Timsah Nerede Yaşar, Ne Yer ve Özellikleri Nelerdir?
Timsah, latincede crocodilus olarak adlandırılan sürüngen ailesinden bir canlıdır.
Çoğumuzun belgesel, film veya hayvanat bahçelerinden tanımakta olduğu bu sürüngenler sıcak bölgelerde ırmak, haliç, akarsu veya göllerde hayatlarını sürdürmektedir.
Timsahların Özellikleri Nelerdir?
Geçmişi milyonlarca yıl önceye dayanan bu hayvanlar en büyük sürüngenlerdir. Gövdeleri dikdörtgen şeklinde ki dikenlerden oluşup koruyucu ve kalın örtülerle bezenmiştir.
Timsahların ön ayaklarında beş, arka ayaklarında ise dörder parmak bulunur. Parmak aralarının tamamı ya da bir kısmı perdelidir. Kuyrukları uzun ve zırhlı olduğu gibi alt kenarları boylu boyunca yuvarlak dikenlere sahiptir.
Timsahların çok sağlam dişleri vardır dişleri zarar gördüğünde yenisi çıkar. Alt çenesi sahip üst çeneleri oynaktır. Avını yakalayıp öldürdüğünde büyük parçalar halinde veya tamamen yutabilirler.
Bir su hayvanı olan timsah ara ara su kenarında ki karaya çıkabilir. Su içerisinde ise kuyruklarının yardımıyla yüzerler.
Timsah Ne Yer?
Etobur olan timsahlar omurgalı ya da omurgasız fark etmeksizin her türlü hayvanı kendine yem eder. Çoğunlukla balık ve kuş yiyen bu hayvanlar gölet ya da ırmak kenarına su içmeye gelen diğer hayvanları yakalayarak kendine yemek yapabilir. Suyun altında sinsice bekleyerek yeminin kendine 2 metre kadar yaklaşmasını bekler. 2 metreden daha uzak mesafede ki yemi kaçırma şansı yüksektir.
Timsahlar yumurtlayarak çoğalır ve oval şekilde yumurtalara sahiptir. Bu yumurtaların etrafları kireçli bir taba ile kaplıdır. Timsahlar cinsine göre yumurtalarını karada farklı farklı yerlere bırakırlar. Yumurta sayısı tamamen boyutuna ve yaşına göre değişmektedir. Yumurta sayısı ortalama 15-60 adet arasındadır.
Dişi timsah yumurtalarını karada kuma gömer ve herhangi bir tehlike olmaması açısından onların yakınında gözetler. Bu süre zarfı içinde sürekli aç durmaktadır. Erkek timsah ara ara dişisinin yanına gelse de onu beslemek için yemek getirmeyi akıl edemez. Yavrular yumurtalarından çıktığında dişi timsah onları ağızı ile suyun içine taşır.
Timsah Eti Yenir mi?
Timsah eti, çoğunlukla Asya ülkelerinde ve Avustralya’da tüketilmektedir. Özellikle Avustralya tuzlu su timsahı en çok tüketilen timsah türüdür. Avustralya tuzlu su timsahları 7 metreye kadar büyüyebilir ve balık yada kaplumbağa ile beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Timsah tüketen Avustralyalı insanlar timsah etinin iştah açıcı özellikte olduğunu ve diğer hayvanların etine benzemediğini belirtmektedir. Timsahı çokça tüketen bir diğer ülke ise Vietnam’dır. Vietnam’da timsah etinden hamburger yapılabildiği gibi bazı restoranlarda şişe takarak kızartılmaktadır. Buraya gelen turistler timsah etiyle yoğun ilgilenmektedir.
Müslümanlıkta kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanların etinin yenmesi Malikilere göre helal, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul edilmektedir.
Tuzlu Su Timsahı
300 milyon yıldan fazladır dünyada olan sürüngenlerin dünyanın dört bir yanında yaşamını sürdüren çeşitleri mevcuttur. Aralarında çeşitli farklılıklar olan bu sürüngenlerin boyutları da birbirlerinden oldukça farklı olabilmektedir. Örneğin en küçük sürüngen 16mm boyutundaki Brookesia micra isimli bukalemun türüyken, en büyük sürüngen boyutları 7 metre kadar olabilen tuzlu su timsahlarıdır.
Tuzlu su timsahları çoğunlukla tuzlu suda yaşar ancak deniz ve okyanuslarda da görülebilirler. Ağırlıkları 400 – 1360 kg arasında değişebilmektedir.
Timsahlar Nerede Yaşar?
Timsahlar genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşarlar ve genel olarak tatlı su habitatlarını tercih ederler. Timsahların yaşadığı bölgeler arasında şunlar bulunur:
Afrika Timsahı (Crocodylus niloticus): Afrika’nın çeşitli bölgelerinde yaşarlar ve büyük nehirler, göller ve bataklıkları tercih ederler. Nil Nehri, bu türün en ikonik yaşam alanlarından biridir.
Amerikan Timsahı (Alligator mississippiensis): Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusunda, özellikle Florida’da ve Körfez Kıyısı boyunca bulunur. Tatlı su gölleri, nehirler ve sulak alanlar bu timsah türünün yaşam alanlarıdır.
Çin Timsahı (Crocodylus siamensis): Güneydoğu Asya’da, özellikle Çin, Vietnam ve Kamboçya’da yaşarlar. Tatlı su nehirleri ve gölleri tercih ederler.
Yeni Gine Timsahı (Crocodylus novaeguineae): Yeni Gine adasının bazı bölgelerinde bulunurlar ve tatlı su nehirleri ve bataklıkları yaşam alanları olarak kullanırlar.
Timsahlar, suya yakın bölgelerde yaşadıkları için yüzme yetenekleri oldukça gelişmiştir. Bu hayvanlar aynı zamanda suda avlanırlar ve çoğunlukla etçil beslenirler. Timsahlar, sıcak iklimlerde yaşadıkları için vücut sıcaklıklarını düzenlemek için güneşlenmeyi sıkça yaparlar.