Sağlık

Terleme İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Vücudumuzda bulunan ter bezlerinin cilt dışına salgıladığı sıvıya ter bu duruma ise terleme ismi verilir. Çoğunlukla yaz mevsiminde sıcak havaların ortaya çıkmasıyla baş gösteren terleme vücut için son derece gerekli bir işlev olup, insan vücudunun klimasıdır. Yani terleme için vücudumuzun soğutma mekanizması denilebilir.

Terleme İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kişi terlediğinde sıcak havaya rağmen vücut ısısı artmaz ve bu ısı belli bir aralıkta kalmaktadır. Ayrıca terleme ile vücutta bulunan toksinler de dışarı atılmaktadır. Ter çoğunlukla koltuk altı, ayak ve avuç içi gibi bölgelerde meydana gelmektedir. İnsanların ter oranı vücutlarında bulunan ter bezi sayısı ile ilişkilidir. Bir insan dünyaya vücudunda ki 2-3 milyon arasında ki ter bezi ile gelir.

Ergenlik döneminde ise bu bezlerin tümü aktif bir hal alır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla ter bezi olmasına rağmen, erkeklerin ter bezleri çok daha fazla çalışmaktadır. Terleme sinir sisteminde bulunan otonom bölümü tarafından kontrol edilir ve bu mekanizma üzerinde bilinçli bir etkimiz bulunamaz. Vücudun termostatı olan terleme hava ya da ortam sıcaklığının artması ile daha fazla meydana gelmektedir.

Sıcak hava dışında insanlar heyecan, stres, korku veya sinir gibi durumların söz konusu olması ile de aşırı terlerler. Kadınların aşırı sıcak ve terlemeye maruz kaldıkları farklı bir durum ise menopoz döneminde oluşmaktadır.

Belirttiğimiz bu durumların hiç biriyle karşı karşıya değilseniz yani sıcak, stres, heyecan veya belirttiğimiz diğer nedenler söz konusu değilken aşırı terliyor, ter kokusuna maruz kalıyor ve insanlara yakınlaşmaktan çekiniyorsanız tıpta “hiperhidroz” ismi verilen aşırı terleme bozukluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Terleme İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Aşırı terleme ve tedavisi için Göğüs Cerrahisi bölümüne başvurulmalıdır.

Aşırı Terleme Neden Olur?

Yazımızın akışında aşırı terlemenin bozukluğuna “hiperhidroz” isminin verildiği belirtmiştik. Uzmanlar tarafından bu durumun ailesel yatkınlıktan dolayı yani genetik olduğu düşünülmektedir. Aşırı terleme, ter bezlerinin çok fazla çalışmasından kaynaklıdır. Hiperhidroz ile karşı karşıya olan kişilerin ter bezlerinin 4-5 kat fazla işlev gösterdiği anlamına gelmektedir.

İkincil hiperhidrozda meydana gelen aşırı terlemeler için, ter bezlerinin fazla çalışmasından değil başka bir hastalığın sebep olduğu bilinmelidir. Bu tipte ki rahatsızlık koltuk altında ya da tüm vücutta etkin olabilir.

İlgili Makaleler