Sağlık

Zatürre İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Zatürre Hastalığına Hangi Doktor / Bölüm Bakar?

Pnömani için Göğüs hastalıkları doktoruna/bölümüne başvurmak yeterli olacaktır.

Bilimsel adı pnömani olan zatürre şiddetli öksürük ve yüksek ateş olarak kendini gösteren bir hastalıktır.

Zatürre Nasıl Anlaşılır?
Pnömani bir akciğer hastalığıdır. Belirleyicileri arasında yüksek ateş ve şiddetli öksürük olarak görülmektedir. Şiddetli ateş ve öksürük sebebiyle rahatsız edici bir sancı oluşur. Bu sancı bireyi rahatsız eder ve bitkin düşürür.

Zatürre Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Pnömani hastalığı bakıldığından bulaşıcı bir hastalık gibi görülmese de maalesef insandan insana geçebilen bir yapıya sahiptir. Yazılarımızın bulaşıcı hastalıklar bölümüne de koymuş olduğumuz hastalıklardan biri de zatürre’dir. Bu sebeple zatürre olan bir hasta ile temas oldukça az olmalıdır. Mümkün olduğunca hem hastanın hem de hasta yakınlarının maske kullanması gerekir.

Zatürre Çeşitleri Var Mıdır?
Pnömani’nin bilinen 3 çeşidi vardır. Bunlar;

– Löper Pnömani
– Virüs Zatürresi
– Bronköpnomoni

Löper Zatürresi
Mikrop olarak Pnömokok çeşidi nedeniyle ortaya çıkan zatürredir. Fazla yorgunluk, yoğun tozlar altında kalmak, soğuk almak veya güneş altında fazla durmak Löper Zatürre’si için yeterli sebeplerdir. Ani baş ağrısı, soğuktan üşüme hatta titreme şeklinde kendini belli eden Löper Zatürre’sinde 40 derece’ye kadar ateş çıkabilir.

Virüs Zatürresi
Bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre 90’a yakın virüs zatürre hastalığına yol açmaktadır. Ancak bunlardan 22- 23’ü en belirgin olarak görülen tipleridir.

Alveoller vücudumuzda çok gerekli işlevi gerçekleştirirler. Oksijen-Karbondioksit değişimini gerçekleştiren alveoller kesecikleri bu virüsler nedeniyle işlevlerini gerçekleştiremez. İltihap kaplanan kesecikler tedavi edilmediği zaman ölüme bile sebep olabilir.

Bronköpnomoni
Grip, boğmaca gibi hastalıkların iyi tedavi edilmediği zaman ortaya çıkan hastalığın adı bronköpnomoni’dir. Ağır ağır seyreden hastalıkta zaman zaman ateş derece olarak 40’ı gösterir. Öksürük ile birlikte dışarı kanlı balgam atılabilir. Tedavisi zor ve sabır gerektiren bir zatürre çeşididir.

Zatürre Hastalığından Korunma Yolları
Zatürre hastalığında doktor muayenesi zorunludur. Doktor muayenesi olmadan yapılan her türlü yol, neticesi iyi olmayan sonuçlar doğurabilir. Doktor muayanesi ile birlikte hastaları olduğunca kişilerden uzak tutmak gerekir. Maske ile hastaya temas engellenmelidir. Ateş yüksekliği sırasında sirkeli su bir bez yardımı ile koltukaltı, alın, kasık gibi noktalarda tutulabilir. Sancının olduğu bölgelere ise sıcak su torbası yardımı ile tampon yapılabilir.

Zatürre İçin Aşı Mevcut Mu?
Zatürre aşısı olarak bilinen bir aşı sayesinde zatürre çeşitlerinin bir kaçından korunmak mümkündür. Ancak bu aşı yine bir doktor kontrolü ve bilgisi ile olunmalıdır. Çünkü aşının içerisinde bulunan her hangi bir maddeden etkilenebilir ve daha kötü sonuçlara yol açabilirsiniz.

Son olarak bol su içmenin her hastalığa bir dermanı olduğu gibi, zatürre hastalığına da dermanı olduğu bir gerçektir.  Bu nedenle hayatından suyu eksik etmemeye gayret gösterin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir