir. Hastaların 3/2’si 20’li yaşların altındadır. Çoğunlukla stres kaynaklı oluşan rahatsızlıkta genetik faktörlerde rol oynamaktadır.

Oluşumunda rol oynayan sebepler bilimsel olarak netlik kazanmamıştır. Ancak uzmanların ortak görüşleri stres, kaygı, endişe ve korku gibi durumların saçkıranın oluşumunda etkisi olduğuna yöneliktir.

Saçkıran Neden Olur?

Saçkıran Nasıl Oluşur?
Az önce de dediğimiz gibi uzmanların görüşü iki ana etkene dayalıdır. Bunlardan biri genetik faktörlerdir. Yani birinci dereceden yakınlarınız daha önce bu rahatsızlıkla karşılaştıysa sizde risk grubunda olabilirsiniz. Ancak kesin bir şekilde olacağınız anlamına gelmez. Ailesinde hiç saçkıran rahatsızlığı görülmemiş olan bireylerde maruz kalabilmektedir.

Diğer ve daha çok görülen neden ise strestir. Kaygı, endişe, korku gibi motivasyon düşürücü ve strese dayalı durumlar ne yazık ki vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyerek savunma yerine kendi kendine saldırıya geçmesine sebep olmaktadır. Bu doğrultuda saldırı ile beraber kıl kökleri olumsuz etkilenerek saç üretemez ve dökülmelere sebebiyet verir.

Dökülmeler çoğunlukla bozuk para büyüklüğünde yer yer olsa da bazı kişilerde bölgesel olarak büyük boyutlarda meydana gelebilir. Aynı zamanda nadir de görülse bazı insanların saçlarının ya da vücudunda bulunan tüm kılların döküldüğü de görülmüştür.

Saçkıran Tedavisi Mümkün Bir Hastalıktır
Saç, sakal, kirpik, kaş ya da bıyık gibi her nerede görülürse görülsün bu rahatsızlığın tedavisi %95 oranında mümkündür. Dünya üzerinde saçkıranla karşılaşan bir çok insanın saçları tekrar çıkmıştır. Ancak bu süreci hızlandırmak ve tedaviyi başarmak için ilk olarak strese maruz kaldığınız durumdan veya ortamdan kurtulmanız sizin için avantaj olacaktır. Stres devam ettiği sürece rahatsızlık düzelmeyecek, düzelse de her zaman tekrar etme ihtimali söz konusu olacaktır.

Tedavi İçin Tercih Edebileceğiniz Yöntemler
En sık tercih edilen iki yöntem vardır. Bunlar en başarılı tekniklerdir. Düzenli bir şekilde uygulanıp az önce de belirtildiği üzere stresten uzak durursanız yüksek ihtimalle başarı sağlanır.

Saçkırana Sarımsak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çok pratik ve ekonomik bir yöntemdir. Bir çok derde deva olan sarımsak saçkıran tedavisinde de önemli bir rol oynar. Uygulaması oldukça basittir, tek dezavantajı sizin de bildiğiz gibi kokusu rahatsız edici olabilmektedir. Uygulaması oldukça kolaydır. Bir diş sarımsağı ikiye bölerek düz tarafı dökülme meydana gelen bölge ya da bölgelerin tamamına hafif tahriş edene kadar sürülmelidir. Pembeleştiğini gördüğünüzde sürmeyi bırakabilirsiniz. Bunu her gün tekrar ettirerek 3 ay boyunca devam ettirebilirsiniz.

SADBE Uygulanabilir
Dünya üzerinde saçkıran tedavisinde etkisi olarak iki bilimsel madde bulunmaktadır. Bunlardan biri DPCP, diğeri ise SADBE’dir. Eskiden doktorların reçetesi ile tecrübeli eczaneler tarafından hazırlanan sadbe günümüzde hair pharma firması tarafından üretilmektedir. %95 oranında etkili olup, başarı sağlayan bu ürün roll-on formunda olduğundan kullanımı da gayet pratiktir.

Sarımsakta olduğu gibi dökülme meydana gelen yerlerin tamamen ıslandığına emin olana kadar sadbe sürülmelidir. Bu uygulama 3-6 ay kadar devam ettirilmelidir. Eğer 6 ay boyunca herhangi bir etki görülmediyse doktora başvurulabilir. SADBE’nin iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar %0,1’lik ve %1’liktir. İlk olarak %0,1’lik kullanılmalı 3. ay’dan sonra %1’liğe geçilerek süreç ve etki hızlandırılmalıdır.

İlgili Makaleler