Japon Balığı Nasıl Beslenir, Bakımı Nasıl Yapılır?
Kökeni asya kıtası olup, bilimsel adı “carassius auratus” olan bu balıklar yurt dışında “gold fish” olarak adlandırılırken, ülkemizde “japon balığı” olarak bilinmektedir.
Akvaryum severler yani akvaristler için en popüler balık türlerinden biri olan Japon balığı çeşitli renkleri ile ilgi toplamaktadır. Fakat bir çok kişi gerekli bakım şartlarını yerine getiremediğinden dolayı olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Çoğunlukla akvaryumu olmayan insanlar tarafından fanuslar da beslenmeye çalışılan Japon balığının en az 40-70 litre aralığında ki suya ihtiyacı vardır. Ayrıca bu tür balıkların midesi bulunmadığından dolayı doyma hisleri de bulunmamaktadır. Özellikle yeni balık beslemeye başlayan insanlar bunu bilmediklerinden fanus ya da akvaryum içine sürekli yem atarak balığın sürekli yemesine ve bu doğrultuda şişerek bir süre sonra ölmesine sebep olmaktadır.
Doğru yemleme şu şekilde olmalıdır. Bu balıkların beslenmesinde kullanılan iki tip yem vardır. Bunlar granül ve pelet olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer granül yem tercih ediliyorsa balık başına sabah 3, akşam 3 adet yem atılmalıdır. Pelet yem tercih ediliyor ise balık başına sabah 1, akşam 1 yem atılmalıdır. Bunun dışında haftada 1 defa olmak suretiyle Japon balıklarınıza 1 adet haşlanmış ıspanak, haşlanmış karides ve canlı yem verilebilir.
Japon balıklarının diğer türde ki balıklar ile yaşamalarında herhangi bir sorun yoktur. Barışçıl bir familyadan olduklarından dolayı diğer balıklarla aynı ortamda bulunabilirler. İyi şartlarda doğru şekilde bakıldığında 25 yıl yaşayabilir ve 35cm boyutuna erişebilirler.
Japon Balığı Beslemek İçin Dikkat Edilmesi Gereken 8 Kural!
1- Sosyal bir balık olan Japon balıklarını kesinlikle fanusta beslemeye çalışmayın. En az 40 LT olacak büyüklükte akvaryumlar tercih edin. Bu balıkların sindirim sistemi de hızlı çalıştığından akvaryumun filtreleme sistemi olmalı. Akvaryum camının dışarıyı rahat gösterebilecek temizlikte ve ayarda olması da önemlidir.
2- Akvaryumlarda bir balık başına 10 litre su düşmesi gerektiğini unutmayın ve küçük akvaryumlara hareketlerinin kısıtlanacağı çok sayıda balık beslememeye özen gösterin.
3- Akvaryumlar içinde 1-2 filtreleme sistemi olmasına özen gösterin. Bu filtreleri haftada en az bir kez olmak üzere mutlaka temizleyin. Filtreleme sistemi dışında su ısıtıcısı ve hava motoru bulundurmalısınız.
4- Akvaryumunuzun içini yapay bitki, doğal kaya ve kütükler ile süsleyin. Bu uygulama balıklarınızın sosyalliğine yardımcı olacak ve yeni yerler keşfetmesini sağlayacaktır. Ayrıca zemini eşeleyen bir tür balık olduğundan yiyemeyecekleri büyüklükte ki boyutta çakıl taşlarından zemin yapmanız gerekir.
5- Granül yem balık başına sabah ve akşam olmak üzere 3’er adet, pelet yem ise balık başına sabah ve akşam 1 adet verilmelidir.
6- Balıklarınızın her birini sürekli gözlemleyin. Herhangi bir parazitten dolayı hastalanan balıklar bu hastalığı tüm akvaryuma bulaştırabileceğinden dolayı garip hareketleri olan balık tedaviye alınmalı ve bunun için veterinere gösterilmelidir.
7- Sindirim sistemlerinin hızlı çalışmasından dolayı Japon balıkları sık dışkılar ve bu dışkı dibe çökerek çakıl taşları arasına sıkışır. Bu durum tekrarlandıkça su kirlenmeye yüz tutar. Dolayısıyla haftada 1 defa akvaryum için dip temizliği yapılması gerekmektedir.
8- Akvaryum içinde ki bitkiler balıkların yememesi için kalın yapraklı veya sert plastikten yapılmış olmalıdır.