İller ve İlçeler

Aladağ Hakkında Bilgi Seli, Aladağ Nerede, Nüfusu Kaç?

Aladağ, Adana ilinde, doğal güzellikleri ve turistik cazibesi ile bilinen bir ilçedir. Bu ilçe, Kozan ilçesine doğuda, İmamoğlu ve Karaisalı ilçelerine güneyde, Pozantı ilçesine batıda ve Niğde ile Kayseri illerine kuzeyde sınır olan geniş bir coğrafyaya sahiptir.

Toplam yüzölçümü 1.347 km² olan bu ilçenin, 2022 nüfus sayımına göre nüfusu 15.897‘dir.

Aladağ’ın merkezi, Aladağ kasabasıdır. Daha önce “Karsantı” adıyla Karaisalı ilçesine bağlı bir bucakken, 1987 yılında ilçe statüsüne yükseltilmiştir. İlçenin kuzey kesiminde, Toros Dağları’nın Aladağlar olarak adlandırılan bölümü yer almaktadır ve ilçenin adı da bu dağlardan gelmektedir. Coğrafi yapısı dağlık olan bu bölge, tarım alanında verimliliğin düşük olduğu bir özellik taşır. Aladağ, 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir ilçe belediyesi statüsüne yükseltilmiş olup toplamda 31 mahalle bulunmaktadır.

Aladağ’ın turistik açıdan ünlü ve çekici yerleri arasında Küp Şelaleleri, Yedigöze Orman Parkı, Akören Kilisesi, Meydan Kalesi, Başkanın Çardağı, Ağcekise Anıt Ağacı, Simit Çağlayanı, Eğner, Kapuzbaşı Çağlayanı, Mazılık Ören Yeri, Posyağbasan Kalesi, Sandıklı Su ve Acı Su bulunmaktadır. Bu doğal ve tarihi yerler, ziyaretçilere eşsiz deneyimler sunmaktadır.

Tarihçesi

Tarihi kökenleri derinlere uzanan Aladağ, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinin ardından Selçuklu Hanedanı zamanında da yerleşim yeri olarak önemini korumuştur. 1360’lı yıllarda şehir, Ramazanoğulları Beyliği’ne bağlanmış ve Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Aladağ’da belediye örgütü 1973 yılında kurulmuş ve 1987 yılında ilçe merkezi haline gelmiştir. Bu uzun tarihçe, Aladağ’ın zengin kültürel mirasını yansıtmaktadır.

Mahalleleri

Aladağ’ın toplam 31 mahallesinden 4 tanesi ilçe merkezinde konumlanmıştır. Bu merkez mahallelerinde toplam 4.080 kişi yaşamaktadır, nüfusun %25.7’sini oluşturur. İlçenin en uzak mahallesi ise Kışlak adını taşır ve merkeze 106 km uzaklıktadır. Merkez mahallelerinin dışında nüfusu en fazla olan mahalle Büyüksofulu’dur ve burada 1.664 kişi yaşamaktadır. Aladağ’ın 2017 yılı nüfusu, önceki yıla göre %2.68 azalarak kaydedilmiştir.

“Akpınar, Başpınar, Mansurlu ve Sinanpaşa mahalleri merkez mahallelerdir.”

Akören, Akpınar, Başpınar, Boztahta, Büyüksofulu, Ceritler, Darılık, Dayılar, Dölekli, Ebrişim, Eğner, Gerdibi, Gireğiyeniköy, Gökçeköy, Kabasakal, Karahan, Kıcak, Kışlak, Kızıldam, Kökez, Köprücük, Küp, Madenli, Mansurlu, Mazılık, Posyağbasan, Sinanpaşa, Topallı, Uzunkuyu, Yetimli, Yüksekören