Kaplumbağa Ne Yer, Nerede Yaşar?
Bu sevimli ve bir o kadar da yavaş dostlarımızın herhangi bir saldırı gücü olmamasına karşın 200 milyon yıldır soylarını devam ettiriyor olmaları oldukça şaşırtıcı bir durumdur. Tabi bu her ne kadar saldırı güçleri olmasa da savunma güçlerinin olmasına dayanır. Hem bir barınak hem de koruyucu özelliği olan sırt kabukları boynuz maddesinden olup zırh görevi yapmakta ve kolay kolay zarar görmemektedir.
Muhafazakar Kaplumbağalar
Kaplumbağaların bu güçlü ve sağlam zırhlarında ki değişiklikler henüz dinozor, kertenkele, yılan ve timsahın dünyada olmadığı dönemlerde başlamıştır. Bunların yanı sıra kuşlar ve memeli hayvanlar bile yoktu. 200 milyon yıl kadar önce omurgalı hayvanların içerisinde yalnızca bu yavaş dostlarımız şeklini tamamlamıştı. Muhafazakar kaplumbağalar günümüze kadar gelerek Testudinata ya da Chelonia takımına giren sürüngenleri meydana getirmiştir.
Bahsettiğimiz uzak çağdan bu yana kaplumbağaların yapısında ki değişiklikler neredeyse yok denilebilecek kadar azdır. Yılan boyunlu olarak isimlendirilen türde ki kaplumbağalar boyunlarını vücudunun önüne kıvırıp saklayarak koruma alırken, bir başka türde ki kaplumbağalar kafalarını S şeklinde kıvırarak kabuğunun içine çekip saklamayı başarmaktadır.
Bazı tipte ki kaplumbağalar ise sürüngenliği tersine çevirerek sulara dönüş yapmışlardır. İri boyutta olan bazı kaplumbağaların ayakları yüzgeç şeklini almış ve okyanus hayvanı olmayı başarmışlardır. Bir kesimi tatlı sulara giderken, bir kesimi karada kalmıştır. Bazıları ise kara ile su arasında gidip gelmektedir.
Bu yavaş dostlarımız tüm kıtalara gitmeyi başarmış olsalar da nadir bölgelerde rahat etmiş ve üremişlerdir. Birleşik Amerika’da okyanus türleriyle beraber toplamda 50 civarı kaplumbağa çeşidi bulunmaktadır. Avrupada ki tür sayısı ise sadece yedi civarıdır. Bunların haricinde ki 5 civarı tür ise kıtaların kıyılarına uğramaktadır. Yakın zamanlarda İngiltere’de herhangi bir kara ya da su kaplumbağası ile karşılaşılmamıştır.
Ülkemizde tosbağa olarak ta isimlendirilen hayvanların kuş gagasına benzer boynuz levhaları ile örtülü çeneleri vardır ve çenelerinde diş yoktur. Sırt ve karın bölgesi olmak üzere iki adet kabuğu bulunmaktadır. Sırtında bulunan kabuk kubbeliyken, karın kabuğu yassı özelliktedir. Ancak karın ve sırt kabukları bağımsız değil birbirlerine bağlı şekildedir.
Bacak, boyun ve kuyrukları pullu bir deriye sahiptir. Savunma açısından oldukça iyi olan tosbağaların hareketleri maalesef sınırlıdır. Toprakta delik açma özellikleri olsa da yılan gibi süzülerek yürüyemez. Kertenkele ya da yılanlar gibi ağaçlara tırmanamaz. Uçamadıklarını zaten artık hepimiz biliyoruz.
Kaplumbağalar hangi tipte olursa olsun, nerede yaşarsa yaşasın yumurtalarını karada açtıkları deliklere bırakırlar ve üstlerini toprakla örterek orayı terkederler.
Kaplumbağalar oldukça uzun ömürlüdür. Ortalama 152 yıl yaşadıkları gözlemlenmiştir.
Kaplumbağa Ne Yer?
Karada yaşayan kaplumbağalar etçil değillerdir. Ancak suda yaşayanlar etçil sınıfına girmektedir. Bazıları ise hepçil olabilir. Yani ne bulsa yer.
Soru:kaplumbağa ne yer?nerede batı bir?