Sağlık

Kıl Dönmesi Nedir, Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi ismi pilonidal sinüs olup, dilimizde kıl dönmesi olarak ifade edilen hastalık, kalçanın hemen üst kısmında ki yarıkta meydana gelen küçük kist veya apsedir. En kısmından aşağı düşen saç kılları, elbise tozu, cilt kalıntıları ve pislik gibi maddeler kuyruk sokumunda ki yarığın olduğu bölgeye düşmektedir.

Kişi sürtünerek yani yayılarak oturduğu takdirde bu yabancı cisimlerin tümü tek tek cilt altına girer, cilt altına giren kıllara karşı vücudun savunma mekanizması önlem almaya çalışır fakat yok etmek için salgıladığı sıvı yabancı cisimleri yok edemediğinden apse oluşumuna sebep olur.

Kıl dönmesi daha çok erkekleri etkileyen ve aynı zamanda genç erişkinlerde de yaygın şekilde görülen bir durumdur. Örneğin taksi şoförü gibi çok oturan kişilerde daha sık görülmektedir.

Kıl Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Bu durumun kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, sebebinin değişen hormonların (ergenlik sonrası oluştuğu için), saçların uzamasının ve uzun süre oturan kişinin yorgunluk hissederek yayılmasının (sürtünmesinin) bir birleşimi olduğunu düşünülmektedir.

Oturma gibi sürtünmeye (kaykılma, yayılma) sebep olan hareketler bölgede bulunan saçları cilt altına sokmaya zorlayabilir. Vücut bu yabancı maddeleri yabancı bularak bağışıklık sistemi tarafından bir saldırı başlatır.

Kıl Dönmesi Nerede Olur?

%95 oranında kuyruk sokumunda meydana gelen bir hastalıktır. Çünkü kuyruk sokumu vücudun en hassas cilt yapısına sahip bölgedir. Bunun dışında çok nadiren de olsa göbek ve koltuk altı gibi bölgelerde de oluşabilmektedir.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Cildinizin yüzeyinde küçük çukur şeklinde bir deforme görülebilir. Bunun dışında belirgin bir belirti görülmeyebilir. Fakat burada oluşan yabancı maddeleri yok etmek için salgılanan sıvı, apse ve iltihabi bir durum oluşturduğunda şişlik hissedilmektedir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

– Otururken veya ayaktayken ağrı
– Kist şişmesi
– Kızarıklık
– İltihap ve kötü koku
– Deride birden fazla delik oluşması

Kıl Dönmesi Koruyucu Tedavi

Hastalığınızı erken teşhis edildiyse, şiddetli bir ağrı yaşamıyorsanız ve iltihap belirtisi yoksa muhtemelen doktorunuz geniş spektrumlu bir antibiyotik reçete edecektir. Yalnız bu sadece bir önlemdir ve tedavi etme üstünlüğü yoktur. Yalnızca oluşabilecek enfeksiyon ve diğer rahatsızlıklar bu sayede bir nebze engellenebilir. Bunu dışında doktorunuz hijyene özen göstermenizi önerecektir.

Apse Varsa Ameliyat Yapılamaz

Apse söz konusu değil ise kıl dönmesi ameliyat edilerek alınabilir. Fakat apse mevcut ise apse alınmalı, ameliyat ise 30-45 gün sonra yapılmalıdır. Ameliyat işleminde doktorunuz size lokal anestezi uygulayacak ve kapsülü çıkaracaktır.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fenol Enjeksiyonu Tedavisi

Bu tür bir tedavi için, doktorunuz öncesinde yine lokal anestezi uygulayacaktır. Daha sonra kist içine kimyasal bir madde olan fenolü enjekte edecektir. Bu işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir. Sonunda, bu tedavi lezyonun sertleşmesine ve kapanmasına neden olacaktır.

Bu tedavinin nüksetme oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple, örneğin ABD’de çok nadir kullanılmaktadır. Bu yüzden doktorlar çoğu vakıalarda cerrahi yöntemler kullanırlar.

Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatı

Nüksetmiş ya da yeni oluşmuş bir kıl dönmeniz varsa, doktor hastalığın oluştuğu bölgeyi kesi yaparak açar ve içeride ki tüm lezyonları çıkarır. Bu işlemin ardından açılan yeri dikerek kapatacaktır.

Ameliyat sonrasında, doktorunuz pansumanın nasıl yapılacağını açıklar veya pansuman yaptırmanız için belli zamanlarda sizin kliniğe gelmenizi önerir. Yara içine tekrar yeni bir kıl, pislik ya da benzeri yabancı cisim girmemesi için sizden saç tıraşı olmanızı ve hijyene önem vermenizi rica edebilir.

Mikro Sinüsektomi Yöntemiyle Kıl Dönmesi Tedavisi

Diğer kıl dönmesi tedavi yöntemlerine nazaran en avantajlı tekniktir. Çünkü kapsülün çıkarılması için yalnızca 1-2 cm kadar bir kesi yapılır ve kapsül oluştuğu bölgeden çıkarılarak kesi yapılan yer dikilir. İstirahat, pansuman gerektirmez. Kişi günlük hayatına akıcı bir şekilde devam eder.

Kıl Dönmesinin Komplikasyonları Nelerdir?

Pilonidal sinüs vakıasından kaynaklanan bazı komplikasyonlar olabilir. Bunlar arasında yara enfeksiyonu, cerrahiden sonra nüksetme gibi komplikasyonlar sayılabilir.

Yara enfeksiyonu söz konusu olduğunda şu işaretler meydana çıkacaktır;

– Şiddetli acı
– Şişlik
– Yüksek ateş
– Yara bölgesinde sızan kan ve akıntı
– Yara bölgesinden gelen kötü koku

Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir?

Eğer hastalık söz konusu değilse kuyruk sokumu temiz tutulup, sürtünerek ya da uzun süre oturulmadığı sürece önlenebilir bir vakıadır.

Eğer kıl dönmeniz var ise tedavi kesinlikle olmalı ardından tekrarlamaması için yara bölgesine özellikle dikkat etmelisiniz. Hijyene muazzam önem verilip, yeni bir saç telinin, elbise tozunun veya benzeri bir yabancı cismin cilt altına girmesine engel olunmalıdır.

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kıl dönmesi rahatsızlığı olan kişiler; genel cerrahi branşında, genel cerrahi uzmanına başvurmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir