Sağlık

Saçkıran Nedir, Neden Olur?

Saçkıran, saç köklerinin nedeni net olarak bilinmeyen sebeplerden dolayı olumsuz etkilenerek madeni para şekilde dökülmeye yol açan hastalıktır. Küçük daire şeklinde tek veya gruplar halinde meydana geldiği gibi vücutta bulunan tüm kılların dökülmesine de neden olabilir. İsmi her ne kadar saçkıran olsa da saç dışında sakal, kaş, bıyık ve diğer kıllı tüm bölgelerde de oluşabilir.

Arkadaşlar her ne kadar sebebi net olarak bilinmeyen bir hastalık olsa da tüm uzmanların görüşü ortak noktada buluşmaktadır. Saçkıran rahatsızlığının oluşumunda rol oynayan en büyük etken stres, sıkıntı, moral bozukluğu gibi durumlardır.

Bu olumsuz durumlar içine giren kişinin bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı bir madde olarak görür ve saldırıya geçer. Bu saldırıda kıl kökleri de zarar görerek dökülmeye maruz kalır. Kısaca saçkıran için bir bağışıklık sistemi hastalığıdır denilebilir.

Normal şartlarda vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin kendi kendine neden savaş açtığının bilimsel bir açıklaması henüz yoktur. Fakat uzmanlar bu sorun hakkında araştırmalarına devam etmektedir.

Saçkıran Cinsiyet, Yaş veya Irk Ayırımı Yapmaz

Saçkıran erkek, kadın, ırk, yaş veya cinsiyet ayırımı yapmadan her insanın başına gelebilecek bir hastalık olup çoğunlukla çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Ailesinde daha önce bu rahatsızlıkla karşılaşan insanlar diğerlerine göre daha fazla risk altındadır.

Saçkıran Bulaşıcı Bir Hastalık Değildir

Halk arasında saçkıranın bulaşıcı olduğu yönünde bir inanış olsa da bu düşünce gerçeği yansıtmamakta olup kesinlikle bulaşıcı değildir. Özellikle kuaför gibi ortamlarda insanlar saçkıran olacağından çok fazla korkarak endişe ederler. Herhangi bir riski olmadığından endişeye gerek yoktur.

Saçkıran Nasıl Oluşur?

Bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir rahatsızlık olan saçkıranın oluşumunda rol oynayan sebep ya da sebeplere yönelik herhangi bir bilimsel bilgi olmamasına rağmen uzmanların ortak noktada buluştuğu nedenler aşağıda ki gibidir.

Ailesel Yatkınlık

İnsanların çoğu sağlık problemi aileden miras olarak gelir. Anne veya babada daha önce söz konusu olmuş bir rahatsızlık çocuklarından bazılarına yansıyabilir. Saçkıran da bu tip bir rahatsızlık olup, ailesinde daha önce görülen kişiler daha fazla risk altındadır. Tabi bu diğer insanlarda olmayacağı anlamına gelmemektedir.

Bağışıklık Sistemi

Savunma mekanizmamız olan bağışıklık sisteminin görevi vücudu dış etkenlere karşı korumaktır. Fakat net olarak bilinmeyen sebeplerden dolayı bağışıklık sistemi kendi kendine saldırı düzenlediğinde kıl köklerinin de zarar görmesine yol açar. Böylece saçkıran problemi meydana gelir.

Stres

Çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında önemli bir rolü olan stres beraberinde üzüntü, depresyon ve benzeri psikolojik çöküntülerle beraber saçkıranı tetikleyen bir sorundur. Saçkıran rahatsızlığı geçiren insanlara bakıldığında ortak noktalarının hep duygusal çöküntüler olduğu görülmektedir.

Saçkıran Tedavi Edildiğinde Saçlar Yeniden Çıkar mı?

Saçkıran vak’ası ile karşılaşan insanların merak ettiği en önemli konu tedavi sonrasında saçların tekrar çıkıp çıkmayacağıdır. Burada şu şekilde bir izahat yapılabilir saçkıran tedavisi başarılı olduğu taktirde zaten saçlar tekrar çıkacak ve eski halini alacaktır. Fakat bu kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Her ne kadar tedaviye başlayan insanların %95’inde başarı olsa da, maalesef tedaviye cevap vermeyip saçları bu şekilde kalan insanlarda nadiren olsa vardır. Tedavisi başarı gösteren kişilerin saçları ilk olarak beyaz veya gri renkte olabilir. İleri ki aşamada ise saçlar tekrar eski rengini alacaktır. Tedavi için ilaç veya bitkisel yöntemleri tercih etmeden önce inançlı olup, stres ve benzeri olumsuz faktörlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Saçkıran Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlıkta az önce de dediğimiz gibi kesinlikle başarı gösterecek diye bir kaide yoktur. Bu sorunla karşılaşan ve sorunu düzelen kişilere bakıldığında bir daha karşılaşmayan sayısı oldukça fazladır. Fakat tekrar tekrar yaşayan kişi sayısı da azımsanmayacak derecededir.

Dolayısıyla tedavide ilk yapılması gereken az önce de belirttiğimiz üzere stresli ortam ve durumlardan kesinlikle uzaklaşmaktan geçmektedir. Örneğin bu rahatsızlıkla karşılaşmanıza işinizin yaşattığı stres sebep oluyorsa iş değiştirmeniz önerilir.

Sarımsakla Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran tedavisi için sarımsak gerçek manada işe yarar özellikte bir bitkidir. Bir çok saçkıran vakasının tedavisinde başrol oynamıştır. Uygulaması kolay ve ekonomiktir. Sarımsağın herhangi bir bitki ya da malzeme ile karıştırılmasına gerek olmaz. Bir diş sarımsak ikiye bölünerek bölünmüş olan tarafının saçkıran oluşan bölge ya da bölgelere uygulanması yeterlidir.

Bu sürme işlemi cilt kızarmaya başlayıncaya kadar yapılır ve kızarıklık başladığı gibi sonlandırılır. Daha fazla devam edilirse tahriş ve yara söz konusu olabilir. Günde bir kaç kez yapılacağı gibi her gün tekrarlanmalıdır. 3-5 ay civarında olumlu cevap alınır. Eğer 6 ay uygulayıp herhangi bir sonuç alınamadıysa devam etmenin bir anlamı yoktur.

SAÇKIRAN SADBE TEDAVİSİ

Dünya üzerinde saçkıran tedavisine yönelik bulunmuş olan en etkili madde squarik asit di butil ester isminde ki maddedir ve kısaltması SADBE olarak bilinir. Bir çok saçkıran sorunu bu ilacın kullanımı ile tedavi olmuştur. İlacın etkisini göstermesi için az önce de dediğimiz gibi stres, sıkıntı ve moral bozukluğu gibi durumlardan uzak durmanız gerekmektedir. Ürünün 6 ay kadar kullanımıyla saçlar tam olarak eski halini almaktadır. Eğer 6 ay içinde cevap alınmadıysa kullanımı bırakılmalıdır.

İlgili Makaleler