Hayvanlar Alemi

Tavşanlar Hakkında Merak Ettikleriniz, Tavşanlar Ne Yer, Nerede Yaşar?

Tavşanlar, doğurarak çoğalan memeli hayvanlardır. Evlerimizde de besleyebileceğimiz türleri olan bu sevimli hayvanların ömrü ortalama 10 yıldır. 33 günlük gebeliğin ardından doğuran tavşan yavrusuna 7 gün kadar baktıktan sonra kendi haline bırakır. Bir seferde ortalama 7 civarı yavru doğurabilirler. Gözleri kapalı doğan yavruların gözleri 7-12 gün içinde açılmaktadır.

Ortalama 50 civarı türü bulunduğu gibi kuyrukları uzun kıllarla örtülüdür. Kulak ve arka ayakları uzundur.

Tavşanlar Nerede Yaşar?

Türlerine göre toprak altında, başka hayvanların yuvalarında, kendi kazdıkları yuvalarda, otluk ve çalılık alanlarda yaşayabilirler.

Bazı tavşan türlerinin kulakları oldukça hassastır. En küçük sese bile tepki verebilmektedir. Bu sebeple herhangi bir canlının yaklaştığını anladıklarında irkilirler.

Tavşanlar Nasıl Beslenir?

Her ne kadar havuçla bağdaştırılıyor olsalar da tavşan otçul bir hayvandır. Havuç dışında lahana, taze ot-çimen, turp, dereotu, marul, salata, enginar, karnabahar yaprağı, brüksel lahanası, yeşil fasulye gibi besinlerle hayatlarını devam ettirirler. Havuç gibi içeriğinde şeker bulunduran yiyecekleri çok fazla vermek doğru değildir.

Tavşan Beslemek İçin İpuçları

– Tavşanınız yeterli düzeyde su tüketmiyorsa yeşillikleri ıslak bir şekilde sunabilirsiniz. Böylece su ihtiyacını da bir nebze olsa giderecektir.
– Tavşanınız henüz ev ortamında yeniyse yeşillikleri küçük miktarda vererek alıştırın.
– Ekmek, kraker, makarna, kraker, kurabiye, cips veya tahıl gibi yüksek karbonhidratlı besinler vermekten uzak durun.
– Şekerli gıdalar tavşanlar için oldukça zararlıdır. Özellikle çikolata toksik olduğundan asla verilmemesi gerekmektedir.

Ev Şartlarında Beslemek İçin En Uygun 5 Evcil Tavşan Türü

Evde beslenen dostlarımızdan biride tavşanlar olabilir. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ortalama 50 cins tavşan bulunmaktadır. Bunların içinde ismini çok duyduğumuz en popüler tavşan türleri şunlardır: Cüce tavşanı, Angora tavşanı, Beveren tavşanı, Havana tavşanı, Himalaya tavşanı, Gümüş (argente) tavşanı, Yaban tavşanı, Yeni Zelanda tavşanı, Hotot tavşanı, Aslanbaş tavşanıdır.

Sıraladığımız türlerin içinde yer alan angora tavşanı ülkemizde bulunan tavşan türlerinden biridir ve diğer adı Ankara tavşanı olarak bilinmektedir. Angora tavşanı Ankara’dan tüm dünyaya yayılmıştır. Evde tavşan beslemeye karar verdiğinizde sahiplenmeden önce ilk olarak fazla büyümeyen küçük tavşan düşünmelisiniz. Evcil tavşanınızı sürekli kafeste tutmamanız ve günlük ortalama 2-3 saat kadar serbest bırakmanızı bilmeniz gerekmektedir. Tavşan kedi ve köpek gibi serbest bırakılabilen bir hayvan değildir kemirgen olduğu için serbest bıraktığınız zamanlarda evinizde bulunan eşyalarınızı veya elektrik kablolarını kemirip zarar görmemesi için mutlaka takip etmeniz gerekmektedir. Evde besleyebileceğiniz 5 tavşan türü şunlardır.

Cüce Tavşan

Cüce tavşan evcilleştirmeye müsait bir türdür. Sahibine bağlılığı diğer türlere göre fazladır. Tavşan türleri içerisinde en küçük boyuta sahip olduğu için cüce tavşan olarak adlandırılmaktadır. Düzenli bir şekilde ilgiye ihtiyaç duyan bir yapıya sahiptir. Cüce tavşanların boyutları 50cm’e kadar , yaklaşık 2kg ağırlığa ulaşabilmektedir.

