Ayılar Neden Kış Uykusuna Yatar?
Kış mevsiminde, bütün kış bir çok bitkinin büyümesi durur ve böcek familyası gibi soğuk kanlı hayvanlar ise hareketsiz duruma gelirler.
Sıcak kanlı hayvanlar olan kuşlar ve memeliler ise vücut sıcaklıklarını belli bir orantıda tutmalıdırlar.
Birçok hayvan için vücut sıcaklığı ortalamasını koruyabilmek, mümkün mertebe zor bir mevzudur.
Bundan dolayı kuşların ve memeli hayvanların bulundukları ortam sıcaklığından daha yüksek bir vücut sıcaklığına sahip olmaları gerekmektedir.
Bu sıcaklığı tutturabilmek bir enerji teminine ihtiyaç duymaktadır ki bu enerjide besinlerden sağlanmaktadır. Kış mevsimi bu canlılar için beslenebilmelerini zorlaştıracak en kıt mevsimdir.
Birçok kuş sonbahar mevsiminde sıcak olan güney kesimlerine göç ederek, bu problemi ortadan kaldırır.
Bazı büyük otçul memeli hayvanlarda göç sağlar ki bazı memelilerin bu tarz yolculuklara kalkışmaları imkansızdır.
Kutuplarda yaşamını sürdüren çoğu hayvanın kalın ve sağlam postları mevcuttur. Fakat küçük memeli hayvanlar ise çabuk enerji tüketirler ve bu yüzden yediklerini besinleri hızla yakarlar.
Peki Ayılar neden kış uykusuna yatar ? Ayılar göç edemeyeceklerinden ve besin kaynakları tükendiğinden dolayı, kış mevsimini uyuyarak geçirirler. Kış uykusuna yatmadan önce yedikleri kestane ve kayın kozalağı sayesinde yağ tabakalarını arttırırlar ve bu onların dayanabilmelerini sağlar.
Ayıların bütün kışı uyuyarak geçirdikleri doğru fakat sandığımızın aksine onlar gerçek kış uykusuna yatmazlar. Kalp atışları dakikada 10 taneye indiği halde vücut sıcaklıkları 30º C’de kalır ve 15º C’nin altına düşerse bu durum ayının ölümüyle sonuçlanır. Bir hayvanın gerçekten kış uykusuna yattığı söyleyebilmemiz için o hayvanın kış uykusu sırasında vücut sıcaklığını neredeyse donma noktasına kadar getirip, gerektiğinde kendini canlandırmak için yeniden ısınabiliyor olması gerekir.