Sağlık

Sinüzit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sinüzit İçin Hangi Doktor / Bölüm Bakar?

Sinüzit hastalığınız geçmiyor ve uzun sürüyorsa bu rahatsızlık için kulak burun boğaz bölümünde görev yapan bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Sinüs alın, yanak ve gözlerin arkasında ve kafa tasında bulunan hava dolu boşluklara verilen isimdir. Herhangi bir sıkıntı çıkarmadığı sürece kimse bu sinüslerden haberdar olmaz. Fakat şikayetler başladığı an kişi rahatsızlığından dolayı sinüslerin tanımını öğrenir. İşte bu şikayetlerin sonucu Sinüzit olarak adlandırılır.

Sinüzit olan kişi başının içerisinde şiddetli bir ağırlık hisseder ve bu ağrı ile beraber nefes alışverişi de zorlaşmaktadır.

Sinüzit virüs, bakteri veya mantarlardan kaynaklanan bir enfeksiyon dolayısıyla sinüslerin iltihap kapmasından meydana gelir.

Sinüs adı verilen hava boşlukları devamlı iltihaplanıyor ve bu uzun süre geçmiyorsa kronik sinüzit olduğunuz anlamına gelmektedir.

Çok daha kısa sürüp geçen sinüzitler ise akut sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Akut sinüzit çoğunlukla soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyondan dolayı ortaya çıkar.

Her insan neredeyse bir sinüzit adayıdır ve bu kervana her yıl milyonlarca insan katılır. Çoğu aylarda ilaçlar kullanarak bu hastalıktan kurtulmaya çalışırken, bazıları çok kısa sürede kurtulabilir. Uzun süren kronik sinüzitlerde ilaçlar da etkili olmayabilir.

Sinüslerin içinde biriken sıvı baş ağrılarına ve yüzde basınç hissedilmesine neden olurken nefes alışveriş zorlaşır, göz burun ve yanaklarda şişlikler meydana gelir. Sinüzit bu şikayetlerin dışında ağız kokusu, ateş ve halsizlik gibi sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

Sinüzit Nedenleri

Sinüsler burun içini kaplayarak koruma sağlayan zar ile kaplıdır ve buna mukoza ismi verilir. Bu zar koruma sağlamak amacıyla mukusu ismi verilen sümüksü yapıyı oluşturur. Bu doğrultuda solunum yolları nemli kalarak mikrop, toz parçacığı gibi yabancı maddeleri engelleyerek temizler.

Sinüsler bağışıklık sistemini destekler ve soluduğunuz havanın ısınmasını sağlar. 4 ana çift sinüs bulunmaktadır ve bunlar elmacık kemiği, alın, gözlerin üstü, arkası ve arasında yer alır. Sinüzit rahatsızlığı olan kişiler ağrı şikayetini en fazla bu bölgelerde hissetmektedir.

Aşağıda ki nedenlerden dolayı sinüzit meydana gelebilir
– Burun içinde büyüyen etler
– Burun kemiğindeki eğrilik ya da iyi nefes almayı engelleyen diğer şekil bozuklukları
– Büyük geniz eti
– Geniz akıntısı
– Gereğinden fazla burun açıcı sprey kullanmak
– İrtifa değişiklikleri (uçağa binmek ya da dalış yapmak)
– Kış aylarında soğuk ve kuru hava

– Kistik fibrozis
– Reflü
– Saman nezlesi, alerjiler
– Sigara içmek
– Sinüslerdeki küçük kılların görevini yapmasını engelleyen hastalıklar
– Sinüslerde bulunan ve mukusun dışarı atılmasını sağlayan küçük kıllar (silia) bazı tıbbi durumlara bağlı olarak görevini tam olarak yerine getirememesi
– Soğuk algınlığı (çok fazla mukus oluşması)
– Solunum yolları enfeksiyonları

İlgili Makaleler