Hothot Tavşanı

Gözlerinde doğuştan sürmeli gibi görünen Hothot tavşanlarının sevimli ve çekici bir yapıları vardır. Tavşan severlerin en çok tercih ettiği türlerden biridir. Cüce tavşan ile benzer boyutlardadır. Beslenme problemleri olabileceğinden belirli bir diyet programına uymanız uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

Rex Tavşanı

Tavşan türleri arasında sahip oldukları zekadan dolayı Rex ismini alan bu türdeki tavşanların dişleri de hızlı büyüdüğü gibi güçlü olmaktadır. Bundan dolayı yiyecekleri gayet iyi parçalayabilmektedir. Oyuncu bir yapıya sahip olan rex tavşanı çocuklar ile iyi anlaşmaktadır. Diş bakımı aksatılmamalı ve dikkat edilmelidir.

Aslanbaş Tavşanı

Kafasında yele benzeri bir yapı olduğu için Aslanbaş olarak adlandırılmaktadır. Aslanbaş tavşanları oldukça sakin bir yapıya sahiptir ve sevgi doludur. Uzmanlar tatlı yiyeceklerin verilmemesi yönünde tavsiyelerde bulunmaktadır. Şeker içermeyen yeşillikler ve sebzelerle beslenebilir.

Hollanda Lop

Hollandalı olan bu tavşan türleri diğer türlere göre yüksek miktarda su tüketimleri ile tanınmaktadırlar. Bu yüzden suluğu kontrol edilmeli ve boş bırakılmamalıdır. Minyon ve sevimli bir yapısı olan hollanda lopları sıklıkla tercih edilmektedir.

Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı, Uygun Boyutlar Nelerdir?

Tercih edeceğiniz kafesler tahmin edebileceğiniz üzere bu hayvanların yaşayabilecekleri koşullara sahip olmalıdır. Beslenme, dinlenme ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tarzda bir kafes edinmeniz gerekmektedir. Konforları açısından bakıldığında orta boyutta bir tavşan için gereken kafes ölçüleri en az 60-75cm civarı en, 75cm boy, 45-60 civarı yükseklik önerilmektedir. Tamamen tavşanınızın boyutuna göre değişiklik gösteren bir durumdur.

Ayrıca tavşanlar kafeslerinde beslenip, dışkıladıkları gibi aynı zamanda dinlenme ve geri kalan zamanlarının çoğunu kafes içinde geçirirler. Dolayısıyla belli başlı zamanlarda kafesi temizlemek gerekmektedir. Bu doğrultuda kafes temizlenmesi kolay bir malzemeden yapılmış olursa sizin açınızdan çok daha konforlu olacaktır. Kafes konum bakımından hava alabilecek bir yerde olmalıdır. Kafesin bulunduğu yer ne çok sıcak nede çok soğuk olmamalıdır. Tavşanlar için en uygun hava ısısı 26 C’dir.

– Kafesin yerini herhangi bir sebepten dolayı sık sık değiştirmeniz gerekiyorsa tekerlekli kafesler tercih edebilirsiniz.
– Tavşanınızı çok fazla serbest bırakamıyorsanız ve zamanının büyük bölümünü kafeste geçiriyor ise dinlenme alanı büyük olan kafesleri incelemelisiniz.
– Kafesiniz temizlik açısından kolay temizlenebilir malzemelerden yapılmış olmalıdır. Ayrıca altı çıkan ve yıkanabilen bir kafes sizin temizliğinizi daha pratik yapmanıza yardımcı olacaktır.
– Kafes boyutlarında en ideal seçim tavşanın boyutuna göre yapılacaktır.
– Kafes almadan önce tavşanınızın boyutunu, kafesi koyacağınız bölümü ve alabileceğiniz kafes boyutuna karar verin.
– Tercih edeceğiniz kafesin telleri yada herhangi bir parçası tavşanın kemiremeyeceği sağlamlıkta olması gerekmektedir.
– Tavşanınızın kendi kendine kafesten çıkmaması yada kaçmaması için kilit mekanizması olmasına dikkat edebilirsiniz.

Tavşan Tasması Nasıl Olmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

– Tavşanınız için en ideal tasma boyuna değil, gövdeye takılabilmelidir. Boyuna takılan tasmalar tavşanların zıplamasına engel olabilmektedir.
– Çok daha dayanıklı olabilmesi açısından zincirli modeller tercih edilebilir. Tasmalar tavşanınızın kemiremeyeceği sağlamlıkta olmalı.
– Elden kontrollü mekanizması ile uzatılıp kısaltılabilen tasmalar satın alın. Herhangi bir risk anında kısaltıp uzatmanız gerekebilir.
– Maddi zarar yaşamamak için güvenilir ve puanı yüksek hatta yorumları iyi olan markaları tercih edin.
– 6 aylık olmadan tavşanlarınıza tasma takmayın.
– Tavşanlara uygun olan kedi ve köpek tasmalarını da inceleyebilirsiniz.

