Sistit İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Sistit problemi olan kişiler üroloji bölümüne başvurarak muayene ve tedavi olabilirler.
Sistit, Türkçe tabiriyle mesanede yani idrar kesesinde meydana gelen iltihaplanmaya verilen isimdir. Bakteriyel bir enfeksiyon meydana geldiğinden dolayı idrar yolu enfeksiyonu olarak da adlandırılabilir.
İdrara sık bir şekilde gitme hissi, idrar çıkışında zorlanma ya da damla damla gelmesi gibi durumlar ve yanma hissi sıkça hissedilen belirtilerdir. Çocuklarda da görülebilen bu rahatsızlık her yaştan insanda karşılaşılmaktadır. Önemsenmesi gereken bir hastalık olan sistit, ciddiye alınmaz ve tedaviye başvurulmaz ise böbreklerde enfeksiyon oluşumuna neden olarak, idrarda kanama meydana gelmesine yol açabilir.
İnsanlar arasında ki bir inanışa göre cinsel ilişkide bulunmayan insanlarda sistit görülmediği söz konusudur. Bunun sebebi bakterilerin cinsel ilişki esnasında mesaneye geçişinin oldukça kolay olmasındandır. Fakat maalesef doğruyu yansıtmamaktadır. Evet cinsel hayat her ne kadar bakterilerin geçişini kolaylaştırsa da sistit rahatsızlığının tek sebebi cinsellik değildir. Dolayısıyla bu rahatsızlık cinsel hayatı olmayan kişilerde de görülebilmektedir.
Sistitin oluşumunda çoğunlukla görülen sebep mide-bağırsak yolunda bulunan e. coli adında ki bakteridir. Vücudumuz tespit ettiği bakterileri idrar yoluyla dışarı atmaktadır fakat bazı bakteriler mesane duvarına yapışarak kalabilir bu durumda çoğalan bakteriler de mesanede yer edinmektedir.
Bunların dışında nadiren de olsa bakterilerden tamamen alakasız bir şekilde de ortaya çıkabilir. Örneğin ışın tedavisi, bazı ilaçların kullanımı veya uzun süre sonda kullanımı gibi durumlarda da vücut tepki olarak sistit oluşumuna sebep olabilmektedir.
Sistit Oluşumuna En Çok Neden Olan Faktörler
– Sıkı ve naylon iç çamaşır tercihi
– Uzun süre oturmak
– Tuvalet temizliğinde tahareti arkadan öne yapmak ve hijyene dikkat etmemek
– Stres
– Cinsel ilişki
– Sabun, şampuan, duş jeli gibi malzemelerde kullanılan kimyasallar
– Mesane veya idrar yolunda tıkanıklık
– İdrarın tam boşalmaması
– Genital bölgede aşırı kuruluk
– Gebelik
– Menopoz ile beraber ortaya çıkan östrojen hormonu eksikliği
– Diyabet
– Yapısal problemler
Sistitin Sıkça Karşılaşılan Belirtileri
– Acil idrara çıkma isteği
– Sık sık idrar çıkma isteği
– İdrarın az az gelmesi, idrar yaparken tam rahatlayamama
– İdrar yaparken yanma
– Mesanede ağrı ve hassasiyet
– Bulanık veya keskin kokulu idrar
– Yorgunluk hissi
– Cinsel ilişki sırasında ağrı
– Bazı durumlarda idrarda kan
– Nadiren yüksek ateş