İpuçları

Çiğ Süt Nasıl Pişirilir?

Çiğ süt nasıl pişirilir, sütün kaynadığını nasıl anlarız, süt kaynatılırken nelere dikkat edilmelidir gibi merak ettiklerinizi sizler için ele aldık.

Tam bir kalsiyum deposu olan süt kemiklerin gelişmesi ve güçlenmesi açısından da oldukça önemli bir besin maddesidir. Fakat çiğ süt bir çok bakteriyi içinde bulundurduğundan dolayı kesinlikle içilmez ve içilmesi için kaynaması gerekmektedir. Sütün içilebilmesi için pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon işlemlerine ihtiyaç vardır fakat bunlar fabrikasyon işlemler olduğundan ev ortamında kaynatılarak da sağlıklı bir hale getirilebilir.

çiğ süt nasıl pişirilir

Marketlerden satın alınan sütler fabrikalarda kaynama derecesine ulaşmadan pastörize işlemi gerçekleştirilir ve aldığınız gibi içime ve kullanıma hazırdır. Fakat dışarıdan alınan çiğ sütün kullanılması için kaynatılması gereklidir.

Çiğ Süt Nasıl Kaynatılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev ortamında kaynatılacak olan süt en fazla 70 derece olana kadar pişirilmelidir. Bunun için termometreye ihtiyacınız olabilir. Fakat büyüklerimiz termometre kullanmadan 8-10 dakika kaynatılmasının yeterli olacağını belirtmektedir.

Sütü kaynatırken ilk dikkat edilmesi gereken unsur tencerenin temiz olmasıdır. Kullanacağınız çelik bir tencerenin içini önce bir miktar su ile çalkalayın ve boşaltın. Bunu yapmanızın sebebi sütün kaynaması sırasında altının tutmaması içindir. Daha sonra sütü içine koyarak bekleyin ve kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika kadar daha ateşte tutun. Eğer kaynadığından ve 10 dakika kadar olduğundan eminseniz altını kapatabilirsiniz. Altını kapattığınızda sütün içine tekrar bakteriler vs girmemesi için kapağını kapatmalı ve serin bir ortamda olabildiğinde hızlı bir şekilde soğumasını sağlamalısınız.

Sütün Kaynadığını Nasıl Anlarız?

Süt kaynamaya başladığında fokurdar ve üzerinde baloncuklar olmaya başlar. Kaynamaya başladığında altını kısarak 5-10 dakika bu şekilde kaynatmaya devam edin. Sütün taşma riski olduğundan dolayı başından ayrılmadan takip edin.

Sütün Faydaları Nelerdir?

– Vücudu zinde tutar
– Kemiklerin gelişmesinde ve güçlenmesinde önemli rol oynar
– Obezite sorununa karşı çözüm sağlar
– Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur ve düzenler
– Saç ve diş sağlığında katkıda bulunur
– Kan basıncının kontrolünü sağlar
– Kilo vermede yardımcıdır
– Stresle mücadelede etkilidir
– Mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı direncinizi artırır
– Cildin yıpranmasına ve yaşlanmasına karşı koruyucudur
– Beyin için oldukça faydalı olduğu gibi beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlar
– Ödem oluşturucu sıvıların toplanmasına engel olur
– İshal rahatsızlığının düzelmesinde yardımcıdır
– Mide rahatsızlıklarında yardımcıdır

Sütte Hangi Vitaminler Bulunur?

– A vitamini
– D vitamini
– B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12 vitaminleri bulunmaktadır.

Tavsiye: Bebek yoğurdu nasıl yapılır? konumuz ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir