Sağlık

Yüz Felci İçin Hangi Doktora Bölüme Gidilir?

Yüz Felcine Hangi Doktor Bölüm Bakar?

Yüz felci ile karşılaşan kişiler hastanelerin kulak burun boğaz bölümlerinden randevu alarak muayene olabilirler.

Yüz felci yüzde bulunan sinirlerin belli nedenlerden dolayı zedelenmesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. Yüz felci oluşumunu pek çok sebep tetiklemektedir. Aynı zamanda yüzün belli bölgelerinde bulunan kasların hareket edememesi halini alması da yüz felci olarak adlandırılmaktadır.

Boyun kasları, dudak kenarı, burun kenarı, kaş, göz kapağı ya da alın bölgesinde oluşabilen bu rahatsızlık sonucu hareketsizlik ortaya çıkmaya başlamaktadır.

Yüz felci aslında ikiye ayrılmaktadır. Belli hasarlar nedeniyle ortaya çıkan yüz felçleri santral yüz felci olarak adlandırılmaktadır. Çevresel yüz felçleri ise farklı nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Kişilerin başına bir olay gelmesi sonucu oluşan yüz felçleri çevresel yüz felci olarak adlandırılmaktadır.

Yüz Felci Belirtileri

Gözlerin çok fazla yaşarması, gözlerde kuruma, ağızda oluşan tat değişiklikleri, yüz hareketlerinde azalma ya da ağzın belli bir yöne çekilmesi gibi durumlar yüz felcinin belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kulak ağrısı ve viral enfeksiyonlar da yine bu belirtiler arasında büyük önem arz etmektedir.

Tamamen felç durumlarında ise ağız ya da Kaş tamamen hareket ettirilememekte ve bu organlar devre dışı kalmaktadır.

Yüz Felcinin Nedenleri

Çevresel olarak adlandırılan yüz felci en çok görülen felç türleri arasında yer almaktadır. Kafa travması ya da buna benzer sorunlar sonucu ortaya çıkan çevresel yüz felci, sinirlerin zarar görmesi ile ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda çok daha az görülmekle birlikte hamileliğin son dönemlerinde kadınlarda daha fazla görülebilmektedir.

Şeker hastalığı, tiroid, hormon bozuklukları gibi rahatsızlıklar da yine yüz felcine neden olabilmektedir. Bir diğer önemli faktör ise soğuk ya da rüzgara uzun süreli maruz kalmak sayılabilmektedir.

Metabolik hastalıklar, tükürük bezi tümörleri, orta kulak iltihabı, viral enfeksiyonlar ve üst solunum yolları enfeksiyonları da yine yüz felcine neden olabilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Yüz Felci Tedavisi

Yüz felci oluşması durumunda hastada tükürük tutamama, yüz bölgesinde hissizlik ya da kuruluk gibi faktörler ortaya çıkmaktadır. Hatta bu durumlar birkaç gün içerisinde çok daha kötü bir hal alabilmektedir. Sinirlerin ne kadar hasar aldığı ve felcinin ne kadar ileri gittiği uzman kişiler tarafından saptanmaktadır; ancak yüz felci oluştuktan yaklaşık 24 saat içerisinde mutlaka tedaviye başlanması gerekmektedir.

Genellikle bu tür durumlarda kortizon tedavisi uygulanmaktadır. Hastaların büyük bir kısmı bir hafta ile 10 gün içerisinde iyileşirken, yüzde onluk kısım ise genellikle 1 ay kadar bir süre içerisinde tamamen iyileşebilmektedir. Ancak yüzde onluk olan kısımda 3 haftalık bir süre geçtiği halde yüzün belli bölgesinde kısıtlılık sorunu devam edebilmektedir.

Nörofizyolojik testler tamamen felç durumunda uygulanmakta ve EMG testi çekilmektedir. Bu tür durumlarda sinir zedelenmesi %95 ve üzerinde ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Soğuğa ya da rüzgara bağlı olarak gerçekleşen yüz felçleri ise genellikle kendiliğinden iyileşebilmektedir. 3 hafta ile başlayan ve 1 yıl arasında değişebilen yüz felci aynı zamanda cerrahi müdahaleler ile de tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

İlgili Makaleler