Erkek ve Dişi Tavşan İsimleri

Sizler için erkek ve dişi tavşan isimleri paylaşmak istedik. Bu isimler dışında sizlerde tavşan severler olarak aşağıda ki yorum kısmından hoşunuza giden yada sahip olduğunuz tavşan isimlerini paylaşabilir, fikir verebilirsiniz.

Ciciş, Angel, Bade, Badem, Ela, Elma, Kokoş, Bonibon, Boni, Pıtır, Candy, Pıtırcık, Ponçik, Pırtık, Ahenk, Miniş, Pinti, Bugi, Behlül, Bihter, Pastel, Ninja, Tarçın, Tavşancık, Düldül, Elizabeth, Bonbon, Alis, Benekli, Defne, Rıfkı, Fıstık, Mia, Sakız, Pamuk, Luna, Mocha, Vanilya, Minnak, Mickey, Minnie, Karam, Zeytin, Gölge, Appa, Momo, Marul, Işıltı, Bany, Daisy, Patti, Cindy, Sütlaç, Karamel, Nar tanesi, Kartopu, Tanem, Karanfil, Bisküvi, Ketçap, Mayonez, Nutella, Sarı Yumurta, Tavşo, Tavşik, Bunny, Kahve, Moccha, Berry, Pebless, Çakıl, Yamuk, Mıymıy, Yumoş, Yumak, Sürpriz, Prenses, Kremşanti, Kardelen, Şirine, ZıpZıp, Durmaz, Nane, Limon, Kontes, Mathilda, Dila, Korkusuz, Bala, Koru, Koşangüzel, Köçek, Vilma, Köfte, Kömür, Köpük, Köpüş, Körük, Kraker, Lady, Çıbık, Lahana, Bebek, Laila, Maya, Maydonoz, Kıvırcık, Mayhoş, Maskara, Megolaman, Melek, Kurabiye, Kutup, Kuzu, Tavşy, Kuzum, Kübik, Küçük, La Fontane, Lila, Lily, Lim, Lipp, Lolita, Lonely, Kibar, Kıvrık, Feyzo, Kikirik, Kikiriki, Kirli, King Kong, Kiraz, Vişne, Kivi, Klaket, Kobalt, Kocaayak, Lop, Lopstar, Lopster, Lopy, Lord, Love, Loya, Lucescu, Luck, Lucky, Lupo, Luxury, Macaron, Magnum, Mahi, Devran, Makara, Makbile, Melon, Meloş, Manalı, Mandiş, Mango, Şeftali, Cano, Biricik, Uykucu, Lale, Altın, Araf, Irmak, Güçlü, Beka, Pofuduk, Kerata, Pardus, Şeker, Yonca, Yontuk, Yırtık, Yosun, Yudum, Yuki, Yulaf, Yumuk, Yumy, Yumiyum, Yurdum, Hayat, Haydut, Haylayf, Haylaz, Hazan, Insomnia, Inspector, Iron, Irona, Isırgan, Altın, Canısı, Naco, Püskül, Püsküllü, Kopuk, Neck, Lale, Leyla, Aragorn, Arven, Frudo, Sam, Saoron, Gandalf, Baklava, Cıvık, Bal, Ballı, Neşeli, Gümüş, Amazon, Hafif, Tulum, Şapşi, Korkuş, Alice, Nurci, Nurcan, Feriha, Alize, Mürüvet, Altın, Alvin, Petito, Kevir, Ece, Ponpon, Tirrek, Meraklı, Girgin, Obur, Sütlü, Çikolata, Bitter, Beyaz, Griş, Portakal, Kavun, Alvin, Alf, Azman, Eko, Bıdık, Haydut, Çiko, Şaşkın, Bumba, Bücürük, Dudu, Zıpkın, Zuzu, Ciklet, Taz, Asi, Coyote, Misket, Puffy, Kına, Minnoş, Ufaklık, Boncuk, Tonton, Lavinya, Afrodit, Waffle, Diva, Lopez, Duman, Kibrit, Kuki, Lulu, Lülü, Kar, Yağmur, Casper, Almira, Uyanık, İnci, Bro, Kına.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir